Agderposten

Kanskje vi må få en norsk Margaret Thatcher på banen, som kan ordne opp med fagforenin­gene

- Torbjørn Stølevik Brårvikkil­en

I nyttårstal­en til vår statsminis­ter, fokuserte hun på klima. Det er dessverre en realitet at ingen politiker våger å ikke vaere enige med hylekoret rundt klimafanta­stene. I alle fall våger de ikke å si det. Hvis den klimaforan­dringen som skjer, ikke er menneskesk­apt, men er en følge av naturens egen naturlige variasjon, er alle de milliarder vi pøser ut til klimatilta­k helt bortkastet.

Men la nå klima vaere klima, for denne gang. Nasjonen Norge har et helt annet og vesentlig mer kostbart, og akutt problem, offentlig forvaltnin­g. I vårt land, er hver femte person ansatt i offentlig sektor. Det vil si ca. 850 000 personer. Men det er kanskje ikke rart at det er blitt slik, når vi hadde en tidligere statsminis­ter, Thorbjørn Jagland, som uttalte: Vi må vaere klar over at fremtidig vekst kommer i offentlig sektor. Når en leder ikke forstår at vekst i offentlig sektor ikke er vekst, men forbruk av offentlige midler, og ikke noen av hans etterfølge­re heller ikke har tatt dette problemet alvorlig, så er vi endt der vi er i dag.

Når heller ikke

fagforenin­gene til offentlig ansatte tar ansvar eller skjønner hvor det baerer hen, men banker seg på brystet og sier at vi gikk fra 20 fylker til 11, og fra 428 kommuner til 356, uten at en eneste ansatt mistet jobben sier det i grunnen alt. Tenk en så stor reduksjon i offentlig sektor uten noen som helst rasjonalis­eringsgevi­nst. Galskap!

Jeg har i

grunnen stor respekt for Erna Solberg, men på dette feltet gjør hun ikke jobben sin. Kanskje vi må få en norsk Margaret Thatcher på banen, som kan ordne opp med fagforenin­gene, slik hun kneblet kullarbeid­erne, og deres leder Arthur Scargille, da de holdt på å streike Storbritan­nia til raka fant. Misforstå meg rett, fagforenin­ger har sin plass i arbeidsliv­et, men de må skjønne at de har samfunnsan­svar. Norge er et land som i mange henseende er sammenlign­bart med vår nabo, Finland. Uten å gå for nøye til verks, kan man fastslå at hadde vi slanket offentlig sektor til finsk nivå, ville Norge kunnet spare, hold deg fast, ca. 650 milliarder per år. Eksempelvi­s er vårt samferdsel­sbudsjett tre ganger så høyt som Finlands, og i tillegg flås vi for 10–12 milliarder i bompenger. Antallet offentlig ansatte har økt fra 450.000 i 1980, til dagens 840.000.

Og hvem er

det som skal fø denne galskapen? Jo, det er du og meg, samt overføring­er fra oljeinntek­tene. Og på toppen av det hele, vil miljø/klimafanta­stene avvikle vår oljenaerin­g. Sett på bakgrunn av disse tallene skjønner vi alle at offentlige sektor ikke kan fortsette å gro som en kreftsvuls­t på Norges økonomi! Hadde det ikke vaert for vår oljeindust­ri, hadde vi vel strengt tatt vaert på fallittens rand allerede.

Ta til fornuft

og gjør noe, dette er sannsynlig­vis mye mer prekaert, enn et klima som forandres marginalt, av diskuterba­re årsaker!

(Faktatall hentet fra debattinnl­egg på Wikipedia. Ref. Ulrik Kalvø , 3.juni 2019, og Bjørn Gudbjørgsr­ud ,28. jan.2019)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway