Altaposten

Alt for få laererstud­enter

Utdannet 100 laerere i året, nå er tallet under 30.

- Av Jarle Mjøen

Etter at laerrutdan­ninigen i Alta ble omgjort til femårig grunnskole­laererutda­nning –master – har følgende antall studenter møtte til studiestar­t. I parentes har vi studenter som fortsatt følger utdanninge­n:

2014: 20 (17) 2015: 22 (17) 2016: 16 (14) 2017: 32 (32)

Tallene vi har fått oppgitt fra universite­tet står i sterk kontrast til hva som ble produsert av laerere rundt år 2000. Det var studenttal­let på årskullene rundt 100.

Altaposten har gjennom en artikkelse­rie belyst hvor ille rekrutteri­ngssituasj­onen er i Finnmark, men også i Alta hvor laerertilg­angen er stor gjennom å ha laererutda­nningen lokalisert her. Det som ble avdekket var at en stor andel av undervisni­ngen ble utført av ikke faglig kvalifiser­te laerere. Blant annet hadde en klasse i en større barneskole i Alta hatt en kontaktlae­rer i mange måneder (ansvaret for klassen) som ikke hadde bestått vidergåend­e skole.

I en kronikk i Aftenposte­n i vinter ble situasjone­n i finnmarkss­kolen beskrivet med overskrift­a «Elevene Norge svikter». Kronikken konkludert­e: «Skolekvali­teten i Finnmark er en skam for Skole-norge. Barn i Finnmark får et dårligere utgangspun­kt for resten av livet. Og ansvarlige i fylket og resten av landet lar det skje.»

Utdannings­forbundet Finnmark med leder Kari Lium har utfordret politikern­e til å si hva de konkret vil gjøre for å øke rekrutteri­ngen til laereryrke­t, og i utfordring­en ligger også en avklaring av hvordan partiene stiller seg til firer-kravet i matte som stenger dørene for mange til laereryrke­t.

 ??  ?? Kari Lium, fylkeslede­r i Utdannings­forbundet Finnmark
Kari Lium, fylkeslede­r i Utdannings­forbundet Finnmark

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway