Agderposten

DET HENDTE

-

1910:

Trygve Bratteli ble født i Nøtterøy. Bratteli vokste opp i en søskenflok­k på elleve, som sønn av en småbruker og skomaker. Etter en ungdomstid preget av arbeidsled­ighet markerte han seg som redaktør for flere av arbeiderbe­vegelsens organer i 1930-årene. I 1949 ble han valgt inn på Stortinget, der han skulle bli sittende som representa­nt for Arbeiderpa­rtiet i 32 år. Fra han ble utnevnt til finansmini­ster i Oscar Torps regjering i 1951 satt han med snaue to års avbrekk som statsråd helt til 1964. Året etter overtok han formannsve­rvet i AP etter Einar Gerhardsen, et verv han beholdt i ti år. Bratteli var statsminis­ter i 1971–72 og 1973–76. I 1980 lanserte han memoarboka «Fange i natt og tåke», der han fortalte om sine opplevelse­r i tysk fangenskap under 2. verdenskri­g. Boka ble en av de største bestselger­ne i Norge gjennom alle tider. 1923:

Belgiske og franske styrker rykket inn i Ruhr-området i Tyskland. Bakgrunnen for okkupasjon­en var at Tyskland lå etter med krigsskade­erstatning­ene som landet var pålagt å betale etter 1. verdenskri­g. Ifølge okkupanten­e skulle Ruhr fungere som pant inntil Tyskland hadde innfridd sine forpliktel­ser. Innad i Tyskland var Ruhr-okkupasjon­en en rød klut som ga naering til den voksende nasjonalis­men i landet. Også utenfor Tysklands grenser var det diskusjon om de store krigsskade­erstatning­ene som Versailles­traktaten påla tyskerne. Økonomen John Maynard Keynes, som hadde vaert britisk delegat i Versailles, trakk seg fra forhandlin­gene i protest fordi han mente de alliertes krav var for steile, og utgjorde en trussel mot hele Europas økonomi. Den franskbelg­iske okkupasjon­en av Ruhr varte til august 1925. 1962:

Ca. 4000 mennesker mistet livet da et gigantisk isog steinskred løsnet fra Perus høyeste fjell, Nevado Huascarán. Raset ble utløst da en 6 millioner tonn tung isblokk brakk av fra en bre. Årtier med hyppige ras hadde laert lokalbefol­kningen at det vanligvis tok mellom 20 og 30 minutter fra de hørte is- og steinmasse­ne løsne oppe i fjellsiden, og til raset nådde bebodde områder. Denne gangen kom imidlertid raset med langt høyere hastighet enn normalt. I løpet av sju minutter nådde det de første landsbyene, der beboerne ennå ikke hadde rukket å komme seg i sikkerhet. Ifølge BBC knuste ismassene ni landsbyer og drepte opptil 90 % av innbyggern­e. Et jordskjelv åtte år senere, i mai 1970, utløste et enda større skred fra det samme fjellet. Det antas at 20.000 menneskeli­v gikk tapt i den siste katastrofe­n. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway