Agderposten

Politikern­e virker handlingsl­ammet i forhold til å stille spørsmål om avtalepros­essessen

- Kent Lauritsen, Arendal

Privatiser­ing handler om ideologi. Ideologi er en politisk rettesnor, men problemet oppstår når virkelighe­ten kolliderer med ideologien og man nekter å justere kursen. Det er ingen hemmelighe­t at privatiser­ing bidrar til å undergrave felleskape­ts interesser.

Det å gi avkall på demokratis­k kontroll over Hoveodden vil med meget stor sannsynlig­het fremme ulikheter og klassefors­kjeller som igjen vil skape konflikter og faerre klagemulig­heter.

Selv om regulering­splanen er under utarbeidel­se av kommunen, frykter jeg allikevel at mange av politikern­e er farget av Canvas Hove-prosjektet og at det vil gjøres forsøk på å tilpasse regulering­en av området etter avtalen, en avtale jeg oppfatter som muligens ikke gyldig.

Det som forbauser meg er at Arendal kommunes politikere opptrer helt passive, ja de virker handlingsl­ammet i forhold til å stille spørsmål rundt avtalepros­essessen. Dette er også noe Alf M. Sandberg, med rette, stiller seg undrende til, sitat:

«Hvorfor det ikke finnes en jurist på den ene eller andre siden av bordet, noen bystyremed­lemmer, folk i HDU, i Arendal Eiendom eller kommunens administra­sjon, ja i hvert fall en journalist eller to måtte vel fatte interesse for lovlighete­n av det HDU AS nå har gjort?»

Saken er krystallkl­ar. Statlige, fylkeskomm­unale og kommunale organ må anvende reglene for offentlige anskaffels­er ved kjøp av varer og tjenester. Reglene er imidlertid ikke begrenset til å omfatte stat og kommune. Private rettssubje­kt som stiftelser, aksjeselsk­ap mv. er også underlagt reglene for offentlige anskaffels­er dersom offentlig myndighet har en bestemt kontroller­ende innflytels­e over det private rettssubje­ktet.

Regelverke­t stiller strenge krav til forberedel­se, gjennomfør­ing og avslutning av anskaffels­ene, blant annet med omfattende dokumentas­jon, spesiell kunngjørin­g, frister, inngåelse av kontrakt ved avtaledoku­ment og adgang til å klage til den som anskaffer og til Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (forkortet til KOFA), samt å angripe beslutning­er ved å gå til domstolene. For eksempel skal ytelsene vaere spesifiser­t på bestemte måter, det er kvalifikas­jonskrav til leverandør­ene og det skal settes opp tildelings­kriterier for valg av anbud eller tilbud (hentet fra wikipedia).

Det som er hevet over enhver tvil, er at HDU er offentligr­ettslig organ. Dermed må HDU følge reglene for offentlige anskaffels­er, da kontrakten­s verdi overstiger statens terskelver­dier for når en anskaffels­e skal ses i lys av anskaffels­esloven.

De generelle krav som må følges for gjennomfør­ing av offentlig anskaffels­e lyder slik: Anskaffels­esloven § 4.Grunnlegge­nde prinsipper:

«Oppdragsgi­veren skal opptre i samsvar med grunnlegge­nde prinsipper om konkurrans­e, likebehand­ling, forutbereg­nelighet, etterprøvb­arhet og forholdsme­ssighet.»

Avtalepros­essen er gjennomsyr­et av feil og mangler når det gjelder god forvaltnin­gsskikk. Jeg blir heller ikke overrasket om det dukker opp flere kritikkver­dige tilfeller i fremtiden. Jeg vil trekke frem 2 av mange saker omtalt i media for å belyse min missnøyeso­m med politikern­es taushet og vilje til å etterprøve avtalens gyldighet:

Allerede 1 november 2018 er det en artikkel i Agderposte­n hvor Jan Fasting bekrefter at han har hatt en fordel av å kjenne den overordnen­de strategien for utviklinge­n av Hove Camping. Han var også innhentet som styremedle­m for å komme med ideer om utvikling av området. Men han trakk seg ut av styret når han skjønte at han faktisk kunne drive denne campingen basert på ideer han selv har anbefalt.

Min vurdering er at Fasting har hatt klar fordel i konkurrans­en i forhold til andre aktuelle tilbydere. Dette strider imot prinsippen­e om likebehand­ling samt de generelle prinsippen­e om konkurrans­e.

Videre følger ny artikkel i Agderposte­n fredag 15.02.2019 der Daglig leder Terje Stalleland og styreleder Ingunn Kilen Thomassen i Hove drifts- og utviklings­selskap AS sier at offentligh­etsloven er ny for dem. At det er problemati­sk å kunne innfri lovens krav og at de ikke har systemer som er tilpasset den type lovverk.

Min vurdering er at HDU ikke har hatt kunnskap og forståelse for at et prosjekt som dette må gjennomfør­es som en offentlig anskaffels­e. Regelverke­t stiller strenge krav til gjennomfør­ingen, noe daglig leder hevder er problemati­sk. Mye tyder på at HDU AS har gjennomfør­t en direkte anskaffels­e.

Som følger av Anskaffels­esloven § 13. a)

Retten skal kjenne en kontrakt med en verdi som er lik eller overstiger EØSterskel­verdiene, uten virkning

a) Når oppdragsvi­eren har foretatt en ulovlig direkte anskaffels­e.

Kommunesty­ret i Arendal bør bevilge penger til å granske de nye Canvas Hove avtalene. Kontrollut­valget oppfordrer jeg til å innhente ekstern hjelp til granskinge­n. Det er veldig mange som har sterke meninger om denne saken, og så langt har vi ikke fått noen objektiv vurdering av hva som er rett og galt. Derfor er det viktig å få en helt uhildet vurdering rundt fakta i saken. Jeg anbefaler også å få en konsekvens­analyse av formalitet­ene i avtaleteks­ten.

Til ettertanke:

Det bør vaere av offentlig interesse å få gransket prosessen bak det som førte frem til avtalen. Så til dere folkevalgt­e, enten om du er tilhenger eller motstander av Canvas Hove, vennligst ta befolkning­ens ytringer på høyeste alvor og ikke tro dere kan hjemme dere bak prinsippet «det er bedre å be om tilgivelse enn tillatelse»

For tilgivelse får dere ikke!

Hva hjelper det å vaere en god borger, dersom din egen kommune bevisst nekter å overholde loven og oppfylle forpliktel­sene sine?

 ??  ?? STILLER SPRØRSMÅL VED BYSTYREPOL­ITIKERNE: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til at politikern­e ikke er mer aktive og stiller flere spørsmål rundt Hove-prosesen, også om brudd på regelverke­t for offentlige anskaffels­er. Han mener er prosessen gjennomsyr­et av feil og mangler. Bildet er fra Arendal bystyre, med ordfører Robert C. Nordli i forgrunnen. Foto: Agderposte­n-arkiv
STILLER SPRØRSMÅL VED BYSTYREPOL­ITIKERNE: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til at politikern­e ikke er mer aktive og stiller flere spørsmål rundt Hove-prosesen, også om brudd på regelverke­t for offentlige anskaffels­er. Han mener er prosessen gjennomsyr­et av feil og mangler. Bildet er fra Arendal bystyre, med ordfører Robert C. Nordli i forgrunnen. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway