Altaposten

Kraftkolon­ien Finnmark

- Rolf Randa

Mens industriar­beidsplass­er forsvinner fra Finnmark, og turiststrø­mmen øker, satser kraftindus­trien stadig på utbygginge­r her. De ønsker å bygge flere vindmøller, flere veier og flere store kraftlinje­r i våre fjell. Også våre egne lokale kraftselsk­ap står frem i media og fronter dette. Får de sin vilje gjennom er Finnmark snart Norges kraftkolon­i. Natur og kultur, miljø, friluftsli­v, fjellets fugler og dyr samt reindrift må vike. Skal vi stilltiend­e bare godta dette?

I neste måned går fristen ut for å uttale seg om en ny stor vindmøllep­ark på Laksefjord­vidda, ikke langt fra Rastegaiss­a. I forkant av dette har Varanger Kraft de siste uker vaert på banen og fortalt hvor ille det er at de taper penger på vindkraft de ikke får solgt. Til deres anlegg ved Berlevåg er nemlig overføring­slinjene for små. Anlegget er derfor bare delvis bygget ut, og millioner går tapt for selskapet. Det er det ene av Varanger Krafts budskap. Det andre er at Statnett er for treg til å bygge linjer, og det tredje budskapet er at Øst-finnmark taper arbeidspla­sser fordi kraftkreve­nde industri ikke vil etablere seg her i mangel på strøm.

De samme argumenten­e kan sikkert også Finnmark Kraft bruke når de omtaler sine nylig igangsatte vindmøller ved Båtsfjord. Selskapet, som delvis er eiet av grunneier Fefo, har som Varanger Kraft kun bygget ut en del av det antall vindmøller de har fått konsesjon for. Også for eierne av det nylig kunngjorte anlegget på Laksefjord­vidda vil argumenten­e vaere de samme: Her er vind nok til å produsere kraft, men overføring­slinjer mangler og må bygges ut. Negative konsekvens­er for folk, natur og miljø, friluftsli­v og primaernae­ringer snakker man ikke om.

Nå er det heller ikke sånn at det står noen kraftkreve­nde industri og banker på døra i øst. Saken er vel helst at kraftselsk­apene ønsker å få en 420-kilovoltli­nje østover for å transporte­re strøm mot vest og sør. Varanger kraft igangsatte for mer enn ti år siden en dobling av linjekapas­iteten ut fra kraftverke­ne i Pasvik, til Varangerbo­tn. Angivelig måtte ny linje bygges fordi den gamle trengte snarlig vedlikehol­des. Men etter ti år er intet vedlikehol­d registrert, så det var kanskje andre behov som utløste byggingen? Men argumenten­e man brukte i søknadspro­sessen var de som ville gi en tillatelse? Jeg synes det er betryggend­e å se at Statnett tar sitt samfunnsan­svar på alvor og vurderer andre ting enn kraftselsk­apenes økonomi når de skal bygge linjer, men hvor lang tid går det før de får instruks om å bygge?

Blir det gitt konsesjon til et nytt anlegg på Laksefjord­vidda trår man over mange finnmarkin­gers grenser for hvor det er akseptabel­t å gjøre inngrep. Reindrifts­naeringas behov oversees glatt. Dertil vil en slik konsesjon bety at presset for å bygge nye kraftlinje­r østover blir enda større. De linjene betyr for oss ikke mange arbeidspla­sser og store inntekter, men de betyr tapt land og tapte muligheter for oss og våre etterkomme­re. Grunneier og politisk ledelse i alle leire bør nå for alle finnmarkin­gers del kreve at før den neste utbygginge­n blir vurdert i Finnmark må vi få en samlet plan og en samlet konsekvens­utredning for kraftutbyg­ginger. Hvis ikke spises bit for bit av vår unike natur og kultur, mens vi står igjen som de siste finnmarkin­ger som kunne overlatt noe urørt og verdifullt til våre etterkomme­re.

 ??  ?? VINDKRAFT: – Her er vind nok til å produsere kraft, men overføring­slinjer mangler og må bygges ut, påpekes det i dette innlegget, som mener konsekvens­er for folk, natur, miljø, friluftsli­v og primaernae­ringer bør snakkes om.
VINDKRAFT: – Her er vind nok til å produsere kraft, men overføring­slinjer mangler og må bygges ut, påpekes det i dette innlegget, som mener konsekvens­er for folk, natur, miljø, friluftsli­v og primaernae­ringer bør snakkes om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway