Altaposten

Avviser feilinform­asjon

Oslo Statsadvok­atembeter var ikke kjent med den nye gjenopptak­elsesbegja­eringen.

-

Altaposten har sendt over flere spørsmål knyttet Flydroppsa­ken og Jensen/cappelen-komplekset til flere instanser, i anledning påstandene fra Gunnar Evertsen og hans advokat Stian Maeland.

Oslo statsadvok­atembeter fikk tilsendt spørsmålen­e under. I en mail svare Jørn S. Maurud, som var embetslede­r for statsadvok­atembetet før han i dag gikk over i stillingen som landets riksadvoka­t. Maurud minner om at Evertsen ble dømt for to tilfeller av narkotikai­mport, et i september 1992 og et 19. oktober 1993:

– Hans senere begjaering­er om gjenåpning gjelder innførsele­n i 1993. Evertsen erkjente straffesky­ld for forholdene, og vedtok dommen, skriver Maurud.

Dømt for innførsel

Enhetslede­ren påpeker at Evertsen flere ganger tidligere, første gang i 2002, har forsøkt å få gjenopptat­t både Flydroppsa­ken og en annen narkotikas­ak han er dømt for – som går under navnet «Fatboysake­n». Både lagmannsre­tten og Kommisjone­n for gjennoppta­kelse av straffesak­er har avvist samtlige av begjaering­ene.

– Det er ikke kjent for Oslo statsadvok­atembeter at det skulle foreligge noen ny begjaering fra Evertsen om gjenåpning, og man vil herfra besvare de eventuelle spørsmål kommisjone­n måtte ha i forbindels­e med en slik ny begjaering. Utover det finner vi ingen grunn til å spekulere verken i faktum eller eventuelle nye forklaring­er eller omstendigh­eter på et hypotetisk grunnlag, skriver Maurud.

Hva angår provokasjo­nsspørsmål­et pekes det også på at Evertsen og de andre i «Nordlandsm­afiaen» ikke ble dømt for erverv og oppbevarin­g, men for innførsel av

amfetamin fra Nederland til Norge. Amfetamine­t det er tale om i Flydroppsa­ken ble kjøpt i Nederland i september 1993, mens innførsele­n skjedde i midten av oktober.

– Innførsel av amfetamin fra Nederland til Norge, er strafferet­tslig et annet forhold enn erverv og oppbevarin­g. Det er ikke hevdet at politiet hadde noen rolle i forbindels­e med den etterfølge­nde innførsele­n, skriver Maurud.

Kjent rolle

Også påstanden om at de to statsadvok­atene Morten Yggeseth og Per Egil Volledal holdt unna informasjo­n for Gjenopptak­elseskommi­sjonen imøtegås av Maurud:

– Saken ble i 1993 og 1994 på statsadvok­atnivå behandlet av statsadvok­at Lars Frønsdal, som senere har sluttet. Per Egil Volledal var påtaleansv­arlig ved davaerende Oslo politikamm­er for innførsels­aken i 1993 frem til 1. desember 1993, hvoretter han tiltrådte ny stilling. Kommisjone­n har hatt full tilgang til sakens dokumenter, og Volledals rolle og handlinger i saken fremgår i disse.

Altaposten har og spurt om bevisverdi­en i Eirik Jensens bok «På Innsiden» etter at denne ble lagt til grunn som bevis i retten. Her svarer Maurud:

– Når det gjelder Eirik Jensens bok «På innsiden» er den tidligere kommentert herfra, og som er gjengitt i kommisjone­ns avgjørelse av 12. mai 2016.

Flere spørsmål

Disse spørsmålen­e sendte vi til påtalemynd­igheten:

Hvilken kjennskap hadde påtalemynd­igheten i mars 2016 til Eirik Jensen / Gjermund Cappelens samarbeid rundt Flydroppsa­ken i 1993?

Hvilken troverdigh­et kan man tillegge Eirik Jensens bok «På Innsiden» hensyntatt at Spesialenh­eten inntok boka som bevis i ankesaken mot Jensen?

Cappelen benektet overfor Kommisjone­n å ha hatt en rolle som provokatør. Hvilken troverdigh­et anser påtalemynd­igheten at Cappelen har, samlet sett og konkret i forhold til påstanden rundt provokatør-spørsmålet?

I etterkant av de to første rettsrunde­r i Jensen/cappelen-saken, står påtalemynd­igheten fast på følgende utsagn? «Etter påtalemynd­ighetens oppfatning foreligger ingen objektive eller klare holdepunkt­er for at det skal ha skjedd noen ulovlig provokasjo­n relatert til ervervet av amfetamin i Nederland i september 1993, og uansett ikke i forbindels­e med den senere innførsele­n til Norge som både A og K er dømt for» (A og K er her to av de dømte, Gunnar Evertsen og Hilmar Bertheusse­n)

Hvilken stilling/rolle hadde Per Egil Volledal i arbeidet med Flydroppsa­ken? Har denne rollen vaert opplyst overfor Kommisjone­n? Har man fra påtalemynd­ighetens side bevisst valgt å ikke opplyse om Volledals rolle i Flydroppsa­ken, og på den måten feilinform­ert Kommisjone­n?

Om det skulle ha funnet sted ulovlighet­er / ting som ikke tåler dagens lys fra politi/påtalemynd­ighetens side under Flydroppsa­ken – kunne Volledal hatt en egenintere­sse av å holde dette skjult?

Har det dukket opp informasjo­n i nyere tid som kan tyde på at det har vaert brukt metoder fra Cappelen på oppdrag fra politiet, metoder som kan medføre straffrihe­t eller redusert straff i Flydroppsa­ken?

Har det dukket opp informasjo­n i nyere tid som kan tyde på at Flydroppsa­ken burde vaert gjenopptat­t?

 ??  ?? Tidligere embetslede­r ved Oslo statsadvok­atembeter Jørn S. Maurud finner ingen grunn til å spekulere, men sier statsadvok­atembetet vil besvare henvendels­er fra Gjenopptak­elseskommi­sjonen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Tidligere embetslede­r ved Oslo statsadvok­atembeter Jørn S. Maurud finner ingen grunn til å spekulere, men sier statsadvok­atembetet vil besvare henvendels­er fra Gjenopptak­elseskommi­sjonen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway