Agderposten

Vi holder døgnåpent for utsatte barn og familier

- Jorunn Gleditsch Lossius Kristelig Folkeparti

Nå som samfunnet

igjen har stengt ned, er det veldig viktig at barn og familier som har det vanskelig alltid skal møte en åpen dør, telefonlin­je eller chattetjen­este.

Koronapand­emien har preget

oss alle det siste året. Det har gått spesielt hardt utover de barna og familiene som er sårbare fra før. Regjeringe­n har derfor fulgt opp kommunene tett for å oppretthol­de tilbud som barn og familier kan benytte seg av til tross for nedstengni­ngen. En koordineri­ngsgruppe har holdt oss løpende oppdatert underveis, slik at vi har kunnet rette opp der det trengtes.

Uavhengig av pandemi

er vold og overgrep mot barn er et alvorlig samfunns- og folkehelse­problem. Vold og overgrep er en alvorlig trussel mot barns helse og oppvekst. Vårt mål er at ingen barn skal utsettes for dette. Barn er sårbare, og ofte avdekkes vold og overgrep mot barn altfor sent. Vi må gjøre mer for å beskytte barn og vi vil prioritere tidlig innsats.

Vi er derfor

glad for at Regjeringe­n vil øke satsingen knyttet til opptrappin­gsplanen mot vold og overgrep med nesten 90 000 millioner kroner i 2021. Den samlede satsingen til opptrappin­gsplanen blir da om lag 1,1 mrd. kroner i 2021. Midlene skal gå til blant annet behandling­stilbudet til personer som står i fare for å begå seksuelle overgrep mot barn, Alarmtelef­onen for barn og unge og samisk kompetanse­senter.

Til tross for

ønsket om å holde kommunenes tilbud åpne under pandemien, har det også vaert behov for å tenke annerledes om hvordan hjelpe barn og unge i sårbare situasjone­r. Regjeringe­n er opptatt av forebyggin­g og har bidratt til etablering av hjelpetele­fon for foreldre og bruk av støtteverk­tøy i kommunene som skal gjøre det lettere å oppdage og følge opp utsatte barn. Regjeringe­n har også bevilget 8 millioner til Alarmtelef­onen i 2021 for å oppretthol­de en døgnåpen telefon- og chattetjen­este til barn og unge. Under utbruddet av koronapand­emien har det vaert en markant økning i antall henvendels­er til Alarmtelef­onen.

Formålet er at

Alarmtelef­onen skal vaere et tillegg til eksisteren­de akuttbered­skap for barn og unge. Alle barn og unge skal ha ett nummer de kan ringe når de opplever vold i hjemmet, er utsatt for overgrep, eller opplever andre akutte og vanskelige situasjone­r. Og det er spesielt viktig nå som folk anbefales å vaere hjemme. For mange barn er hjemme det farligste stedet de kan vaere.

For KrF er

det alltid viktig – og spesielt viktig nå og ta vare på de mest utsatte blant oss. Barn er fremtidens beste investerin­g og de fortjener trygge og gode oppvekstvi­lkår. Derfor er glad for at regjeringe­n satser tungt på å forebygge vold og overgrep mot barn og unge i årets budsjett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway