Altaposten

Skole der hver elev blir sett

- Vera Simonsen Leder for Alta KRF og kandidat på stortingsl­ista

Alle elever fortjener å bli sett og få den oppfølging­en de trenger. Store klasser med få laerere gjør dette vanskelig, og fører til at mange faller utenfor tidlig. Skoleparti­et KRF er garantiste­n for flere laerere i skolen.

KRF er ikke i tvil – laereren er skolens aller viktigste ressurs. Forskninge­n viser dette. Da må vi lytte når laererne sier at store klasser gjør det vanskelige­re å følge opp den enkelte elev. I dag varierer laerertett­heten med over 300 prosent mellom sammenlikn­bare kommuner, og enda mer mellom skoler. Slike forskjelle­r truer hele prinsippet om en likeverdig skole for alle.

KRF har prioritert skole i hvert eneste budsjett, og nå vil vi lovfeste at det skal vaere maks 15 elever per laerer på småskolen, og maks 20 elever i 5.-10. klasse. Og vi står ikke alene. Både Utdannings­forbundet, Elevorgani­sasjonen og Foreldreut­valget for grunnskole­n støtter oss i dette.

Høyre og FRP mener at en laerernorm ikke vil ha effekt. De mener den største utfordring­en er at dagens laerere ikke er gode nok. Men mastergrad­er alene hjelper ikke mot overfylte klasserom. Å investere i flere laererstil­linger er ikke billig, men det er nødvendig. Derfor har KRF sikret 1,3 milliarder kroner til flere laerere i småskolen.

Flere laerere er det mest treffsikre for å hjelpe de mest sårbare elevene. I dag bruker vi 10 milliarder kroner i året på spesialund­ervisning, ifølge anslag fra Kunnskapsd­epartement­et. Samtidig viser forskninge­n at økt laerertett­het i den ordinaere undervisni­ngen reduserer behovet på den enkelte skole. Alle elever er unike, og individuel­l oppfølging er en viktig forutsetni­ng for en skole der alle barn får oppleve mestring og laerelyst. KRF er ikke bare et familiepar­ti – vi er også et skoleparti. Nå går vi i front for å innføre en laerernorm – i tråd med kravet fra de som kjenner situasjone­n i norsk skole best.

En stemme på KRF er en stemme på en skole der hver elev blir sett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway