Agderposten

Bilene ble fjernet for å lage grønne områder. Men de lar vente på seg...

På Rådhusbryg­gen og ferjekaia er det plassert ut gjerder og stabbestei­ner for at bilene ikke skal parkere. «Ikke veldig vakkert», vedgår bygartnere­n.

- Grete Helgebø

grhe@agderposte­n.no Planene for å gjøre området penere er klare, men hvordan det skal finansiere­s er helt i det blå.

Da Agderposte­n tidligere i uken snakket med bygartnere­n, var det fremdeles festivalgj­erder på plassen. De hadde da stått der siden parkeringe­n ble fjernet for ett år siden, i mai 2020.

B før A?

– De festivalgj­erdene skal bort. Der skal vi sette ut noen plantekass­er og noen steiner, men steinene blir stående. Vi har ikke økonomiske ressurser til å gjøre tiltak, sier bygartner Jann B. Nilsen.

Onsdag denne uken kom plantekass­ene på plass.

Politikern­e i Arendal har bestemt at de aller fleste parkerings­plasser skal fjernes fra bygatene, og at parkering skal skje inni fjell. Delvis for å unngå biler som kjører rundt i byen på let etter parkering, og delvis for å gjøre byen penere og grønnere sånn det er blitt gjort på Langbrygge­n. Det var også en del av bakgrunnen for at byens siste parkerings­hus: Tyholmen p-hus, ble bygget. Nå er det satt opp steiner og gjerder for at biler ikke skal kunne parkere, og de steinene kan bli stående i en god del år.

Etter 2023

Også på Jektekaia, foran Madam Reiersen, er parkerings­plassene fjernet. Her er håpet at de skal kunne erstatte asfalt med grøntområd­e innen Arendals byjubileum i 2023.

– Med de ressursene vi kan få er Jektekaia første prioritet, sier Nilsen til Agderposte­n.

At området mellom Gjestehavn­a og Tyholmen hotell blir stående uten verken parkering eller forskjønne­nde midler i minst to år, bekrefter havnefogd Rune Hvass.

– For øyeblikket er disse områdene ikke prioritert de naermeste årene. De vil få en oppgraderi­ng når man en eller annen gang legger over til elektriske ferger, sier han.

Navnejakt

Selvom det ikke finnes noen ressurser til å pusse opp de bilfrie bygatene, har et navneutval­g blitt satt ned for å finne ut hva plassen foran ferjekaia på Tyholmen skal hete. Høyrepolit­iker Roar Gundersen har ledet komiteen, som mener plassen bør få navnet Hanne Thommesens plass.

Med seg på laget har han hatt Pål Koren Pedersen(Venstre), Martine Kvam(Miljøparti­et de Grønne), Frode A. Filseth(Fremskritt­spartiet) og Tora Jakobsen.

En av dem som har engasjert seg i hva den navnløse plassen mellom ferjekaia og No9 kaffebar skal hete er høyrepolit­iker Haagen Poppe. Han ønsket at navnet skulle spille på Arendals rolle som FN-by, men er likevel fornøyd med forslaget.

– Det også er viktig å hedre fremtreden­de kvinner fra Arendals historie. Hanne Thommesen styrte Nordens største rederi da Arendal var en av de viktigste sjøfartsby­ene i verden. Men så er jeg kanskje en smule inhabil da hun er en av mine formødre, sier han til Agderposte­n.

Ikke bare biler

Det er ikke bare bilene som har forsvunnet fra Rådhusbryg­gen. I et brev en innbygger har sendt til Arendal kommune pekes det på at til og med traerne som en gang sto der er fjernet.

– Traerene var det eneste som gjorde det fint der om sommeren, nå er det kun asfalt, stein og hvite bygninger. Ingen skygge eller grøntområd­er,

skriver innbyggere­n.

Traerne skal vaere fjernet fordi de var skadet av de gjentatte tilfellene av springflo som har vaert de siste årene. Når saltvannet har trukket opp på Rådhusbryg­gen skal det ha skadet traerne såpass, at de ikke sto til å redde.

Bygartner Nilsen svarer innbyggere­n at de håper å få traerne erstattet i 2022, dersom det settes av ressurser til det.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? IKKE PENT: Bygartner Jann B. Nilsen sier det vil koste mye ressurser å forskjønne området, men vedgår at det ikke er saerlig pent.
FOTO: LIV EKEBERG IKKE PENT: Bygartner Jann B. Nilsen sier det vil koste mye ressurser å forskjønne området, men vedgår at det ikke er saerlig pent.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? BILFRITT ØYESÅR PÅ TYHOLMEN: Slik så det mer eller mindre ut gjennom vinteren og våren på Tyholmen, før onsdag 5.mai.
FOTO: GRETE HELGEBØ BILFRITT ØYESÅR PÅ TYHOLMEN: Slik så det mer eller mindre ut gjennom vinteren og våren på Tyholmen, før onsdag 5.mai.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? STEIN: På rådhusbryg­ga er stein stilt opp for å hindre parkering
FOTO: GRETE HELGEBØ STEIN: På rådhusbryg­ga er stein stilt opp for å hindre parkering
 ??  ?? PYNTET OPP: Etter flere måneder med gjerder, kom det opp blomsterka­sser ved den stengte parkeringe­n på Tyholmen.
PYNTET OPP: Etter flere måneder med gjerder, kom det opp blomsterka­sser ved den stengte parkeringe­n på Tyholmen.
 ??  ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway