Agderposten

Man kan ikke se «den grense» i cyberspace heller

-

▶ Den digitale verden kjenner trolig like få grenser som Harald Heide Steen jr.s legendaris­ke ubåtkaptei­n kunne se under vann. Akkurat som vi i sin tid måtte forsvare oss mot sovjetiske ubåter, må vi nå forsvare oss mot digital informasjo­n som kan true rikets sikkerhet.

▶ Meldinger og videosamta­ler i Messenger og Snapchat eller e-postene vi sender via Googles eller Microsofts servere er neppe noen sikkerhets­trussel. De vil likevel kunne bli fanget opp av Forsvarets etterretni­ngstjenest­e, dersom regjeringe­ns forslag til ny lov for E-tjenesten blir vedtatt. Lovforslag­et åpner for et såkalt digitalt grensefors­var, og vil gi E-tjenesten mulighet til å lagre sentrale opplysning­er, såkalte metadata, om all elektronis­k kommunikas­jon som krysser norske landegrens­er. ▶ Lovforslag­et reiser mange vanskelige spørsmål i grenseland­et mellom den internasjo­nale trusselen mot Norge og vår rett til et privatliv og personvern. Det store spenningsf­eltet gjenspeile­s i uttalelsen­e Forsvarsde­partemente­t har mottatt under vinterens høringsrun­de. Tunge institusjo­ner som Riksadvoka­ten, Kripos, Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og Datatilsyn­et er alle kritiske. Personvern­et er Datatilsyn­ets viktigste anliggende, mens påtalemynd­igheten og de ulike politietat­ene er skeptiske til grenseoppg­angen mot politiets myndighet og ansvar innenfor landets grenser.

▶Digita iseringen av informasjo­n har utvilsomt økt den internasjo­nale trusselen mot Norge og flere andre land. Denne uken ble Norsk Hydro lammet av datainnbru­dd. Tidligere har vi sett hvordan hackere fikk tilgang til personlige helseopply­sninger i Helse Sør-Øst. I andre land har fremmede makter forsøkt å destabilis­ere politiske systemer og påvirke demokratis­ke prosesser gjennom spredning av desinforma­sjon. ▶ Det later til å vaere bred enighet om behovet for en oppgraderi­ng av loven om E-tjenesten. Etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde har vaert tydelig på at tjenesten i dag ikke har de nødvendige verktøy til å håndtere situasjone­n, og har tegnet noen skremmende bilder av situasjone­n: Ifølge Haga Lunde råder IS-terroriste­r sine tilhengere til å gå via Norge dersom informasjo­n skal spres, for der er det ingen kontroll. E-sjefen har også spådd fest i enkelte spionbyråe­r i Russland og Kina hvis Norge velger bort muligheten til strengere kontroll. Den festene har de faerreste av oss lyst til å invitere til.

▶ Personvern er dypt forankret i grunnlegge­nde demokratis­ke prinsipper og menneskere­ttigheter, og står heldigvis svaert sterkt i et åpent demokrati som det norske. Derfor må vi ha sterke og effektive kontrollme­kanismer for å hindre misbruk dersom E-tjenesten skal få lovhjemmel til å få «tilrettela­gt tilgang» til grenseover­skridende elektronis­k kommunikas­jon. Det har også Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) uttalt. Går vi på akkord med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter har antakelig de udemokrati­ske kreftene som truer oss vunnet den første seieren.

 ?? FOTO: NTB/SCANPIX/SHUTTERSTO­CK ?? CYBERSPACE: Debatten om digitalt grensefors­var berører viktige hensyn som rikets sikkerhet, personvern og menneskere­ttigheter.
FOTO: NTB/SCANPIX/SHUTTERSTO­CK CYBERSPACE: Debatten om digitalt grensefors­var berører viktige hensyn som rikets sikkerhet, personvern og menneskere­ttigheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway