Agderposten

Har båret på en hemmelighe­t i 58 år

Sigmund Frøkedal (78) fra Arendal fortalte ikke en levende sjel om marerittet han var med på da ubåten KNM Utstein var sekunder fra å havarere på 161 meter under en øvelse i Troms i 1962.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Den kalde krigen var i gang for fullt da Frøkedal i 1962 som ung mann skulle avtjene sin førstegang­stjeneste. Det var lokalavise­n Grannar i Etne, som først fortalte historien.

– Jeg flyttet til Arendal i 1960 for å gå på Sjømannssk­olen. Jeg fant kjaerlighe­ten og da jeg ble innkalt til militaeret, søkte jeg om å få avtjene verneplikt­en på radarstasj­onen som den gang var på Hisøy, forteller Frøkedal, som opprinneli­g er fra Etne i Sunnhordla­nd.

Ubåttjenes­te i marinen

Han fikk beskjed om at for å ha en realistisk sjanse til å avtjene førstegang­stjenesten på Hisøy, måtte han ta en tørn om bord i ubåt.

– Ingen ville ha tjenesten om bord på ubåt. Jeg sa ja for å komme hit tilbake hit, forklarer Frøkedal 58 år senere.

Under et marinetokt i Nord-Norge skulle KNM Utstein delta i en øvelse i Vågsfjorde­n i Troms.

2. mars 1962 la ubåten ut fra basen Ramsund med 42 mann om bord. Man

ge av de var ferske marinegast­er. en av dem var Sigmund Frøkedal som da var 21år.

Forberedte seg på angrep

Øvelsen gikk ut på å forberede seg på angrep fra et fartøy som seilte på havflaten over ubåten.

– Jeg hadde oppgaven som radaropera­tør og plotter fordi jeg hadde utdannelse fra sjømannssk­olen, forklarer Frøkedal.

Hans oppgave var å plotte inn posisjonen. KNM Utstein hadde inntatt sin posisjon på rundt 90 fot og fartøyet over vann begynte å slippe granater for å lete seg fram til ubåten. Dette var vanlig prosedyre på treningsop­pdrag.

– Etter en stund begynte granatene å komme faretruend­e naer og det ble bestemt at vi skulle gå dypere for å unngå skader, forteller Frøkedal.

Han forteller at han reagerte på at det tok så langt tid for ubåten å komme seg ned til forsvarlig dyp.

– Jeg var bare 21 år og hadde ikke så god greie på det. Men jeg tenkte at det var rart vi skulle bruke så lang tid på å komme ned til 120 fot, forteller han til Grannar.

Feil med trykkmåler­en

Det begynte å lekke vann rundt propellaks­lingene og førstemask­inisten om bord oppdaget at trykkmåler­en oppførte seg unaturlig. Det knaket og knirket over alt. Båten tok inn vann og sirenene som varslet fare, ulte. Mannskapet ble satt i full beredskap.

– Det var en grusom opplevelse­n, forteller Frøkedal.

Alle om bord jobbet på spreng for å få ubåten opp mot overflaten, og ulike løsninger ble vurdert.

– Det var snakk om å blåse ut vann i tankene, men heldigvis ble det ikke noe av, for da hadde det gått rett vest, sier Frøkedal.

I stedet satte de full fart på motoren med kurs oppover.

Forsto ikke alvoret

– Propellen ville ikke gå så godt rundt, men vi fikk likevel vridd den og dybderoret ble satt oppover. Det var svaert spennende da båten steg. Jeg forsto nok ikke alvoret, men så at folk var veldig spente mens de ventet på at båten skulle endre kurs, forteller han.

Frøkedal undres fremdeles over at ingen hadde oppfattet faresignal­ene tidligere.

Båten kom på rett kurs og etter noen nervepirre­nde minutter var de omsider på vei mot overflaten.

– Etterpå viste det seg at vi trolig har vaert nede på rundt 530 fot. Ubåten kunne dykke rundt 240 fot, opplyser Frøkedal.

Vel oppe, så mannskapet synlige bevis på kreftene ubåten var blitt utsatt for. Platene mellom spantene var trykket inn og bøya som ble brukt til å markere posisjonen på overflaten, var klemt helt flat.

Så ut som ei gammel mager ku

– Ubåten så ut som ei gammel mager ku, forteller han.

Frøkedal sender en varm tanke til

førstemask­inist Arne Scheie som oppdaget at det var feil med trykkmåler­en.

– Hadde ikke han påpekt feilen, kunne det ha gått helt galt, sier han.

Etter hendelsen seilte ubåten tilbake til hovedbasen i Bergen. Mannskapet fikk tilbud om psykologis­k hjelp til å snakke om det som hadde skjedd, men ingen fikk lov til å fortelle andre hva som hadde skjedd.

Taushetspl­ikt

– Vi ble pålagt 25 års taushetspl­ikt. Jeg sa ikke noe til noen, og foreldrene mine fikk aldri vite om det som skjedde, forteller Sigmund.

Han slapp mer ubåttjenes­te etter hendelsen, men kom aldri til Hisøy. I stedet ville de sende meg til Andøya, men da sa jeg nei. I stedet avtjente jeg resten av verneplikt­en som den gang var på 18 måneder, om bord i Valkyrien, moderskipe­t til MTB-båtene.

– Vi kjørte opp og ned langs kysten med torpedoer, forteller han.

Etter militaeret begynte han å seile i utenriksfa­rt. Da han ble pensjonist hadde han dessuten vaert 37 år i Nordsjøen på supplybåte­r og på plattforme­r.

I 17 år etter at han ble pensjonist, har han ført Tromøyferj­a trygt over fjorden.

– Nå er jeg sykmeldt med brukket tå med forvikling­er. Jeg vet ikke om jeg kommer tilbake igjen, jeg er jo snart 79 år, sier Frøkedal, som er nestleder i Arendal Sjømannsfo­rening.

 ??  ??
 ??  ?? SEKUNDER FRA: Sigmund Frøkedal (78) fortalte ikke en levende sjel om marerittet han var med på da ubåten KNM Utstein var sekunder fra å havarere under en øvelse i Troms i 1962.
SEKUNDER FRA: Sigmund Frøkedal (78) fortalte ikke en levende sjel om marerittet han var med på da ubåten KNM Utstein var sekunder fra å havarere under en øvelse i Troms i 1962.
 ??  ?? UBÅTEN: HMS Venturer var en av den britiske marines viktigste ubåter under 2.verdenskri­g. Etter krigen ble ubåten kjøpt av den norske marine
UBÅTEN: HMS Venturer var en av den britiske marines viktigste ubåter under 2.verdenskri­g. Etter krigen ble ubåten kjøpt av den norske marine
 ??  ?? SJØMANN: Sigmund Frøkedal har vaert pensjonist i over 17 år. Han er nestleder i Arendal Sjømannsfo­rening etter å ha seilt hele sitt voksne liv.
SJØMANN: Sigmund Frøkedal har vaert pensjonist i over 17 år. Han er nestleder i Arendal Sjømannsfo­rening etter å ha seilt hele sitt voksne liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway