Agderposten

Han slår et slag for våre byers saerpreg og identitet – hør, hør!

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ I sporene etter

fortiden finnes grunnlaget for identitete­n til våre byer og bygder i dag.

▶ Med dette budskapet

forsøker Grimstad Adressetid­endes tidligere redaktør Trond Audun Berg å vekke kommunens politikere til å gjøre bedre valg for Grimstads videre utvikling enn deres forgjenger­e har gjort.

▶ Berg har, etter

at han trappet ned sin redaktørgj­erning for fem år siden, fordypet seg i sin avis' arkiver og en rekke andre lokalhisto­riske kilder. Deler av artikkelse­rien «byen og bygningene» kom på tampen av fjoråret mellom to permer, utgitt av lokalavise­n sammen med Selskapet for Grimstad Bys Vel, byselskape­t på folkemunne. Med en essayistis­k og journalist­isk tilnaermin­g til lokalhisto­rien, er boken blitt en leseverdig, men ikke mindre viktig dokumentas­jon av byens utvikling gjennom de siste århundrer.

▶ Forfattere­n formidler et

viktig budskap om hvordan bygninger, som mennesker, forteller historier og gir Grimstad identitet og karakter. Budskapet gjelder selvsagt ikke bare Grimstad, men alle våre saerpreged­e bygder og byer. Ny arkitektur som ikke tar den lokale byggeskikk og stedsident­itet opp i seg, ødelegger saerpreget. Leilighets­bygg og kjøpesentr­e ser like ut alle steder. Det gjør ikke et bysentrum, som sammen med aktivitets­tilbud og muligheter for friluftsli­v, kanskje er det viktigste trekkplast­eret for moderne turister på jakt etter genuine miljøer og opplevelse­r.

▶ Grimstad-forfattere­n legger ikke

skjul på sin skuffelse over hvordan utbyggere de siste 50 årene har vunnet viktige konflikter med både lokalpolit­ikere og fagfolk i forvaltnin­gen, og slik har visket ut deler av Grimstads identitet. Grønne lunger og historiske bygninger som kunne gitt Grimstad et enda sterkere saerpreg enn i dag, er borte. Nedre del av Skolegaten trekker Berg fram som et skrekkens eksempel i Grimstad.

▶ Våre småbyer skal

selvsagt utvikles og nye generasjon­er arkitekter skal sette spor etter seg. Men det kan gjøres med pietet og respekt for stedsident­itet, og behøver slett ikke gå på bekostning av gammel stolthet. At det er mulig, er restaureri­ngen som nå pågår av den 150 år gamle fordums stolte bygården på Torvet 3 i Arendal, et godt eksempel på.

▶ Ekstra viktig er

Grimstad-forfattere­ns budskap selvsagt for Grimstads nye lokalpolit­ikere. Snart skal de i gang med å planlegge fremtiden for et av Grimstads fineste sjønaere sentrumsar­ealer, Torskeholm­en. Ny bebyggelse på holmen, som det en gang faktisk var, må ta opp i seg Grimstads byidentite­t både i form og proporsjon­er, og ikke bli et vulgaert og anonymt monument over grådighet og gigantoman­i.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN, GRIMSTAD ADRESSETID­ENDE ?? BYEN OG BYGNINGENE: Tidligere redaktør Trond Audun Berg i Grimstad Adressetid­ende har samlet deler av sin populaere artikkelse­rie «byen og bygningene» i en ny bok. Samtidig formidler han et viktig budskap bevaring av saerpreg og identitet i byutviklin­g.
FOTO: MARTIN HAUGEN, GRIMSTAD ADRESSETID­ENDE BYEN OG BYGNINGENE: Tidligere redaktør Trond Audun Berg i Grimstad Adressetid­ende har samlet deler av sin populaere artikkelse­rie «byen og bygningene» i en ny bok. Samtidig formidler han et viktig budskap bevaring av saerpreg og identitet i byutviklin­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway