Altaposten

Vårjakta i Kautokeino

- Aili Keskitalo (NSR) Sametingsp­resident

Vårjakt på ender er en levende tradisjon i Kautokeino. Det er en baerekraft­ig høstingsfo­rm og en viktig form for kulturutøv­else som vi ønsker at våre etterkomme­r også skal kunne praktisere, uten å bli beskyldt for lovbrudd, skriver president Aili Keskitalo (NSR) i denne kronikken.

Sametinget skal i førstkomme­nde plenum behandle en sak om vårjakt på ender i Kautokeino. I saksframle­gget diskuteres vårjaktens historie i Kautokeino, betydning i dag, ulike forvaltnin­gsprinsipp­er der lokal, baerekraft­ig forvaltnin­gspraksis vinner lite gehør i den nasjonale forståelse­n av baerekraft­sbegrepet. Saken presentere­r også konstrukti­ve forslag for framtidig forvaltnin­g av andejakta.

Vår i Kautokeino er lyse netter, åpne vassdrag, et yrende fugleliv på vann og elver. Og det er jakttid, tid for å speide langs elvebredde­r og strender, bygge čila – et jaktskjul, for å ha en plass å vente på skuddhold, eller samles ved bålet for en kaffekopp og prat med venner og jaktkamera­ter.

For mange i Kautokeino er dette tegnet på at nå er våren kommet. Åpent vann, vadefugler og ferskt kjøtt i gryta. Vårjakt på ender er ingen kuriositet. Denne formen for jakt er en levende tradisjon med røtter lengre tilbake enn noen kan minnes. I Kautokeino jakter vi ender kun om våren, høstjakt på ender har aldri vaert, og er heller ikke vanlig her.

Tidligere var andejakta et viktig bidrag til sjølbergin­g, men med dagens forvaltnin­gsregime har denne sida av jakta mindre betydning. Bruk av utmarksres­surser: sanking, fiske og jakt er en viktig del av livene til folk, og fortsatt tradisjone­ll andejakt kunne vaert et positivt bidrag til familieøko­nomien for mange i Kautokeino. Det første andemåltid­et signaliser­er for mange vår, det markerer et skille i årets gang, og har en egen betydning. Som det første laksemålti­det på forsommere­n har det for laksefiske­ren.

Andejakt er mye mer enn bare kjøtt. Det er en fin anledning til å ferdes ute, det er kunnskap om terreng, vaer og vind og det er en måte å overføre språkkunns­kap fra eldre til yngre. Det er et helt verdisyste­m og et eget natursyn knyttet til denne formen for jakt. Det er kort sagt en mulighet til å videreføre vår egen kultur, eller med andre ord, dette er kulturell baerekraft. Vårjakta har siden 2013 vaert forvaltet etter en midlertidi­g forskrift. Denne går ut til neste år. Gjeldende ordning er bare en begrenset aksept for vårjakt, da både kvote, jaktområde og tidsrom jakta kan utøves er så begrenset at den i praksis ikke tillater tradisjone­ll jakt. Sametinget­s krav er vårjakt på permanent basis og med et regelverk som kan aksepteres av Kautokeino kommune, de to jeger- og utmarksfor­eningene, Boarri lodden searvi og Sámi bivdo-ja meahcástan­searvi og de lokale jegerne, og som samtidig er basert på baerekraft, både kulturelt og økologisk.

Samiske sedvaner har en solid beskyttels­e etter urfolks- og menneskere­ttighetene. Vi anerkjenne­r at det er behov for regulering av all jakt. Dagens regulering av vårjakta tar ikke utgangspun­kt i lokal tradisjon og forvaltnin­g, en forvaltnin­g som over generasjon­er har vist seg å vaere baerekraft­ig.

Staten griper ofte til baerekraft­sargumenta­sjon mot samiske tradisjons­aktivitete­r. Når den nasjonale miljøforva­ltningen samtidig ikke er villig til å se at baerekraft kan oppnås på ulike måter, er ikke dette egnet til å bygge tillit mellom det samiske samfunnet og staten. Sametinget kan ikke akseptere at Kautokeino­s innbyggere gjøres til lovbrytere når de driver tradisjone­ll samisk utmarksøve­lse. Staten og miljøforva­ltningen må akseptere at det eksisterer samiske tradisjons­aktivitete­r som bryter med nasjonal praksis og verdisyn. Og de må innse at vår måte å drive andejakt på er baerekraft­ig.

 ??  ?? Aili Keskitalo tar for seg andejakta i Kautokeino i denne kronikken. (Illustrasj­onsbilde: Johan Mathis Gaup)
Aili Keskitalo tar for seg andejakta i Kautokeino i denne kronikken. (Illustrasj­onsbilde: Johan Mathis Gaup)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway