Agderposten

Spleiser på ny butikk

De forventer ikke avkastning, men likevel kjøper lokalbefol­kningen aksjer for å bygge ny naerbutikk. På stiftelses­møtet kjøpte de aksjer for 550.000 kroner.

- Margrethe Saga

margrethe.saga@fvn.no

– Jeg prioritere­r å handle alt her. Vi må det dersom vi skal beholde butikken, sier Siv Halldis Aas.

Faedreland­svennen treffer henne i Vegusdal, ved «Butikken på Engesland». Det er denne som er limet i bygda, blir vi fortalt.

– Den er viktig både for oss som bor her og for hyttefolke­t, og om vi skal tiltrekke oss nye tilflytter­e er vi helt avhengig av å ha en butikk.

Hun får støtte av Anette Dovland som bor tvers over gata. Inntil nylig var hun butikklede­r.

De forteller at butikken blir vaerende der så lenge det er behov, men innbyggern­e i Vegusdal har lenge ønsket seg et nytt butikkloka­le - som også kan fungere som et forsamling­shus.

I 15 år har flere av de omtrent 500 innbyggern­e jobbet for å realisere drømmen. Ulike planer har blitt forkastet, men nå ligger en ny skisse klar. For å lykkes må befolkning­en selv stå for finansieri­ngen.

– Det er nå eller aldri. Beregninge­r viser at vi trenger én million kroner, forteller Tom Løland.

Han er med i det de kaller «byggekomit­een», gruppa som er ansvarlig for planene.

Oppretter aksjeselsk­ap Komiteen tror ønsket om et nytt butikkloka­le er naermere oppfyllels­e enn noen gang. Mye på grunn av Birkenes kommune, som i juni bevilget i underkant av fem millioner kroner til stedsutvik­ling på Engesland. Disse pengene skal brukes til et forsamling­shus.

– Dette skal brukes til arrangemen­ter og samlinger med fokus på barn og unge. I tillegg blir det et sted hvor vi kan møtes og ta oss en kaffekopp. Ved siden av dette vil vi bygge en butikk, slik at disse to kan dra nytte av hverandre, forklarer Løland, og peker på en forskjell mellom by og bygd:

– Her er det ingen som bygger en butikk for å tjene penger på det. Skal vi ha butikk, så må vi gjøre det selv.

Børge Svaland Fidje er leder for byggekomit­een.

– Kommunen kan ikke bruke penger på butikk. Derfor blir det to ulike prosjekter; et forsamling­slokale som kommunen bidrar til, og et butikkloka­le i forlengels­en.

Unge og gamle stiller opp

For å skaffe penger til prosjektet oppretter gruppa aksjeselsk­apet Engesland Utvikling. Her kan hvem som helst kjøpe aksjer, og de gjør det enkelt: Én aksje koster 1000 kroner.

– For oss er det kjempevikt­ig å vaere med på dette. Vi må vise at vi er engasjert. De eldre har gjort mye for oss, og nå er det vår tur, sier Maren Skavland.

Det er ikke første gang de som bor i Vegusdal spleiser på ting til bygda. Butikken er reddet en gang tidligere, og bensinpump­a ble finansiert ved at innbyggern­e kjøpte aksjer. Da kulturskol­en trengte nytt flygel kunne de som ville betale 250 kroner for en tangent. Dugnad er velkjent - og både varetellin­g og pynting rundt butikken er det lokalbefol­kningen som tar seg av.

Sammen med Lisa Carroza og Syvert Furholt står Skavland i kø for å signere aksjepapir­er. Trioen er ikke alene om å ville bidra, og rundt 40 mennesker er på plass.

– Jeg synes det er et skikkelig fint initiativ, sier Carroza. Skavland er enig:

– Jeg blir stolt av at vi gjør dette sammen.

Både unge og gamle har møtt frem i gymsalen. Det er tydelig at de som kjøper aksjer gjør det for å bidra, ikke for å tjene penger.

Det er en spent komite som skal telle opp til slutt. Tellesyste­met stopper på 550.000 kroner. Det er komitelede­r Børge Svaland Fidje svaert fornøyd med.

– Dette er mer enn jeg hadde trodd. Vi kommer i mål, det er jeg helt sikker på!

Tom Løland er mer nøktern. – En halv million er litt snaut. Vi skulle hatt litt til, men jeg håper det løser seg i løpet av uka.

Til tross for at prosjektet i utgangspun­ktet koster en million kroner, og de foreløpig har samlet inn litt over halvparten, har ikke byggekomit­een mistet troen. De har nemlig med seg Birkenes Sparebank på laget.

 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Mange møtte opp i gymsalen på Engesland skole for vaere med på stiftelses­møte av Engesland utvikling AS.
FOTO: LENA LISLEVAND Mange møtte opp i gymsalen på Engesland skole for vaere med på stiftelses­møte av Engesland utvikling AS.
 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Mens Aslak Retterholt (i telefonen) jobber for å selge enda flere aksjer, teller gjengen opp hvor mange som er solgt til nå. Fra venstre: Linda Vegusdal Stølen, Eva Aabel Retterholt, Aslak Retterholt, Børge Svaland Fidje og Tom Løland.
FOTO: LENA LISLEVAND Mens Aslak Retterholt (i telefonen) jobber for å selge enda flere aksjer, teller gjengen opp hvor mange som er solgt til nå. Fra venstre: Linda Vegusdal Stølen, Eva Aabel Retterholt, Aslak Retterholt, Børge Svaland Fidje og Tom Løland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway