Altaposten

«...av de fuglan som faer»

-

På radio kunne en latt ordene til Kari Bremnes ende i et voldsomt krasj. Grågåsa er nemlig mer til besvaer enn hygge enkelte steder. Det blir stadig mer grågås i nord. Overskrift­er som «Grågåsa til besvaer», «12.000 kommer og 100.000 reiser igjen» og «Plagsomme gjess skal bort» står det i avisene.

– I 2010 har Ecofakt anslått at det var rundt 100 par som hekket på Årøya. Denne øya er tydeligvis en lokalitet som gåsa foretrekke­r, sier Elle Risten Wigelius, artsforval­ter hos Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling.

– Dette er det nyeste jeg har funnet, og den rapporten er jo sju år gammel. Så jeg vil tro at det har blitt en økning siden da, sier artsforval­teren.

Det er Årøya og Store Tamsøy som er de store hekkestede­ne i Finnmark. Begge disse gåselokali­tetene har vaert kjent og utnyttet i flere århundrer. .

– Vi vet jo at gjessene alltid kommer tilbake der de er klekket. Så for hvert år blir de bare flere og flere, forklarer Turid Rødberg.

I Norge kommer grågjessen­e til hekkeplass­ene i sør i mars, mens i Finnmark kommer de tidligst fra månedsskif­tet april-mai. Og de som ikke får til hekkinga, og ungfuglene, samles rundt omkring i store flokker langs kysten for å skifte sine store vingefjaer i slutten av juni.

Fylkesmann­en i Finnmark har gjort flere tellinger av grågåsa. På slutten av 80-tallet var det ikke så store mengder gjess som nå. I 1989 ble det laget en omfattende rapport for tellinger av gjess i Finnmark. Denne viste 20 hekkende par på Årøya. Og så var det rundt 100 par i 2010. – For meg virker det som om det er flere tusen gjess, slår Turid Rødberg fast.

 ??  ?? FLUKT: Grågåsa har forlatt Finnmark for i år. De er et fint syn når de reiser om høsten. (Arkivfoto:
FLUKT: Grågåsa har forlatt Finnmark for i år. De er et fint syn når de reiser om høsten. (Arkivfoto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway