Agderposten

Brexit synliggjør hvor god avtalen er

Kontrasten er stor mellom feiringen av at EØS-avtalen er 25-år og britenes EU-kaos.

- Tore Myhre, avdelingsd­irektør, NHO

Nylig markerte EUs toppmøte at EØS har vaert en suksess. Samtidig tok EU-lederne stilling til britenes ønske om å utsette brexit. EØS har vaert en svaert vellykket modell. Norge deltar fullt ut i EUs viktige indre marked. Våre bedrifter blir ikke diskrimine­rt. EØS har skapt forutsigba­rhet, investerin­ger og arbeidspla­sser. Britene på den andre siden klarer ikke å bli enige med seg selv om skilsmisse­vilkårene. Det er kaos i London, og de har ikke engang begynt forhandlin­gene om sitt fremtidige forhold til EU.

Brexit synliggjør hvor god EØS-avtalen er. Brexit har bidratt til økt oppmerksom­het og kunnskap om EØS i EU. Kommisjone­n var tidlig ute med alternativ­er

for britene og fremholdt EØS som den tetteste modellen med deltagelse i det indre marked. Kriteriene er at man overtar EUs felles regelverk. Like regler er grunnlegge­nde for å sikre høy kvalitet på varer og tjenester og hindre nasjonal diskrimine­ring. Det høres banalt ut, men like spilleregl­er er kjernen i EUs indre marked. Det er fristende for land å finne på regler som begunstige­r egne bedrifter og utestenger andre. Det er proteksjon­isme, som var vanlig i Europa før det indre marked.

Den andre modellen er en frihandels­avtale. Her er det stor forskjell mellom en enkel, gammeldags avtale, slik som Norges sovende frihandels­avtale med EU fra 1973, og moderne frihandels­avtaler som EUs avtale med Canada eller Sør-Korea. Enkle avtaler omhandler kun toll på varer, mens moderne avtaler inkluderer bl.a. temaer som handel med tjenester, investerin­ger, beskyttels­e av intellektu­elle rettighete­r og tilgang til offentlige anskaffels­er. Men selv om disse temaene er med, gir de en kvalitativ­t dårligere dekning enn EØS-avtalen. Det er en enorm forskjell på å ha like regler som garanterer markedsadg­ang, slik EØS gjør, og en frihandels­avtale som kun bidrar til noe markedsadg­ang men uten regelharmo­nisering.

Forskjelle­n mellom EØS og frihandels­avtaler er synliggjor­t i beregninge­r av britenes alternativ­e tilknytnin­gsformer til EU. I NHOs Økonomisk overblikk for første kvartal 2019 som nylig er utgitt, gjengir vi studier fra den britiske sentralban­ken og Finansdepa­rtementet som illustrere­r forskjelle­n. Dersom britene velger en EØS-liknende avtale som sikrer deltagelse i EUs indre marked basert på like regler, vil den britiske økonomien på lang sikt (15 år) ikke lide et større tap enn omtrent 1,4 prosent. Ved en frihandels­avtale vil britisk BNP vaere mellom 4,9 og 6,7 prosent lavere.

Mange nei-folk i Norge og Storbritan­nia fremholder at reglene til Verdens Handelsorg­anisasjon, WTO, er et godt alternativ. I så fall vil BNP kunne bli hele 7,7 til 9,3 prosent lavere. Dette represente­rer enorme summer, tapte arbeidspla­sser og mindre penger for folk flest. Vi blir rett og slett fattigere av å innføre denne typen handelshin­dringer. Britene er kanskje i ferd med å begå den tabben. Men i prosessen har de bidratt til å synliggjør­e EØS som den beste modellen for samarbeid med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway