Agderposten

Det verste som kan skje, er om muligheten­e nå forskusles, at fastgrodde campingvog­ner kommer tilbake

- Karl Sigurd Fredriksen, Sandum, Tromøy

Fornyelse av campingdri­ften på Hoveodden har preget Agderposte­n en tid. Kommunens driftssels­kap, HDU, har skissert ideer som åpenbart faller mange tungt for brystet. Reaksjonen­e virker massive, sågar med tendens til sjikane og mistro til ansvarlige, både i HDU og kommunens politiske ledelse.

At de samme ideene har betydelig oppslutnin­g har vaert langt mindre synlig i avisen – og derfor viktig å få med seg!

Over 3000 «likes» på Facebook viser sterk støtte til en fornyelse av driften på Hove! At folk reiser seg mot det ukjente, er ikke unormalt, alle har vi mer eller mindre sperrer mot endringer i naere og kjaere omgivelser. Men ideene er enda ikke å anse som planer, regulering­sarbeidet er så vidt i gang. Og hva nei-røstene egentlig vil, er ikke lett å få tak i. Men forslaget om å avvikle camping for å la nasjonalpa­rken overta, er kanskje det mest konkrete. Det er en sympatisk tanke som jeg har liten tro på vil fungere.

Tromøyraet fra Hove til Botnetange­n, og saerlig Hove, har en lang historie både som nasjonal turistmagn­et for velsituert­e - og som rekreasjon­sområde for vanlig folk lokalt. Hoteller og pensjonate­r, brygge og restaurant på Hove for naer 100 år siden framgår av gamle prospektko­rt. Tromøybrua og massebilis­men forsterket dette kraftig. Hytteprosj­ektet ved Alvekilen, Trøens planer for Arendal Herregård og ikke minst nasjonalpa­rkstatus med senterbygg på Hove, vil på ingen måte dempe dette. Lune sandstrend­er i kveldsol med bare to minutters gange til rullestein mot åpent hav, svaert tilgjengel­ig og med god plass, betyr at enda flere vil til Hove – uansett grad av tilrettele­gging.

I sin enkleste driftsform må Hovedodden som et minimum ha adkomstvei, parkering, toaletter og renovasjon. At det holdes brygger for rutebåt- og besøkende vil de fleste forvente. Hove har rikelig med gode teltplasse­r, skal vi da forby gratis telting som ellers i utmark? Hva med servering eller kiosk? Hvordan sikre en sårt tiltrengt restaureri­ng og løpende vedlikehol­d av det som burde vaere Arendals og Sørlandets flotteste sandstrend­er (dessverre ødelagt av maskinelle aktivitete­r gjennom tidene)? Skal vi vaere sikret mot forslummin­g er det behov for folk i arbeid – og ditto kostnader – antakelig mer enn normalt i nasjonalpa­rkforvaltn­ingen her til lands. Og inntekter som monner får man neppe uten overnattin­gstilbud. Alternativ­t må vi dempe trafikken - kutte brygger og kiosksalg? På Øland i Sverige besøkte vi et område som liknet Hove, med rullestein og krokfuruer, der var ingen overnattin­g, men inngangsbi­lett!

Hove skal vaere gratis, lett tilgjengel­ig og godt tilrettela­gt for dagsbesøk, det er nok hva de fleste forventer. At det koster med eventuell overnattin­g, er neppe problemati­sk. Selvsagt protestert­e ingen på ny gang- og sykkelvei fra Faervik, selv om det øker trafikken. Området må tåle at folk slipper til. Jeg oppfatter at nasjonalpa­rkforvaltn­ingen også ser det slik, formålet for parken er da også kombinert bruk og vern. Noen er engstelig for slitasje, og vi ser tendenser til rot og haerverk ved bålplasser i området Hove-Spornes. Bålbrennin­g bør nok forbys og flytting av rullestein er forbudt allerede, med det må nok håndheves. Stiene tåler det som kommer, Hoves venner har gjort en god jobbe med dette. Krokfuruen­e må pleies ved skogtynnin­g, de lider av lysmangel – ikke av tråkk.

Uberørt natur har det ikke vaert på Hoveodden på flere tusen år – de mange gravrøysen­e viser dette. Aktiv skogsdrift har pågått, både med bønder på Hove gård og nå med Hove’s venner. Sporene etter siste krig finnes overalt. Veien rundt odden er kanskje ett av dem. Camping, seilersent­er og ikke minst mye folk, har satt sitt preg. Dagens kafe/restaurant som nå restaurere­s er langt fra den første. Vi er i et kulturland­skap! Dersom en lang historie med overnatten­de gjester på Hove avsluttes, er det trist. Overnattin­gstilbud er en sannsynlig forutsetni­ng for at vi som bor her kan oppleve området velstelt og attraktivt, (selv om det kanskje ikke har virket slik en tid). Arendal bør ikke framstå som seg selv nok. Og det verste som kan skje, er om muligheten­e nå forskusles, at fastgrodde campingvog­ner kommer tilbake i nasjonalpa­rkens «indrefilet» - og med bobilpark ved Hove gård. De gamle hyttene tilhører fortiden, sommertelt­ing er i ferd med å bli historie. Arendal bør gripe sjansen og sikre seg et tidsmessig tilbud som vi kan vaere stolte av og som gjester tar bilder av! Utviklinge­n i mental og fysisk helse blant barn og ungdom er illevarsle­nde og tilrettele­gging for fysisk aktivitet i det fri, er beste medisin. Med oljealdere­n på hell og automatise­ring som tidens ånd, har Arendal voksende behov for nye arbeidspla­sser. De kommer ikke av seg selv – spesielt ikke så hyggelige som her.

 ??  ?? FASTGRODDE VOGNER: Artikkelfo­rfatteren mener Hove ikke må ses på som uberørt natur, men kultur. Han mener det verste som kan skje, er at fastgrodde campingvof­gner kommer tilbake i det som av mange kalles nasjonalpa­rkens indrefilet. Foto: Elisabeth Grosvold
FASTGRODDE VOGNER: Artikkelfo­rfatteren mener Hove ikke må ses på som uberørt natur, men kultur. Han mener det verste som kan skje, er at fastgrodde campingvof­gner kommer tilbake i det som av mange kalles nasjonalpa­rkens indrefilet. Foto: Elisabeth Grosvold
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway