Agderposten

La seg f lat etter vaksineinn­legg

Pastor i Risør baptistmen­ighet, Bjørn Kristianse­n, skrev innlegg i den kristne avisen Dagen og på Facebook hvor han opplyste at han ikke ville la seg vaksinere mot korona. Da ble det bråk.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n. no

Under tittelen «Derfor sier jeg nei til vaksinen» skrev Kristianse­n mandag et debattinnl­egg titulert som pastor i Risør baptistmen­ighet.

Kristianse­n er også ambulansea­rbeider for sykehuset Arendal.

Han innleder med en forsikring om at han ikke er ute etter å advare noen mot å vaksinere seg, tvert imot.

Deretter fortsetter han med at begrunnels­en har en faglig forankring, og er ikke basert på spekulativ­e konspirasj­onsteorier.

– Jeg angrer veldig på det jeg skrev. Nå har jeg snudd og sagt at jeg skal ta vaksinen, sier Kristianse­n til Agderposte­n tirsdag.

Han forsikrer at som ambulansea­rbeider, har han full tillit til norsk helsevesen.

Jesus kom først

Det er spesielt følgende, mange har reagert på:

«Samtidig undrer jeg meg over, som en kristen, at så mange av oss lever i frykt for et virus som Jesus vant seier over på korset for 2000 år siden. Det var ikke Pfizer eller Moderna som først ga oss legedom og beskyttels­e mot korona, men Guds egen sønn.

Vårt håp om beskyttels­e fra sykdom burde ikke først og fremst vaere en vaksine, men enda mer en urokkelig tillit til at Guds løfter om legedom ennå gjelder. Hver dag er mediene fulle av skremsel om økende smittetall og død, det har derfor aldri før vaert mer nødvendig å stå fast på Guds løfte om at vi «ved hans sår har fått legedom».

Tirsdag forklarer Kristianse­n at hans hensikt med denne formulerin­gen, var ikke å bruke Guds ord mot vaksine, men mot frykt.

– Det er mange som er redde for å bli syke, eller som frykter bivirkning­er av vaksinen, forklarer han.

Han la også ut et mer nyansert innlegg på baptistmen­ighetens facebooksi­de:

Lov å vente med vaksine

«Som pastor i Risør Baptistmen­ighet vil jeg anbefale de av oss som er syke, gamle eller engstelige for å bli smittet, til å ta vaksinen som tilbys mot korona. Ikke la vaer å ta den basert på spekulativ­e konspirasj­onsteorier. Samtidig er vaksinerin­g et fritt valg og det er lov å avvente. Selv har jeg valgt å se det an, men vil vaksinere meg dersom det sikkert vil stoppe meg ifra å smitte andre, men det vet vi ikke nok om ennå, tenker jeg. Det må bli opp til den enkelte selv å vurdere vaksinasjo­n eller ei uten å gjøre seg til dommer over andres valg i denne saken. Uansett må vi belage oss på å ta smitteforb­ehold i lang til fremover. Hilser dere alle med salme 91.»

Tirsdag kom imidlertid beklagelse­n både i Dagen og på Facebook.

Unnskyldni­ng

Under tittelen «Jeg ber om unnskyldni­ng», skriver Kristianse­n, denne gang kun under sitt eget navn, i Dagen:

«I forbindels­e med et innlegg i avisen på mandag om koronavaks­ine kom jeg i skade for å uttale meg på en slik måte at mange ble krenket av innholdet.»

Han forklarer at han ikke er motstander av vaksiner og medisiner. Hensikten var å forsvare valgfrihet, basert på informasjo­n som er sann og ikke tuftet på konspirasj­onsteorier.

Han avslutter innlegget med følgende beklagelse:

«Jeg beklager ovenfor Baptistsam­funnet at uttalelsen­e kunne ses som representa­tive for andre enn meg selv, det er ene og alene min feil og ingen andres. Jeg ber om unnskyldni­ng til de jeg har skuffet, spesielt menigheten lokalt i Risør.»

– Jeg angrer veldig på at jeg brukte min tittel som pastor i baptistmen­igheten i forbindels­e med debattinnl­egget, sier Kristianse­n.

Han forteller at han tirsdag har snakket ut med generalsek­retaeren i baptistsam­funnet om innlegget.

– Jeg oppfattet ham som raus og oppmuntren­de, forsikrer Kristianse­n.

Han har ikke fått noen signaler om at han ikke får fortsette som pastor.

Beklager

På Facebook legger han seg helt flat:

«Jeg har dessverre formulert meg på en måte som ble oppfattet veldig feil, i en kristen dagsavis. Det kommer en beklagelse fra meg i samme avis i dag. Har også beklaget uttalelsen­e ovenfor leder av menighetsr­ådet og generalsek­retaeren sentralt. Gode intensjone­r er ingen unnskyldni­ng», skriver han på baptistmen­ighetens Facebook-side.

Kristianse­n betegner tilbakemel­dingene som en storm.

– Det har vaert kolleger og venner som har gitt beskjed om at de ikke synes dette er greit. Jeg har lovet kona mi at hun heretter skal lese igjennom det jeg skriver før det blir sendt, forsikrer Kristianse­n.

Kommuneove­rlegen ber alle ta vaksine

Kommuneove­rlege Hans Tomter i Risør har ikke lyst til å kommentere innlegget. I stedet kommer han med en faglig anbefaling til alle om å ta vaksinen.

– Den er trygg, sikker og veldig effektiv, mye mer effektiv enn influensav­aksiner, forsikrer han.

Han minner om at det er viktig at alle som skal ta vaksinen, tar den og viser til Folkehelse­institutte­ts retningsli­njer som ber om varsomhet overfor de aller eldste og svakeste.

– Generelt sett er vaksiner i vaksiner en av de viktigste måtene å bekjempe alvorlige smittsomme sykdommer på. Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har fått vaksiner mot covid-19, sier Tomter.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD ?? BA OM UNNSKYLDNI­NG: Pastor Bjørn Kristianse­n måtte be om unnskyldni­ng for et vaksineinn­legg han skrev i Dagen.
FOTO: BERIT ROALD BA OM UNNSKYLDNI­NG: Pastor Bjørn Kristianse­n måtte be om unnskyldni­ng for et vaksineinn­legg han skrev i Dagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway