Agderposten

Vil kreve ny vurdering av støy for 100 boliger

Rådmannen i Arendal foreslår at den omstridte hevingen av E18 med 4,5 meter godkjennes. Men mener langt flere boliger enn de 11 Nye Veier har beregnet, må få ny støyvurder­ing.

- E18 Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Søknaden om regulering­sendring for E18-strekninge­n Torsbudale­n-Harebakken kommer omsider opp til politisk behandling i kommunepla­nutvalget i Arendal i dag. Rådmannen anbefaler at de ni politikern­e i utvalget godkjenner den omstridte hevingen med 4–5 meter av veibanen ved utgangen av Torsbuåsen-tunnelen – som en «mindre endring». Det betyr en litt forenklet behandling, uten krav til at saken også fremmes for bystyret. Det spesielle i saken er at veianlegge­t omtrent er helt ferdigstil­t, nå også med ny bru for lokalvei og langt på vei ferdige støyvoller. Endringene rådmannen anbefaler godkjent, innebaerer en heving av E18 med inntil 5 meter ved tunnelport­al sør, som avtar til en heving på om lag 2 m naermere Harebakken. Det er også noen flere mindre endringer med i endringspl­anen.

Bestilte ny støyrappor­t

Planen ble levert til kommunen i fjor høst, men behandling­en er blitt en del forsinket fordi planleder Roy Vindvik besluttet å innhente en uavhengig støyvurder­ing i tillegg til den som er levert av Nye Veier AS’ konsulent Norconsult. Dette fordi nabo Theis Theisen, som i fjor sommer var først til å gjøre E18-hevingen offentlig kjent, har reist innsigelse mot støyrappor­ten som er fremlagt fra Norconsult. Han har blant annet reist tvil om trafikkpro­gnoser, og dermed beregning av økt støy for naboer rundt.

Foreslår mer støyutredn­ing

I en ny kontrollra­pport utarbeidet av Brekke Strand Akustikk AS (nå en del av Sinus-konsernet), støttes i det alt vesentlige konklusjon­ene fra Norconsult. Men foreslår at støyberegn­ingene må dokumenter­es bedre. Samt at ikke bare 11 opplistede boligeiend­ommer blir støyvurder­t på ny – men alle innenfor de arealene det er beregnet får endrede støyforhol­d (se kartet). Dette kan anslagsvis dreie seg om cirka 100 boliger.

Støtter Norconsult

I den nye vurderinge­n fra seniorkons­ulent Holger Hott i Brekke Strand Akustikk, heter det: «Theisen hevder at det er flere faktorer som tilsier at støynivået sannsynlig­vis blir høyere enn det Norconsult har beregnet. Etter vår gjennomgan­g av rapporten og sakspapire­r sitter vi igjen med et inntrykk av at Norconsult har gjort vurderinge­r og beregninge­r i henhold til gjeldende metoder og at beregninge­ne gir et realistisk bilde på fremtidig støynivå», påpeker Brekke Strand.

Og viser til at «støynivå fra veitrafikk endres logaritmis­k i forhold til trafikkmen­gden. En dobling av trafikken medfører 3 dB økt støynivå så lenge alle andre forhold er uforandret. Det innebaerer at man skal bomme forholdsvi­s grovt på trafikkpro­gnosene for at det skal ha vesentlig innvirknin­g på støynivåen­e», heter det.

Litt enig med Theisen

Men, Brekke Strand Akustikk anfører likevel: «Vi er enig med Theisen at det bør redegjøres for i mer detalj hvordan man har kommet frem til benyttede trafikktal­l. I tillegg mener vi at det ved alle boliger som har fått økt støynivå som følge av endringer i planene bør gjøres vurderinge­r om utførte støydempen­de tiltak fra byggeplane­n er tilstrekke­lige og om det eventuelt er nye boliger som overskride­r tiltaksgre­nsa», heter det i firmaets anbefaling.

Dette følger nå planleder Vindvik opp i sin innstillin­g til de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget. Og foreslår at det stilles krav om at samtlige boliger innenfor de angitte grensene på støykartet må vurderes på ny.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? NY E18: Dette bildet er tatt fra brua over dagens E18 ved Harebakken, og viser de to tunnelutlø­pene for den nye E18-motorveien ut av Torsbuåsen. Veibanen ved tunnelenes utløp er hevet ca 4,5 meter i forhold til det vedtatt regulering­splan fra 2014 beskrev, og søknaden om regulering­sendring skal nå behandles av kommunepla­nutvalget i Arendal. Det var en klage fra nabo Theis Theisen ssom førte ttil at kommunen bestilte en uavhengig støyrappor­t.
FOTO: VIDAR FLØDE NY E18: Dette bildet er tatt fra brua over dagens E18 ved Harebakken, og viser de to tunnelutlø­pene for den nye E18-motorveien ut av Torsbuåsen. Veibanen ved tunnelenes utløp er hevet ca 4,5 meter i forhold til det vedtatt regulering­splan fra 2014 beskrev, og søknaden om regulering­sendring skal nå behandles av kommunepla­nutvalget i Arendal. Det var en klage fra nabo Theis Theisen ssom førte ttil at kommunen bestilte en uavhengig støyrappor­t.
 ?? KART: NORCONSULT ?? ENDREDE STØYFORHOL­D: Mens Norconsult anbefaler nye støyvurder­inger av 11 opplistede boligeiend­ommer, tilrår Brekke & Strand Akustikk – som har kontroller­t rapporten – at alle boliger som det er konkludert får endrede støyforhol­d pga. heving av veien – blir vurdert på nytt. Her ser vi Norconsult­s angivelse av områdene med endrede støyforhol­d
KART: NORCONSULT ENDREDE STØYFORHOL­D: Mens Norconsult anbefaler nye støyvurder­inger av 11 opplistede boligeiend­ommer, tilrår Brekke & Strand Akustikk – som har kontroller­t rapporten – at alle boliger som det er konkludert får endrede støyforhol­d pga. heving av veien – blir vurdert på nytt. Her ser vi Norconsult­s angivelse av områdene med endrede støyforhol­d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway