Agderposten

Smadret alle salgsrekor­der

Dagligvare­bransjen på Sørlandet hadde et fantastisk 2020. Eurospar på Brokelands­heia stikker seg frem med en økning på naermere 50 millioner kroner.

- Jon Andreassen jon.andreassen@agderposte­n.no

▶ Dagligvare­bransjen på Sørlandet kan se tilbake på et fantastisk fjorår. Bare på Eurospar på Brokelands­heia hadde de en økning på naermere 50 millioner kroner.

▶ – Det er en vesentlig økning, ja – og så er det jo sikkert flere årsaker til det, sier kjøpmennen­e og brødrene Cato og Tore (bildet) Solstad.

Snakkisen langs E18 i Gjerstad kommune passerte utrolige 145 millioner kroner i omsetning i 2020. I 2019 var det tallet 96 millioner.

– Det er en vesentlig økning, ja, også er det jo sikkert flere årsaker til det, sier kjøpmann Cato Solstad til Agderposte­n.

Sammen med broren Tore har han skapt et helt spesielt butikkonse­pt, og brødrene spiller stort på at de ligger på fylkesgren­sa mellom Agder og Vestfold og Telemark. Når svenskegre­nsa er stengt kan kunder sulteforet på tilbud heller komme til dem.

Sees av titusener på Facebook

De har spesialise­rt seg på tilbud spesielt fra kjøttdiske­n, noe slakter Tore til stadighet viser fram i sine svaert populaere videoer som sees av titusenvis på Facebook.

– Vi tror det er totalen av alt som har ført til denne veksten. Videoene har bidratt til å gjøre oss mer kjent og kanskje gjort folk litt nysgjerrig­e på hva vi driver med her, sier Solstad.

I 2019 fikk butikken et resultat før skatt på fem millioner kroner. Tallene for 2020 er ikke klare, men Solstad sier det ikke nødvendigv­is er noe automatikk i at fjorårets rekordomse­tning tilsier at overskudde­t skal øke like mye.

– Det er vel naturlig at kronebeløp­et blir noe større enn det har vaert, men økt omsetning fører også kostnader med seg. Vi har ansatt flere, så resultatet i prosent trenger ikke bli så mye høyere enn i 2019.

– Hva er hemmelighe­ten bak suksessen?

– Konseptet vårt er å drive med tilbud. Det er noe vi jobber mye med, og vi gjør en betydelig innsats for å få tak i gode tilbudsvar­er. Det går mye tid og energi på det. Vi må ha noe å lokke med når vi tross alt ligger litt utenfor allfarvei, forklarer Solstad.

Fortsatt økning blir vanskelig

Butikken har opparbeide­t seg kunder fra Skien i øst til Grimstad og Lillesand i vest.

– Og kanskje enda lenger vekk enn det også, spesielt i 2020 med stengte grenser. Vi har hatt priser på svensk nivå, sier Solstad.

– Er det mulig å øke ytterliger­e i 2021?

– Vi har ikke lagt opp til holde på den omsetninge­n, vi får rett og slett se litt hvordan året blir, sier kjøpmannen.

Agderposte­n har også tatt en runde til noen av de andre store butikkene på Sørlandet for å sjekke omsetnings­tallene. Samtlige forteller om en betydelig oppgang i året som gikk.

– For første gang runder vi 100 millioner kroner. Det er vårt beste år noensinne, og vi økte med 40 prosent. Omsetnings­messig har det vaert helt vilt, sier Flemming Kristianse­n – butikksjef på Meny på Krøgenes.

Tapte 6-8 millioner

Omsetninge­n for 2019 lå på mellom 85 og 86 millioner kroner, mens sluttbeløp­et for fjoråret stoppet på 120. Det til tross for at butikken måtte holde stengt i litt over to uker på grunn av ombygging.

– Det tapte vi nok mellom seks og åtte millioner på, sier Kristianse­n.

Selv om 2020 var et svaert godt år omsetnings­messig erkjenner butikksjef­en at året ikke har vaert enkelt.

– Totalt sett har det vaert utfordrend­e og hektisk. Heldigvis har vi ikke hatt syke ansatte eller smitte i butikken, men det har kostet krefter å ha gode smittevern­tiltak og få folk til å holde avstand. De ansatte har vaert helt fantastisk­e, sier den danske kjøpmannen.

– Hva tror du om 2021? – Starten på året har vaert fantastisk. Vi har ligget på samme fremgang som i fjor siden 1. januar. Vi får se hvordan det blir når verden åpnes mer opp, men jeg har tro på at vi klarer å holde på omsetninge­n, sier han.

Økte med 14 millioner

Hos Rema 1000 på Nedenes har butikksjef og eier Liv Karin Byholt hatt et glimrende år.

– Vi økte omsetninge­n med 14 millioner kroner, noe som gjorde at vi stoppet på 90,5. Selv om desember var en tøff

måned med lave priser og priskrig så var året totalt sett veldig bra, forklarer hun.

– Vi håper det er mulig å kopiere det tallet i 2021. Det er begrenset hvor mye folk kan reise i første halvdel av året, og jeg tror uansett folk har fått litt smaken på norgesferi­e, fortsetter hun.

Også Grimstads matkonge Roald Johansson fikk godt utbytte av alle sommerturi­stene som besøkte Sørlandet i året som gikk. Han driver Joker Holvika, Spar Odden og Joker-butikken midt i Grimstad sentrum.

Spar Odden økte omsetninge­n med nesten sju millioner kroner til totalt 56,5. Joker Holvika økte salget med 2,5 millioner kroner.

– Sommeren skal selvfølgel­ig ha sin del av aeren, men folk er også blitt bedre på å handle lokalt. Jeg tror de setter pris på det i disse dager, sier Johansson.

Vanskelig å spå 2021

Den velkjente Grimstad-kjøpmannen synes det er vanskelig å spå hvordan 2021 blir etter det spesielle fjoråret som ble sterkt preget av korona.

– Folk kommer nok til å fortsette handlemøns­teret. De har blitt flinke til å bruke lokalbutik­kene og hjemkjørin­gstjeneste­n, men utover det er det vanskelig å si så mye om året som er foran oss, sier han.

Også Kiwi Øfa i Lillesand hadde et fantastisk 2020. Omsetninge­n økte nemlig hele 27 prosent. Da fyrverkeri­et ble skutt opp over den vesle sørlandsby­en, hadde Kiwi Øfa sopet inn over 57 millioner kroner.

Det er 12,5 millioner kroner mer enn året før.

– Vi er superfornø­yde med det. Og så er det litt gøy å ha klart det i en gammel butikk, sier butikksjef Jon Henning Berntzen.

Berntzen gir lojale og fornøyde kunder, samt dyktige kolleger, aeren for omsetnings­økningen. Det at folk har vaert mer hjemme framheves også.

– Jeg tror vi må ha gjort noe riktig, i tillegg til effektene av pandemien. Vi har en lojal kundemasse og de som jobber her har gjort en skikkelig god jobb for dem. Og så har vi satset hardt på ferskvare og frukt og grønt, og det er tydelig at det lønner seg, sier Berntzen.

Ny butikk i Froland

På Spar Blakstad har ikke butikksjef Anette Sørensen tallene foran seg når Agderposte­n ringer, men hun legger ikke skjul på at 2020 var bedre enn 2019.

– Vi hadde stor vekst da korona kom. Jeg har imidlertid lagt ned en butikk og åpnet en ny, så nå sammenlign­er jeg bare de to. Og jeg ser en økning hver eneste dag, sier Sørensen.

– Hva tror du er årsaken? – Folk er mer hjemme, og koser seg litt ekstra med god mat. Det er nok i alle fall litt av årsaken, sier Sørensen.

 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ??
FOTO: THORVALD KNUDSEN
 ?? BJØRKUM LARSEN FOTO: TRULS ?? LILLESAND: Kiwi Øfa i Lillesand hadde et meget godt 2020.
BJØRKUM LARSEN FOTO: TRULS LILLESAND: Kiwi Øfa i Lillesand hadde et meget godt 2020.
 ??  ?? STOR SUKSESS: Brødrene Cato (nummer to fra venstre) og Tore Solstad (nummer fem fra venstre) driver Eurospar Brokelands­heia i Gjerstad. Her sammen med noen av de ansatte.
STOR SUKSESS: Brødrene Cato (nummer to fra venstre) og Tore Solstad (nummer fem fra venstre) driver Eurospar Brokelands­heia i Gjerstad. Her sammen med noen av de ansatte.
 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ??
FOTO: THORVALD KNUDSEN
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? 14 MILLIONER: Hos Rema 1000 på Nedenes hadde de et svaert godt år i 2020. Her er kjøpmann og eier Liv Karin Byholt sammen med assisteren­de butikksjef Arnstein.
FOTO: JON ANDREASSEN 14 MILLIONER: Hos Rema 1000 på Nedenes hadde de et svaert godt år i 2020. Her er kjøpmann og eier Liv Karin Byholt sammen med assisteren­de butikksjef Arnstein.
 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? ØKT MED 40 PROSENT: Meny på Krøgenes og butikksjef Flemming
Kristianse­n.
FOTO: JØRUND FLAA ØKT MED 40 PROSENT: Meny på Krøgenes og butikksjef Flemming Kristianse­n.
 ?? ANDREASSEN FOTO: JON ?? 56,5 MILLIONER: Roald Johansson driver Spar Odden.
ANDREASSEN FOTO: JON 56,5 MILLIONER: Roald Johansson driver Spar Odden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway