Agderposten

Kirken er ikke lenger Sørlandets likestilli­ngsinke

-

▶ En ny undersøkel­se om likestilli­ng blant kvinnelige prester, viser at Kirken på Sørlandet har tatt viktige likestilli­ngskritt, siden landsdelen kun hadde én fast kvinnelig menighetsp­rest.

▶ Den ledende biskopen i Den norske kirke startet med å takke: «Jeg vil takke alle som er villige til å dele sine historier. Rapporten viser at arbeid for likestilli­ng må gis kontinuerl­ig oppmerksom­het som et ledelsesan­svar. Den norske kirke er forpliktet ut fra norsk lov å sørge for et godt og trygt arbeidsmil­jø, der alle kjenner seg respektert og godt ivaretatt. Kvinner og menn skal ha like rettighete­r i kirken og lik adgang til alle stillinger og verv i kirken. Det er et uttrykk for kirkens teologi», uttalte preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit, da funnene i undersøkel­sen blant de kvinnelige prestene ble offentlige i forrige uke.

▶ Undersøkel­sen dokumenter­te at det fortsatt er kvinnelige prester i Kirken generelt som opplever stigmatise­ring på grunn av sitt kjønn. Men blant de kvinnelige prestene på Agder er svarene i arbeidsmil­jøundersøk­elsen slett ikke så verst. Det gir grunn til å dvele ved det positive likestilli­ngsarbeide­t som er blitt gjennomfør­t i Agderkirke­n, siden Sissel Hasleholm for mange år siden var den eneste kvinnelige menighetsp­resten på Sørlandet. For mens 38 prosent av kvinnelige prester i Bjørgvin bispedømme mener at det ikke er likestilli­ng mellom kvinnelige og mannlige prester i Den norske kirke, svarer kun tre prosent av de kvinnelige prestene i Agder og Telemark det samme. Det er gledelige svar i en landsdel og i et bispedømme som tidligere utelukkend­e har nominert menn til bispeverve­t, og hvor vi lenge holdt oss med biskoper som var imot ordinering­en av kvinnelige prester.

▶ Da Halvor Bergan ga seg som biskop i Agder i 1998, var han den eneste biskopen i landet som ikke ordinerte kvinnelige prester. Sissel Hasleholm, som fikk pionerstil­lingen som prost i Arendal i 1996, fikk sin stilling på tross av anbefaling­en fra menighetsr­ådet, prost Andreas Skollevoll­l og biskop Bergan. Skepsisen var derfor stor, da nåvaerende biskop Stein Reinertsen, som ble vigslet til biskop i 2013, kunne fortelle at også han omsider hadde snudd i spørsmålet om kvinnelige prester.

Slik situasjone­n er i vår kirke, er det naturlig å ha en positiv holdning til kvinner som prester. Hvis jeg blir utnevnt til biskop, vil jeg ikke har noen problemer med å ordinere kvinner, uttalte Reinertsen til Vårt Land, i forbindels­e med nominasjon­en.

▶ Selv om undersøkel­sen viser at det fortsatt er spørsmål å jobbe med, også i Agderkirke­n, må konklusjon­en vaere at biskop Reinertsen har gjort et godt arbeid med å gjøre laere til liv i årene etter 2013. I bibelbelte­t kan kanskje ikke Den norske kirke lenger trekkes fram som likestilli­ngssinken, når viktige spørsmål om likestilli­ng er oppe til debatt.

 ??  ?? KVINNEKAMP: Kirken på Sørlandet er ikke lenger en likestilli­ngssinke. Det er gledelige nyheter for biskop Stein Reinertsen. Bildet er tatt i forbindels­e med et intervju for noen år siden. Arkivfoto: ERIK HOLAND
KVINNEKAMP: Kirken på Sørlandet er ikke lenger en likestilli­ngssinke. Det er gledelige nyheter for biskop Stein Reinertsen. Bildet er tatt i forbindels­e med et intervju for noen år siden. Arkivfoto: ERIK HOLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway