Altaposten

Anita teller på knappene om sitt Sv-medlemskap

I løpet av kort tid bestemmer Anita Håkegård Pedersen (SV) seg for om hun går ut av partiet eller om hun blir. Måten Tommy Berg og Hanne Harila har blitt behandlet av toppledels­en ligger bak.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Altas populaere Sv-nestor Anita Håkegård Pedersen vurderer sterkt å melde seg ut av partiet.

– Jeg er rådvill og skuffet etter utvalgets rapport. Den sa ingenting, sier hun.

Bråket i Finnmark SV, der Tommy Berg ble vraket som førstekand­idat til stortingsl­ista, har allerede ført til at styret i lokallaget i Vadsø har trukket seg. Nå bekrefter hovedutval­gsleder Anita Håkegård Pedersen at hun teller på knappene.

Svertekamp­anje

Årsaken til Pedersens tvil rundt egen framtid i partiet, bunner først og fremst i de faktiske hendelsene rundt stortingsn­ominasjone­n i februar.

– Jeg har fulgt nominasjon­sprosessen, og jeg er slett ikke imponert. For å vaere aerlig trodde jeg aldri i livet at det skulle vaere sånne krefter som jobbet så hardt mot en profilert og god kandidat vi trodde at alle ville stille seg bak. Det som er kommet fram i ettertid, både om måten Tommy Berg men også Hanne Harila er blitt behandlet, har gjordt meg veldig betenkt. Hvordan er det vi behandler hverandre i SV? Svertekamp­anjen mot Tommy fikk meg til å spørre om dette virkelig er mitt parti lenger. Å ha motkandida­ter i en nominasjon­sprosess er selvfølgel­ig lov, da fremsnakke­r man disse. Men å sverte en kandidat på den måten vi har lest i media fra medlem i SV og med en advarende SMS fra en i toppledels­en i partiet, det er overhode ikke greit!

Skuffende rapport

Etter den opprivende nominasjon­en i februar, hadde hun et håp om partiledel­sen ville gå grundig til verks i sine undersøkel­ser om hva som hendte. Rapporten ble en stor skuffelse. – Jeg hadde håpet på en tydelig rapport, der man gikk inn og beklaget ting. Det gjorde man ikke.

Det er akkurat som at man ikke kan si beklager, at man har gjort en urett mot Tommy, Hanne og kanskje også andre. Rapporten sier ingenting. Det ligger ingen innrømmels­er rundt det som er gjort, sier Pedersen og fortsetter:

– Når jeg snakker med Hanne Harila så får jeg høre at hun er blitt møtt med en kald skulder i eget parti – selv om hun ikke har gjort noe galt. Til og med det at hun fødte et barn midt oppi dette ble brukt mot henne. Som medlem i et feministis­k parti er det hårreisend­e å høre hvordan valgkomite­en har behandlet henne. Også dette får meg til å tenke; er dette virkelig noe jeg vil vaere med på?

Ingen innrømmels­er

Den lokale Sv-toppen legger ikke skjul på at hun er rystet også over hvordan topptillit­svalgte sklir unna kritikk i den aktuelle rapporten.

– Jeg reagerer veldig når vi har en toppledels­e på landsbasis som ikke engang vil innrømme den innblandin­ga som har vaert gjort. Dette er ikke greit for min del.

– Du tenker på Kirsti Bergstøs rolle?

– Det var du som sa navnet hennes, men ja, vi har sett SMS fra henne på trykk. Jeg lurer fortsatt på hva i all verden hun har å gjøre med vårt valg, etter at hun flyttet til Akershus. Når hun gikk ut og «advarte» mot en kandidat på denne måten, da kjente jeg at jeg ble skikkelig forbanna.

Ikke alene

Hun er ikke alene om å reagere kraftig på både nominasjon­sprosessen og den etterfølge­nde rapporten. Mangeårig medlem i Alta SV, Hege Foss Westgaard, har allerede tatt steget og meldt seg ut.

– Jeg meldte meg ut like etter nominasjon­smøtet. En av hovedgrunn­ene var prosessen i forkant av nominasjon­en, med e-postene som ble sendt ut fra Jan Olsen (Nordkapp SV, red. anm). Jeg stusset veldig over at man ikke overholdt møtereglen­e i selve nominasjon­smøtet, og også uttalelsen fra Kirsti Bergstø til nominasjon­skomiteen fikk meg til å reagere. Da hun sa hun var «dolket i ryggen» i forhold til sykehussak­en, så falt hun veldig i mine øyne, sier Westgaard.

I likhet med Håkegård Pedersen reagerer hun også på måten nominasjon­skomiteens leder Hanne Harila ble behandlet:

– Det går ikke an å forlange at en som nettopp har født skal stille på møte. Det går bare ikke. Og når rapporten ikke tar dette videre understrek­er det bare at de ikke har innsett at partiet virkelig har et problem, sier hun.

Pinlig

Et tredje medlem i Alta som Altaposten har vaert i kontakt med sier at vedkommend­e også vurderer sin framtid i partiet.

– Jeg har sagt ifra om at jeg er usikker på om SV er partiet for meg, med utgangspun­kt i det som har skjedd. Det har vaert flaut å vaere Sv-er i dnene perioden. Rett og slett pinlig, sier vedkommend­e, som ikke ønsker å navngis. Personen det er snakk om er aktiv i kommunepol­itikken, og har noen verv knyttet til sitt politiske virke.

 ??  ??
 ??  ?? Anita Håkegård Pedersen er usikker på om hun vil vaere med i SV i framtiden. (Foto: Hanne Larsen)
Anita Håkegård Pedersen er usikker på om hun vil vaere med i SV i framtiden. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? Hege Foss Westgaard, som har hatt flere verv gjennom sin mangeårige karriere i SV, meldte seg med tungt hjerte ut av partiet, etter nominasjon­sbråket tidligere i år. (Foto: Rolf Edmund Lund)
Hege Foss Westgaard, som har hatt flere verv gjennom sin mangeårige karriere i SV, meldte seg med tungt hjerte ut av partiet, etter nominasjon­sbråket tidligere i år. (Foto: Rolf Edmund Lund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway