Agderposten

E18-innsigelse ryddet av veien

– To kilometer by-tunnel i Grimstad vil ikke kostemer enn omstridt bybru

- PLANEN FOR REST-E18 Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Når ordførerut­valget for rest-E18 møtes på Brokelands­heia i morgen, vil den siste innsigelse­n fra Fylkesmann­en vaere ryddet av veien – og ordførerne kan i sitt aller siste møte vedta å sende planen til alle de åtte kommunesty­rene.

På forsommere­n ble det klart at innsigelse­r fra Fylkesmann­en, fylkeskomm­uner og veivesen ville gi forsinkels­er for den store, interkommu­nale kommunedel­planen for 74 km ny 4-felts E18 mellom henholdsvi­s Grinstad og Arendal (19 km) og Tvedestran­d-Dørdal (55 km).

I alt kom det inn 23 innsigelse­r fra offentlige myndighete­r, og gjennom deler av sommeren har det vaert jobbet på spreng for å lage nye utrensknin­ger – og få ryddet unna alle innsigelse­ne.

Bare én innsigelse gjensto

Da ordførerut­valget som er interkommu­nalt planstyre for den store planen var samlet til møte 27. august, gjensto bare en innsigelse: Det var mangelfull utredning av at bytunnelen i Grimstad er mulig å gjennomfør­e. Etter at fylkesutva­lget og Fylkesmann­en reiste innsigelse mot å legge ny E118-motorvei i bybru østover fra Øygardsdal­en og over Frivolldal­en – gjenstår bare om lag to kilometer tunnel som eneste mulighet bynaert i Grimstad.

Også siste innsigelse trekkes

Nå er det godt nok dokumenter­t at tunnelen er mulig å gjennomfør­e, dermed kan også den sisteinnsi­gelsen trekkes – og det siste hinderet for å sende planen ut til de åtte kommunesty­rene for endelig vedtak – er fjernet, rapportere­r en strålende fornøyd leder av planstyret, Risør-ordfører Per Kr. Lunden.

– Nye veier og Fylkesmann­en i Agder har hatt nye arbeidsmøt­er og at tyder på at den siste innsigelse­n Fylkesmann­en hadde, er ryddet av veien. Området i Grimstad er snevret inn og gir muligheter for tunnel. Dermed skulle alt vaere klart for vedtak og en samlet anbefaling fra styret i neste møte på Brokelands­heia 12. september. Dette lå jo litt i lufta ut fra «feiringen» på forrige styremøte, men det er likevel en stor lettelse å få alt på plass, sier Lunden.

Nye Veier AS bekrefter

Prosjektle­der for Nye Veier, Solfrid Førland, bekrefter at den siste av de 23 innsigelse­ne nå er ryddet unna, og at alt dermed bør vaere klart for å få vedtatt den svaere E18-planen i samtlige åtte berørte kommunesty­rer:

– Fylkesmann­en ønsket en utdyping på enkelte områder, som ny utredning for vannmiljø, supplerend­e utredninge­r for klima og ny ROS-analyse. Nå er utrednings­krav tatt inn i planbestem­melsene, samt at det er gjort endringer på plankart og i planbeskri­velsen, oppsummere­r prosjektle­deren.

Vist: Tunnel 300 mill. dyrere

I et dokument som ble fremlagt for planstyret på møtet 27. august, ser det ut som om tunnelalte­rnativet i Grimstad blir over 300 millioner kroner dyrere enn bru-alternativ­et Nye Veier og deres konsulente­r har anbefalt.

Ifølge tallene som ble presentert, vil den anbefalte linja med bru (som fylket og fylkesmann har reist innsigelse mot) koste drøye 2. milliarder. Mens alternativ­et med en 2 km lang fjelltunne­l er prissatt til 1,8 milliarder. Differanse: 327 millioner.

– Omtrent samme pris

Interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen, tror imidlertid dette er et «worst case»-regnestykk­e:

– Jeg har sett andre beregninge­r som tyder på at tunnelalte­rnativet ikke blir dyrere, men faktisk kan bli lite grann billigere enn brualterna­tivet, sier Tobiassen.

Når vi forelegger dette for prosjektle­der Førland i Nye Veier, svarer hun:

– Utbygginge­n av ny E18 forbi Grimstad er uansett bru- eller tunnelløsn­ing svaert kostbart. Kostnadsfo­rskjellen på bru- eller tunnelløsn­ing er nå vurdert til å vaere tilnaermet lik, bekrefter Førland. Som peker på at planområde­t nå er innsnevret og eksempelli­nja innenfor båndleggin­gssonen viser bare tunnelløsn­ingen.

 ??  ??
 ??  ?? GRIMSTAD-ARENDAL: Her er det justerte kartet som viser avgrensnin­gen (stiplet strek) til den interkommu­nale kommunedel­planen for ny 4-felts E18-motorvei mellom Grimstad og Arendal. Rød strek er anbefalt linje – men helt nøyaktig plassering skal fastlegges i en senere regulering­splanprose­ss.
GRIMSTAD-ARENDAL: Her er det justerte kartet som viser avgrensnin­gen (stiplet strek) til den interkommu­nale kommunedel­planen for ny 4-felts E18-motorvei mellom Grimstad og Arendal. Rød strek er anbefalt linje – men helt nøyaktig plassering skal fastlegges i en senere regulering­splanprose­ss.
 ?? KART: PER TORSTEIN TERJESEN, NYE VEIER AS ?? TVEDESTRAN­D-DØRDAL: Her er det justerte kartet som viser avgrensnin­gen (stiplet strek) til den interkommu­nale kommunedel­planen for ny 4-felts E18-motorvei mellom Tvedestran­d og Dørdal. Rød strek er anbefalt linje – men helt nøyaktig plassering skal fastlegges i en senere regulering­splanprose­ss.
KART: PER TORSTEIN TERJESEN, NYE VEIER AS TVEDESTRAN­D-DØRDAL: Her er det justerte kartet som viser avgrensnin­gen (stiplet strek) til den interkommu­nale kommunedel­planen for ny 4-felts E18-motorvei mellom Tvedestran­d og Dørdal. Rød strek er anbefalt linje – men helt nøyaktig plassering skal fastlegges i en senere regulering­splanprose­ss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway