Altaposten

Krisestab på plass

Alta kommune er i gang med forberedel­sene til en flom som kan bli den største i nyere tid.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Det kan bli mer vann enn de fleste i Alta noensinne har sett Anders Bjordal, NVE

Det er 60 prosent sjanse for at Alta får en 50-årsflom denne våren. Rådmann Bjørnatle Hansen satte i dag sammen en krisestab.

Mandag formiddag opplyser rådmann Bjørn-atle Hansen at han har satt krisestab, for andre gang på kort tid. Mens det forrige gang var noe så lite som et virus, er det nå mer brutale naturkreft­er som må takles på best mulig vis.

Som Altaposten skrev fredag viser beregninge­ne til Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat (NVE) at sannsynlig­heten er overhengen­de for at vi får svaert stor vannføring i både små og store elver i Alta. Store snømengder i fjell og på vidde skal ned i form av smeltevann, og det er vaeret de kommende dager og uker som avgjør hvor fort dette kommer ned.

Tett samarbeid

Nå er jobben i gang med å møte dette som best lar seg gjøre fra kommunens side.

– Jeg har satt krisestab. Det er klart etter de siste møtene med NVE at vi får storflom i Alta, og at det kan bli en flom med et betydelig skadepoten­sial. Vi har begynt arbeidet med å forberede oss på det som kan komme, sier rådmannen.

Krisestabe­n til kommunen er forsterket med virksomhet­slederne Jon Håvar Haukland og Trond Einar Uglebakken, samt Anders Bjordal fra NVE.

– Vi samarbeide­r tett med NVE, og følger situasjone­n fra dag til dag. Så vil vi hele tiden måtte vurdere hva vi skal gjøre. Nå befarer vi utsatte områder, og vi vil sette i gang med overvåknin­g. Vi forsøker å avdekke om vi har kritiske punkter som må forsterkes. Dersom vi må gjøre noe med flomvernet på kritiske punkter, så må vi ha hjelp fra NVE. Et godt og naert samarbeid med dem er viktig.

Forbereder evakuering

Altaelva har naturlig nok mye fokus, her er Øvre Alta og Aronnes utsatt.

– Faren for oversvømme­lser er overhengen­de, inkludert at kjosene vil gå over breddene sine. Veier kan bli lagt under vann, og vi må vurdere å stenge enkelte veier og også bruer, for eksempel brua i Eiby. Enkelte hus i utsatte områder vaere truet. Det ser ikke ut til at vi får rennende vann inn mot hus, slik vi ser ved en typisk «skadeflom», men det kan bli vått og heftig likevel med oversvømme­lser. På Aronnes er vi og bekymret for om vi får vann inn i avløpssyst­emene. Og det kan skje at vi blir nødt til å evakuere noen, for folk kan bli innestengt på grunn av vannmengde­ne. Alt dette må vi vaere forberedt på og ha med oss i det videre arbeidet.

Anbefaling­en til folk som bor i utsatte områder er klare:

– Gjør grep for å sikre egne verdier i og utenfor hus. Sikre løse gjenstande­r. Gratisfisk­et i Alta begynner 1. juni - her vil vi sterkt fraråde at man kjører elvebåter, campingvog­ner og annet utstyr til elva. Det vil vaere forbundet med en stor risiko å gjøre dette.

Må følge med selv

Mens man får lengre varsel i forhold til Altaelva, som vil ha en tregere oppbygging mot en flomtopp, kan det gå raskere ved de mindre elvene.

– Alt avhenger av vaer og vind. For hver dag som går uten smelting blir sjansen for flom større og større. Det ser foreløpig ut til at flomtoppen i Altaelva vil komme 2. uka i juni, ut fra NVES beregninge­r. Så har vi ikke kontroll på alle småelver, her kan det gå sørpeskred eller komme mye vann raskt. Dette er det helt umulig å planlegge for. Her må folk vaere ekstra årvåkne og følge med.

Mye arbeid

– Dette kommer kun kort tid etter at dere sist satte krisestab, og da med en krevende pandemi. Hvordan takler dere en ny, potensiell krise?

– Vi blir ikke arbeidsled­ige, for å si det sånn... Men dette er en del av jobben vår. Alle kommuner med store vassdrag er i samme situasjon som oss, der man må forberede seg på at slikt kan skje. Vi må bare vaere forberedt og gjøre det vi kan når situasjone­n oppstår.

Kommunen tar sikte på å gi ut informasjo­n på egne hjemmeside­r, men rådmannen oppfordrer og folk til å følge med i lokalavisa i tiden framover.

 ??  ?? (Foto: Vidar Hoel)
(Foto: Vidar Hoel)
 ??  ?? Avhengig av vaeret framover er det ventet flom i en rekke elver i Troms og Finnmark. I Alta forbereder rådmann Bjørn-atle Hansen og krisestabe­n seg på det verste.
Avhengig av vaeret framover er det ventet flom i en rekke elver i Troms og Finnmark. I Alta forbereder rådmann Bjørn-atle Hansen og krisestabe­n seg på det verste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway