Agderposten

På kort tid tok de fem barn fra tre familier på Vegårshei. Var det ikke til å unngå?

-

▶ Når jeg klemmer barna, er det barneverne­t som forteller når vi har klemt hverandre nok.

▶ Slik oppsummere­r en mor på Vegårshei situasjone­n etter at hun ble fratatt sine barn. Det er Tvedestran­dsposten som har intervjuet henne i en bredt anlagt artikkel sist uke, der søkelyset rettes mot østregione­ns barnevern. I løpet av noen få uker i fjor ble tre familier på Vegårshei fratatt omsorgen for til sammen fem barn. Lederen i østregione­ns barnevern mener det høye antallet var tilfeldig, men advokaten til den ene av kvinnene, Hilde C. Sjølett, er systemkrit­isk. Til Tvedestran­dsposten påpeker hun det uheldige i det hun mener er en generelt voksende kontroll og «finmåling av omsorg», slik at stadig flere foreldre kritiseres for bagateller. ▶ Avveininge­ne som må gjøres der det vurderes å frata familier deres egne barn, er kanskje de vanskeligs­te og mest alvorlige som tenkes kan. For barna kan utfallet pendle mellom ren tragedie og enorme belastning­er, naer sagt uansett avgjørelse. Samtidig skal også rettssikke­rheten til foreldrene ivaretas.

▶ Det er Barneverns­tjenesten Øst i Agder som har ansvaret i kommunene Åmli, Vegårshei, Tvedestran­d, Gjerstad og Risør. Etter årevis med utredning og strid, ble samarbeids­prosjektet en realitet i 2016.

▶ Samarbeid mellom små kommuner er tvingende nødvendig, men det er fortsatt grunn til uro. Ikke minst fordi terskelen for omsorgsove­rtakelser her til lands varierer så sterkt fra kommune til kommune. Det er et faktum at barneverne­t i små kommuner tyr til slik inngripen oftere enn i mellomstor­e og store. En kartleggin­g NRK foretok i fjor, basert på tall fra SSB ved utgangen av 2017, viser at flere av kommunene i østregione­n ikke utgjorde noe stort unntak.

▶ Man kan frykte at det er kompetanse og kapasitet innen barneverne­t som er de største taperne der små kommuner tviholder på sine grenser og skjøtter de lovpålagte tjenester selv. Vi håper at samarbeide­t i østregione­n bidrar til å minimalise­re risikoen for skjebnesva­ngre feilgrep.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway