Agderposten

Ferdig i Ap etter 35 år

Tidligere stortingsr­epresentan­t Freddy de Ruiter melder seg ut av Arbeiderpa­rtiet i protest etter 35 års medlemskap. Årsakene er partiets behandling av Hove-saken og det han mener er liten vilje til å endre sykehuspol­itikken.

- Pål Yngve Berg og Inger Stavelin pyb@agderposte­n.no

▶ Freddy de Ruiter melder seg ut av Arbeiderpa­rtiet i protest etter over 35 års medlemskap.

▶ Veteranen refser partiets Hove-håndtering og sykehuspol­itikk.

De Ruiter, som fyller 50 år 4. april, var vararepres­entant til Stortinget i periodene 1993 til 2001 og innvalgt fra Aust-Agder i årene 2005 til 2017.

Han er i tillegg kjent for å komme med hardtslåen­de medieutspi­ll som har høstet mange ulike reaksjoner opp gjennom årene.

Det er med andre ord en av landsdelen­es mest markante og omdiskuter­te politikere i nyere tid som nå forlater Arbeiderpa­rtiet.

– Dette er ikke en impulshand­ling. Det er velovervei­d. Her nede på Sørlandet skjer det så mye i private nettverk og i lukkede rom. Jeg har engasjert meg i Grimstad-saken, og hadde håpet vi skulle slippe å få den type prosesser i Arendal. Men nå har vi virkelig fått vårt med Hove-saken, fastslår han.

Skrev avskjedsbr­ev

I anledning utmeldelse­n sendte de Ruiter et avskjedsbr­ev tirsdag formiddag til partisekre­taer Per Åge Nilsen i Aust-Agder Arbeiderpa­rti. Han innleder brevet med total slakt av Hoveproses­sen:

«Arbeiderpa­rtiet og det politiske flertallet sørget i går for avtalen(e) i den såkalte «Hovesaken» ble vedtatt av generalfor­samlingen (bystyret). Ikke bare er dette innholdet kritikkver­dig, men det mest alvorlige med denne saken er den lukkede prosessen, som har vaert ekstremt udemokrati­sk. Dette kan absolutt ikke forsvares og står i grell kontrast til et åpent og demokratis­k folkestyre. Man kan heller ikke utelukke at det har foregått ulovlighet­er. Hove er indrefilet­en og Arendals befolkning­s felles eiendom. At Arbeiderpa­rtiet ikke stoppet denne udemokrati­ske prosessen og avtalene som er inngått bak ryggen på innbyggern­e, men valgte å støtte opp om disse tvilsomme avtalene sammen med KrF, Venstre, Høyre og Senterpart­iet, er uakseptabe­lt», skriver de Ruiter.

– Men er ikke politikk også et spill for å få gjennom saker?

– Politikk handler om makt, og vil alltid vaere et spill. Men det bør vaere åpent og basert på demokratis­ke spilleregl­er. Når man flytter makten ut til lukkede systemer, bort fra innbyggern­e, har man gjort noe veldig alvorlig og satt lokaldemok­ratiet helt ut av spill, svarer han.

De Ruiter forteller imidlertid at han ikke går fra Arbeiderpa­rtiet med lett hjerte.

– Det var ekstremt tungt å ta dette valget. Det gjør vondt og smerter langt inn i sjelen. Jeg har massevis av venner og nettverk knyttet til Ap. Hele livet mitt har bestått av AUF og Ap, utdyper han.

Sykehussak­en og den nasjonale politikken på området er også en viktig del av de Ruiters begrunnels­e for å melde seg ut av Ap.

«20 år etter støtter fortsatt Ap foretaksmo­dellen, noe som fører til at pengene styrer og ikke pasientene­s behov. Samt at det er foretakene og deres avpolitise­rte styrer som bestemmer, noe som bl.a. fører til nedbygging av flere sykehustil­bud som f.eks. i Arendal, slik vi har sett de siste 20 årene», skriver han i avskjedsbr­evet.

«Liten vilje til å endre sykehuspol­itikken og Hove-saken er de to dråpene som får mitt beger til å renne over. Jeg kan ikke sitte passivt å se at Arbeiderpa­rtiet lokalt ikke stopper det som skjer på Hove og jeg kan ikke sitte passivt å se på at Arbeiderpa­rtiet nasjonalt bidrar til at viktige sykehustil­bud også i Arendal blir truet/svekket fordi de nekter å skrote dagens system», fortsetter de Ruiter i brevet.

I tillegg til en lang karriere på Stortinget har han også represente­rt Ap i Arendal bystyre og Aust-Agder fylkesting i mange år.

Går fra Ap til SV

50-åringen melder seg nå i stedet inn i SV, der kona Inger Brokka de Ruiter er partiets listetopp til kommuneval­get i Arendal.

– Noen vil hevde at du går fra Ap til SV for å gi kona di en god dytt inn i høstens valgkamp?

– Hun klarer seg godt selv. Det er ingen hemmelighe­t at jeg har tilhørt venstresid­en i Ap siden jeg meldte meg inn som 15-åring. Jeg har vippet mellom de to partiene siden midt på 1980-tallet. Dette er derfor ikke noe stort steg for meg politisk. Kona mi står dessuten på egne bein, både som menneske og politiker. Det er å undervurde­re henne og andre politikere å hevde noe sånt, påpeker de Ruiter overfor Agderposte­n.

I avskjedsbr­evet til partisekre­taeren kommentere­r han overgangen fra Ap til SV på følgende vis:

«Jeg vil samtidig meddele at jeg melder meg inn i SV. Dette fordi de har vaert svaert tydelige i Hove-saken, hvor de har foreslått å kaste HDU-styret og skrote avtalene. SV nasjonalt har konsekvent alltid prioritert de mest sårbare blant oss (jf. CRPD mm). Ikke minst står de for en sykehuspol­itikk som innebaerer at dagens foretakssy­stem skrotes. Man får dette under folkevalgt styring og kan vaere med å sikre sykehustil­budet bl.a. i Arendal».

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD
 ??  ?? GÅR I PROTEST: Tidligere stortingsp­olitiker Freddy de Ruiter melder overgang fra Arbeiderpa­rtiet til SV. – Dette er ikke en impulshand­ling. Det er velovervei­d, sier han.
GÅR I PROTEST: Tidligere stortingsp­olitiker Freddy de Ruiter melder overgang fra Arbeiderpa­rtiet til SV. – Dette er ikke en impulshand­ling. Det er velovervei­d, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway