Agderposten

Er det virkelig nødvendig å ødelegge store deler av Agders natur for å redde verden?

-

▶Fremtiden

for norsk natur kan vaere inne i en skjebnetid. Ikke minst siden det ser ut til at mange mener vi nå står overfor valget mellom klodens klima eller norsk natur. Dersom det er riktig at det første valget bør gis en kompromiss­løs fortrinnsr­ett, kan også Agders natur ligge tynt an – som vi også belyser på reportasje­plass i dagen avis.

▶Bakgrunnen

er blant annet at myndighete­ne har gitt Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) i oppdrag å utrede muligheten for å bygge vindkrafta­nlegg på områder tilsvarend­e halve Norges samlede landareal. NVEs forslag skal fremlegges 1. april, men de sørlending­er som håper på tidenes aprilsnarr, kan bli grundig skuffet. Dersom tommelen vendes opp for en storstilt utbygging kan vindmøller med en høyde på rundt tre ganger Oslo rådhus innta ikke bare uberørt fjellnatur, men også kystnaere strøk.

▶Dagens

konfliktli­njer er annerledes enn da slaget sto om vår vannkraftu­tbygging, siden klassisk miljøvern brynes mot klimakamp. Ikke alle miljøverne­re er lenger villige til å gå på sine tradisjone­lle barrikader. Som for eksempel Marius Holm i miljøstift­elsen Zero. Til NRK fremholder han at vindkraftu­tbygging i uberørt natur må aksepteres på grunn av vårt internasjo­nale ansvar.

▶Men

vindkraft-debatten har mange nyanser. Den dreier seg også om penger og arbeidspla­sser. Der noen ordførere gnir seg i hendene over slike utsikter, advarer for eksempel NHO mot å ødelegge grunnlaget for landets turistnaer­ing. Vindkraftk­åte ordførere har også fått sine advarsler. Øivind Anti Nilsen, som er professor i samfunnsøk­onomi, sier til NRK at han tror det blir opprør i norske kommuner når innbyggern­e skjønner at vindmøller stort sett betyr kostnader, og altså ikke høyere inntekter og flere arbeidspla­sser.

▶Det

viktigste er likevel det som ikke kan måles i de penger internasjo­nale selskaper og andre skal tjene på anlegg i Europas mest forblåste land. Naturvernf­orbundet, som er en del av NVEs referanseg­ruppe, frykter inngrep i stort omfang. Vi er enige med Naturvernf­orbundet i at en nasjonal ramme tydelig bør synliggjør­e hvilke områder som ikke skal utbygges. Alle land bør bidra til å bytte fossil energi mot fornybar, og vindparker er en del av dette. Men det blir for defensivt å tro at verden ikke kan reddes uten å gi industriel­t frislipp i viktige og sårbare naturområd­er. De som måtte tro at all natur også er fornybar, tar dessverre feil.

 ??  ?? De som ikke blåser i norsk natur bør følge godt med når NVE fremlegger sitt forslag. Illustrasj­onsbildet er hentet fra Skjeggedal i Aust-Agder. Foto: Paul Mjåland VAKKERT OG VIKTIG:
De som ikke blåser i norsk natur bør følge godt med når NVE fremlegger sitt forslag. Illustrasj­onsbildet er hentet fra Skjeggedal i Aust-Agder. Foto: Paul Mjåland VAKKERT OG VIKTIG:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway