Agderposten

– DET SKAL OPPLEVES OG SEES AT DET HAR VAERT FAGFOLK I HUS

Det montør Jan Rune Nilsen ikke kan om parabol er ikke verdt å vite. Men det er møtet med mennesker han setter størst pris på når han er på jobb.

-

Bore et hull i en yttervegg. Hvor komplisert kan det vaere? En drill, et bor, en vegg. Kjør på. Hva kan vel gå galt? Sånn tenker de fleste av oss, men ikke Jan Rune Nilsen, montør for Canal Digital. Heldigvis.

VAKRE HESNESØY

Det er formiddag. Vaergudene over Sørlandsky­sten får ikke bestemt seg om de skal velsigne den vakre skjaergård­en med sol eller regn. Resultatet er en slående regnbue over vakre Hesnesøy utenfor Grimstad. Etter en rask, men frisk tur utover i åpen båt, står nå Jan Rune Nilsen på et stillas på sørveggen til en sjarmerend­e fritidsbol­ig under totalrenov­ering.

RASK, BESTEMT OG EFFEKTIV

Han jobber raskt, bestemt og effektivt, men under Canal Digital-capsen kverner de små grå. De jobber blant annet med dette hullet som skal skal sørge for at ledningen kommer seg inn på loftet fra parabolant­enna. Det er mye å tenke på. Jan Rune tenker på treet som står noen meter fra veggen. Det kan komme til å forstyrre signalene når det blir større. Jan Rune tenker på om det finnes strømledni­nger eller vannrør på innsiden, de bør boret i så fall unngå. Så tenker han på vinkelen på selve hullet.

HUNDREVIS AV BESLUTNING­ER

Det blir finest hull om han borer fra utsiden og inn. Når han endelig setter boret mot yttervegge­n, borer han på skrå oppover. Slik at vann og fuktighet ikke renner inn i veggen. Arbeidsdag­en til Jan Rune Nilsen består av hundrevis av slike små beslutning­er som menigmann ikke ville funnet på å tenke over.

Høy kvalitet er summen av mange riktige beslutning­er som tas av fagfolk med høy kompetanse og lang erfaring. – Jeg bruker den tida som trengs for å få jobben skikkelig gjort. Selv om det betyr mange lange dager. For den rutinerte montøren er kvalitet alfa og omega. – For meg betyr kvalitet veldig mye. Jeg er en fagperson og setter min aere i å levere et faglig godt produkt.

Det skal oppleves og sees at det har vaert fagfolk i hus. Man skal gjøre en jobb som folk stoler på er bra utført, og de skal føle at de er i trygge hender.

OPPDRAGET ER LØST

Noen minutter senere viser flatskjerm­en sylskarpe bilder av en like sylskarp Poirot i gang med å løse et innfløkt mordmyster­ium i den egyptiske ørken. Takket vaere Jan Rune og signalene fra satelitten som befinner seg 49000 kilometer unna. Oppdraget er løst. Den blide sørlending­en tok fagbrev som radio- og tv-reperatør for 20 år siden. De siste 10 årene har han jobbet som servicetek­niker på heltid. Tusenvis av paraboler er montert, tusenvis av kilometre er tilbakelag­t. På sin vei har han også sett begredelig­e resultater etter en del useriøse «cowboyer» som dessverre også opererer i bransjen.

COWBOYER I BRANSJEN

– Jeg har sett mye humbug som jeg har måttet rydde i. En gang så jeg en parabol som var montert i hoftehøyde rett bak verandadør­a. Så hver gang døra ble åpnet, traff den parabolen.

«Jeg bruker den tida som trengs for å få jobben skikkelig gjort. Selv om det betyr mange lange dager.»

Teknikeren hadde sagt at det var det eneste stedet på veggen det var signal, men det stemte ikke, forteller Jan Rune, og legger til: – Og det synes jeg ikke noe om! Og for alle kjenner litt til det sørlandske, blide og milde lynne: «Og det synes jeg ikke noe om!» er det naermeste en sørlending kommer en saftig kraftsalve.

ELSKER JOBBEN SIN

En fornøyd kunde frakter Jan Rune Nilsen tilbake til fastlandet. Det er på tide å komme seg videre. Den trofaste Berlingo’en venter på kaia. – Lunsj? – Det har jeg ikke tid til. Jeg spiser litt i bilen. Bilen er både kontor, arbeidspla­ss og kantine. Det er en fin plass. Som ansatt i Kristiansa­nd-baserte Montøren AS er Nilsen godt kjent på veiene på Sørlandet. Neste oppdrag er i Lillesand. – Jeg stortrives med jobben min. Jeg får komme hjem til folk, og møter de i sin stue. Ingen dager er like fordi alle folk er forskjelli­ge. Det tekniske er interessan­t, men det er det det personlige og medmennesk­elige som er mest interessan­t for min del. Det å møte folk en til en, vaere en hobbypsyko­log eller samtelepar­tner. Å vaere en hjelper, det synes jeg er flott.

 ??  ??
 ??  ?? Jan Rune har ikke tall på hvor mange paraboler han har montert.
Jan Rune har ikke tall på hvor mange paraboler han har montert.
 ??  ??
 ??  ?? En flatantenn­e gjør samme jobben som en rund parabol, men mange synes de er estetisk finere.
En flatantenn­e gjør samme jobben som en rund parabol, men mange synes de er estetisk finere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway