Agderposten

– Hva ville miljøminis­teren sagt, hvis hans lønn ble kuttet med 30 prosent?

Hvis ikke Svendsen kan fortsette å fiske laks fra sjøen, tror han det ikke vil lønne seg for ham å vaere yrkesfiske­r.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

– Over natten forsvant rundt 30 prosent av årsinntekt­en min, sier Atle Svendsen og haler inn garnet han la ut kvelden før.

Garnet han trekker inn er tomt for flyndre, men det er ikke det som bekymrer yrkesfiske­ren fra Arendal mest.

I disse dager foregår det en politisk dragkamp på aller høyeste hold: På Stortinget. Avstemning­en der kan bety et vaere eller ikke vaere for Atle Svendsen og en håndfull andre yrkesfiske­re øst i Agder.

Føre-var-prinsippet

Vi snakker om laks. Naermere bestemt den villaksen som befinner seg i sjøen før den svømmer opp i elvene for å gyte.

I ni år har Atle Svendsen fisket etter denne attraktive villaksen, men nå er det slutt.

5. mars i år la Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn ned forbud mot sjølaksefi­ske langs hele kysten opp til Finnmark.

Begrunnels­en var ifølge Klimaog miljødepar­tementet det såkalte «føre-var-prinsippet». Selv om departemen­tet innrømmer at man ikke har sikker kunnskap om bestanden og hvilken effekt sjølaksefi­sket har, velger man altså å stanse hele fisket.

– Og dette gjør man selv om laksebesta­nden – i motsetning til andre fiskeslag, faktisk har økt de siste årene. Ja, faktisk var fangsten fra sjølaksefi­ske i Agder i fjor den aller høyeste av alle lendets fylker, sier Atle Svendsen som derfor ikke forstår vedtaket.

Vil oppheve forbudet

Det gjør heller ikke Fremskritt­spartiets stortingsg­ruppe som nå vil ha omkamp om forbudet som forbyr all fiske etter sjølaks.

– Vårt standpunkt er klinkende klart, sier stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland fra Agder FrP.

Gjennom et såkalt Dok-8 forslag, som gir stortingsr­epresentan­ter rett til å fremme private saker i Stortinget, ber han Stortinget stoppe forbudet mot sjølaksefi­ske. Samtidig ber han Stortinget pålegge regjeringe­n en mer rettferdig byrdeforde­ling mellom sjø- og elvefisket.

I 440 lakseelver vil det nemlig fortsatt vaere lov å fiske.

– Det er ikke rettferdig at sjølaksefi­sket skal ta hele kostnaden, sier han.

Udemokrati­sk

Styreleder i Fiskerlage­t Sør, Lennart Danielsen, frykter dyktig lobbyvirks­omhet kan ha ført til denne skjevforde­lingen mellom sjø- og elvefisker­ne.

– Forbudet mot laksefiske­t i sjøen har ingen ting med ressursfor­valtning å gjøre. Dette er politikk som ikke er demokratie­t verdig, sier han.

De andre partiene på Stortinget har så langt holdt tett om hva de vil stemme når Dok8 forslaget tas opp til politisk behandling.

Når dette vil skje, er ikke endelig avklart, men ifølge Gisle Meininger Saudland fra Agder FrP dreier det seg nå bare om dager.

– Dette er fryktelig spennende, sier Atle Svendsen og trekker inn det andre tomme flyndregar­net.

Håper på Stortinget

I juni skulle han etter planen ha startet laksefiske­t som i realiteten kun strekker seg over 16 døgn.

Hvis dette fisket – som foregår med garn festet til land – fortsatt hadde vaert tillatt, ville ikke det tomme flyndregar­net ha betydd så mye.

Men nå er det ifølge Svendsen kanskje et vaere eller ikke vaere for ham som yrkesfiske­r utenfor kysten av Arendal.

– Ja, det er faktisk så alvorlig. Jeg lurer på hva klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn hadde sagt hvis det var hans lønn som var blitt kuttet med 30 prosent, sier Atle Svendsen.

Denne gangen ble det ingen fangst, men det betyr da heller ikke så mye. Den virkelige store fangsten ligger nå i flertallet på Stortinget.

 ??  ??
 ??  ?? Atle Svendsen kjemper nå sitt livs tøffeste kamp. Ikke ute på havet, i kamp mot storm og bølger, men om et flertall på Stortinget.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
Atle Svendsen kjemper nå sitt livs tøffeste kamp. Ikke ute på havet, i kamp mot storm og bølger, men om et flertall på Stortinget. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway