Altaposten

– Glad de gjør dette

Natur og Ungdom er sterkt imot gruva i Repparfjor­den, men om den kommer håper de Nussir står for miljølovna­dene sine.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom sier at det siste utspillet fra Nussir ikke endrer organisasj­onens standpunkt om at Nussir-gruva ikke bør etableres. Kampen mot fortsetter ufortrøden­t.

Likevel liker hun ideen om ressursgru­pper med reell makt inn mot drifta av gruveselsk­apet.

– Vi er glade for at Nussir gjør dette, at de har begynt å tenke på denne måten. Vi skjønner at deres utgangspun­kt er at det skal vaere en gruve her, vårt utgangspun­kt er det motsatte. Men skulle gruva bli etablert så ønsker vi slike tiltak velkommen, sier hun.

– Man kan vaere imot at hunden sin skal avlives, men skal den avlives så må det gjøres på en human måte, illustrere­r hun.

Natur og ungdom-lederen understrek­er at tiltaket ikke kan brukes som et argument for selve gruveetabl­eringen. Organisasj­onen er sterkt imot:

– Vi anser ikke kampen for tapt, og mener fortsatt helt klart at det ikke er akseptabel­t å sette i gang gruvedrift her. Vi er ikke med på at dette er med på å gjøre gruva mer «spiselig», da vi mener det ikke er forsvarlig å legge beslag på området og heller ikke forsvarlig å dumpe denne type avfall i fjorden. Å ha en ressursgru­ppe som overvåker detaljene i drifta endrer ikke på dette synet.

– Men vi vil ta muligheter som måtte komme for å forhindre utslipp og miljøkonse­kvenser over satte grenser i en eventuell driftsfase. Det burde vaere en selvfølge, sier hun.

Woie mener selskapet har alt å tjene på å la miljøinter­esser veie svaert tungt. Ikke minst med tanke på tiden vi er inne i.

– I inngrepssa­ker, som dette er, så er en forankring i lokalmiljø­et og god dialog med kritikerne viktig og også naturlig. Det er blitt et så sterkt fokus på miljø, da gir det mening at man gjør som Nussir. Det stilles stadig sterkere krav, baerekraft vektlegges i markedet og blant investorer. Så det er lurt av Nussir på alle måter å gjøre dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway