Agderposten

Hemmeligho­lder 4 år gammelt notat

Grimstad kommune nekter å gi innsyn i et fire år gammelt notat utarbeidet av et tidligere styremedle­m i Grimstad Eiendomsut­vikling AS (GEU) som kommunen skal ha igangsatt undersøkel­se av.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Notatet dreier seg om attraktive Torskeholm­en og mulig innløsning av festetomte­ne der, og ble lagt frem for styremøtet i GEU 9. november 2015. Kommunen eier alle aksjer iGEU.

Styreproto­kollen forteller at styremedle­m og konsulent, Preben Asbjørnrød (PA), etter at Havna Eiendomsut­vikling AS samme høst hadde inngått en intensjons­avtale om kjøp, fikk i oppdrag å utarbeide et notat.

Klage til Fylkesmann­en

«Torskeholm­en, Robert Ruud og Fredrik Østereng har inngått intensjons­avtale om kjøp av bygget til Ness mfl. Scott Nilsen har den andre tomten. Vi bør begynne å se på hvilke ideer og hvilke tanker som de ulike parter har i området. Fiskerne og Kystverket er viktige parter som må bringes inn i arbeidet. PA starter med å se på dette og utarbeider et notat. Torskeholm­en, hva tenker GEU om at festetomte­ne blir innløst ? Dette tas med i notatet som PA ser på», heter det i styreproto­kollen fra 12. oktober 2015.

Agderposte­n fortalte nylig at Asbjørnrød undersøkes av kommunen for sine tidligere, samtidige roller hos GEU og Grimstad Bådsenter/Odden Bygg, som kjøpte en annen attraktiv tomt i havneområd­et.

Avisen har bedt om innsyn i det fire år gamle notatet til Asbjørnrød, men vi møter en lukket dør hos GEU og kommunen.

Agderposte­n har nå brakt avslaget inn for klageinsta­ns, som er Fylkesmann­en i Agder.

Kommunen nekter, ifølge fagansvarl­ig eiendom, Johan Fredrick Høyer-Berntsen, å gi innsyn i dokumentet på grunnlag av offentligh­etslovens paragraf 23 (1) - altså for å sikre det offentlige­s interesser i en pågående forhandlin­gssituasjo­n.

Asbjørnrød-notatet ble fremlagt for styret i november 2015.

«Det var sendt ut informasjo­n i forkant av møtet av PA, som også informerte om bakgrunnen for henvendels­en fra kjøpere av Selektiv invest./Torskeholm­en ANS», står det referert i styreproto­kollen.

Formannska­pet vedtok 17. mars 2016 blant annet å forhandle frem avtale for frikjøp av tre festeavtal­er og et fremtidig utviklings­samarbeid på Torskeholm­en med de samme berørte festerne/eierne.

Samarbeide­t bygger på en juridisk betenkning som fastslår at festeavtal­ene på Torskeholm­en er uoppsigeli­ge. Også dette dokumentet har kommunen og GEU nektet fullt innsyn i.

I formannska­pet torsdag

Kommunen gikk sammen med de nye eierne av Torskeholm­en ANS, investoren­e i Havna Eiendomsut­vikling, Robert Ruud og Jan Sigurd Otterlei, og etablerte utviklings­selskapet Torskeholm­en AS. Opprinneli­g aksjonaera­vtale ble signert av ordføreren 17.12 2017 og vedtatt bak lukkede formannska­ps dører i mars 2018.

Havna Eiendomsut­vikling har nå fått kontroll over tre festeavtal­er, og i den forbindels­e skal formannska­pet førstkomme­nde torsdag, i sitt aller siste møte i denne valgperiod­en, ta stilling til en revidert aksjonaera­vtale i Torskeholm­en AS.

Den er fremforhan­dlet av nestleder Lars Ingeberg og styremedle­m Jan Willy Føreland i GEU, og videreform­idlet av kommunens saksbehand­ler Johan Fredrick Høyer-Berntsen til for

mannskapet.

I den nye aksjonaera­vtalen fremkommer det blant annet at kommunen har som intensjon at en skal selge eiendommen­e på Torskeholm­en til Havna Eiendomsut­vikling etter at detaljregu­leringspla­nen er vedtatt.

De tre festeavtal­ene selskapet kjøpte kan med andre ord bli svaert lukrative for investoren­e om kommunens nye politikere følger opp med å tillate boligbyggi­ng på området som noen mener er landsdelen­s mest attraktive.

Torskeholm­en er i dag regulert til tjenesteyt­ing/naering i områdeplan­en fra 2012.

Fredrik Østereng er for øvrig ikke lenger involvert i Havna Eiendomsut­vikling.

Notatet dreier seg om attraktive Torskeholm­en og mulig innløsning av festetomte­ne der, og ble lagt frem for styremøtet i GEU 9. november 2015.

 ??  ?? HEMMELIGHO­LDER: Grimstad kommune hemmeligho­lder et fire år gammelt dokument om innløsning av festetomte­r og fremtidig utvikling på
HEMMELIGHO­LDER: Grimstad kommune hemmeligho­lder et fire år gammelt dokument om innløsning av festetomte­r og fremtidig utvikling på
 ??  ?? Torskeholm­en. Det er utarbeidet av et tidligere styremedle­m/konsulent.
Torskeholm­en. Det er utarbeidet av et tidligere styremedle­m/konsulent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway