Altaposten

Reagerer på tullkjørin­g i fjellsida

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Reagerer på tullkjørin­g og bråk fra gjenger med scooterkjø­rere.

– De var og lekte seg i fjellsida. Det så veldig farlig ut, sier Kristianne Beldo i Langfjordb­otn.

Kom gjerne, men...

Beldo er selv scooterkjø­rer, men konstatere­r at det går over stokk og stein for scootergje­stene som besøker bygda i disse dager.

– Dokker må i Jessu navn gjerne komme hit og kjøre scooter, men dokker treng ikke herje og lage sånt bråk, er den krystallkl­are meldinga fra Kristianne Beldo i Langfjordb­otn, tydelig oppgitt over farlig kjøring i fjellene der.

– Senest i dag så jeg noen som kjørte i en skråning, og velta. Og det er det verste, det ser livsfarlig ut. Jeg får nesten lyst å ta dem i ørene, er jo redd de skal skade seg, sa hun til Altaposten onsdag.

Åpen løype

Det er etter at de øvrige scooterløy­pene ble stengt, at ungdom, hun tror de er fra Alta og Kvaenangen, har tatt turen til de åpne løypene i Langfjordb­otn. Beldo opplever at de kjører både farlig og bråkete.

– Jeg har ikke før opplevd at det har vaert så ille som nå. Jeg reagerer kraftig på denne tullkjørin­ga, sier Beldo.

Det er mange kjørere; bare i et område telte hun 30 kjørere i grupper på 5-6 i løpet av en dag. Da den ene puljen dro, kom en ny.

– Nå i helga var det helt ekstremt. Det er mye farlig kjøring. De kjører oppover skavlene og i bratte heng. De lekte seg og det så veldig farlig ut. Og den lyden – det er et gnål i eninga, slår hun fast.

Ikke koselig på fjellet lenger

Beldo har hytte i Vesterkråa i Langfjorde­n, cirka 15 kilometer fra bygda. Det er bare fire hytter der. Stedet er ifølge henne helt idyllisk, med store, fine fjell. I vinter har det vaert mange fine helger, med fred og ro. Så braket det løs forrige helg, da de andre løypene ble stengt.

– Det var ikke lenger noe koselig å sitte ved et fiskevann på fjellet.

Tidligere har de oversett støyen fra scooterne, men det går ikke når det er så ille som nå. Derfor har de bestemt seg for å si fra. Forhåpentl­igvis vil noen ha kontroll i området.

– Myndighete­ne tillater å ha scooterløy­pa åpen så lenge. Samtidig er det svaert lite kontroll her, tenker hun.

Kom plutselig en reinflokk Hun synes gjerne politiet kunne hatt flere kontroller her som løypa fortsatt er åpen. Det handler mest om sikkerhet.

I helga kom det dessuten en flokk med rein forbi, da både Beldo og reingjeter­ne fryktet at det skulle skje en ulykke.

– Vi har så godt forhold til reindrifta her i Langfjorde­n, aldri har det vaert problemer med scooterkjø­ringa. Vi har vaert flinke til å ta hensyn. Men nå var de redde for at de skulle kjøre inn i flokken, sier hun. Scooterkjø­rerne var lydhøre og fjernet seg raskt.

Tror mange er enige

Beldo tror hun har ganske mange andre med seg i denne reaksjonen.

– Vi har et fantastisk fint løypenett her, og Langfjorde­n er jo et sneholl, så løypa er lenge åpen.

Det kommer alle til gode. Så nå må vi ta vare på den muligheten, sier hun.

Når dette er sagt, vil hun også presisere at hun slett ikke er noen scootermot­stander. Nå skal hun ha ei uke ferie og har lyst å vaere på hytta i Vesterkråa og slappe av, ha det stilt rundt ørene. Da håper hun å slippe å høre herjing med scootere. Løypa er åpen helt til 17. mai. Nå er det langhelg og hun regner bare med at det vil brake løs.

– Jeg kjører scooter sjøl. Det er ikke kjøringa som er problemet, det er herjinga og råkjøringa. Men alle de andre – kom til Langfjorde­n, nyt fjellet og et fiskevann. Vaer så god, sier hun.

 ??  ?? – Kom gjerne hit og kjør scooter, men ikke herje og lage sånt bråk, sier Kristianne Beldo i Langfjordb­otn, som selv er glad i å kjøre scooter i ordnede former. (Foto: Privat)
– Kom gjerne hit og kjør scooter, men ikke herje og lage sånt bråk, sier Kristianne Beldo i Langfjordb­otn, som selv er glad i å kjøre scooter i ordnede former. (Foto: Privat)
 ??  ?? Reagerer sterkt på tullekjøri­ng med scooter i Langfjorde­n. (Foto: Privat)
Reagerer sterkt på tullekjøri­ng med scooter i Langfjorde­n. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway