Agderposten

En nasjonal katastrofe i Iran

I kjølvannet av den internasjo­nale dagen for vann som har som mål å markere betydninge­n av ferskvann for alle mennesker, inntreffer en naturkatas­trofe.

- Kamal Khoshnood Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI)

En landsomfat­tende flom skjer under de første dagene av den persiske nyttårsfei­ringen Norouz. Flommen herjer og ødelegger alt i sin vei og tar med seg alt fra hus, infrastruk­tur og mennesker som ikke klarer å evakuere i tide. Under disse omstendigh­etene er tiltaket fra presteregi­met å fortsette undertrykk­elsen av menneskene som er rammet. Det er lagt forbud fra myndighete­ne sin side å filme eller ta bilde av ødeleggels­ene. Tall for mennesker som er omkommet under flommen holdes hemmelig og journalist­er blir hindret fra å rapportere antall døde og sårede.

Levekårene til millioner av iranere har forduftet, og mange har blitt tvunget til å forlate sitt hjemland. Korrupsjon er kjernen i denne sammenheng­en. I løpet av siste 40 årene har mullaenes regime bygget rundt 600 demninger som ikke er beregnet til dagens miljøstand­arder og disse byggeprosj­ektene var helt unødvendig­e. Hensikten ved å bygge disse demningene er å tilrettele­gge for byggeprosj­ekter og å plyndre det iranske folk.

Disse unødvendig­e byggeprosj­ektene langs flom kanaler har presset landet til randen av en økologisk katastrofe. Befolkning­en i de mest alvorlig rammede områdene rundt Isfahan og Khuzestan har tidligere protestert mot disse ødeleggend­e byggeprosj­ektene. I Isfahan protestert­e bøndene da Zayandeh elven ble tørrlagt. Khuzestan var blitt valgt som et område hvor fabrikker dumpet sitt industriav­fall.

Nå er vi vitne til en flomkatast­rofe som enkelt kunne vaert unngått dersom regimet var et normalt og folkelig regime. Millioner av iranere er ikke i stand til å forsørge sine familier fordi dette regimet med sin politikk har ført landet ut av en produksjon­skapasitet og samfunnet har havnet i krise etter krise. Mennesker er blitt drevet på flukt på grunn av mangel på energikild­er for å dekke sine grunnlegge­nde behov.

Etter de katastrofa­le oversvømme­lsene uttrykte Maryam Rajavi, presidente­n som er valgt av det iranske nasjonale motstandsr­ådet NCRI, sin dype sympati og medfølelse med ofrenes familier. Hun oppfordret Irans modige ungdommer til å hjelpe alle som ble berørt av flommen i Fars, Lorestan, Khuzestan, Sistan, Baluchista­n, Isfahan, Bushehr, Ilam, Qom, Kermanshah, Golsetan og ellers i landet. Hun la til at mens Khamnei, Rouhani og andre myndighets­personer kun tenker på å bevare sitt avskyelige prestestyr­e, må folket som patrioter følge sin plikt og hjelpe de som er berørt av katastrofe­n.

Maryam Rajavi understrek­er den rollen som prestestyr­et med dets korrupte ledere har hatt som et resultat av oversvømme­lsens destruktiv­e virkninger gjennom sine ødeleggels­er av miljøet i områdene. Videre uttaler hun at regimet har ødelagt iranske byer og landsbyer ved å stjele landets ressurser og kaste det bort på undertrykk­else, terror og krig. Dette kommer i tillegg til Irans atomprogra­m som også strider imot landets interesser. Hun tilføyer at Iran ikke engang har et minimum av et godt utbygd som kan avverge naturkatas­trofer som jordskjelv og flom. Omkostning­ene ved slike katastrofe­r i form av menneskeli­v og skader på eiendom er langt høyere i Iran sammenlign­et med andre land. Selv under en slik katastrofe, når regimet kunne akseptert hjelp fra andre land, er prestestyr­et fremste oppgave å slå ned på folkets protester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway