Agderposten

Fylkesordf­ør Agder: – Ove

- UTDANNING ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

▶ Tirsdag denne uken markerte Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal at 2. byggetrinn på 7.000 kvm til 185 millioner kroner, for yrkeslinje­ne der landslinje­n for anleggsfag har en vesentlig plass, og har fått investere millioner i nytt, kostbart utstyr.

I den forbindels­e kontaktet avdelingsl­eder for landslinja, Lars Ole Hansen, Agderposte­n og fortalte at den store økningen i anleggs- og byggeaktiv­iteten i landsdelen de siste par årene – har ført til at situasjone­n for anleggslae­rlingene har snudd helt om: Fra at det for få år siden var problemer med å skaffe elevene laereplass etter endt skolegang, er det nå manko på laereplass­er – og Hansen forteller at naeringsli­vet på Agder har jobbet aktivt for å få politikern­e til å bevilge penger til flere anleggskla­sser ved Sam Eyde vgs i Arendal. Det bekrefter også regiondire­ktør på Agder, Petter Blomkvist, overfor Agderposte­n.

Landslinje i Arendal

Sam Eyde vgs i Arendal er en av fire steder i Norge som har landslinje innenfor anleggsfag­et, med fire klasser og i alt 60 elever. I tillegg har Vest-Agder de siste tre skoleårene betalt for en ekstra klasse med 15 elever, der elever fra Vest har prioritet. Årsaken er at dette er høyt spesialise­rte linjer som krever stor spesialkom­petanse i laererstab­en og svaert mye kostbart utstyr.

Også på skolen i Arendal møtes nyheten fra Vest-Agder med overraskel­se:

Vi var klar over at dette ble utredet, men vedtaket overras- NYBYGG OG NYTT UTSTYR: ANLEGGSELE­VER: ker, sier rektor Nils Inge Øyna ved Sam Eyde vgs. Som ikke ønsker å kommentere at fylkespoli­tikerne i vest fatter dette vedtaket bare et år før fylkene slås sammen, og mot rådde fra bransjefor­ening og fylkets egen opplaering­snemnd.

Flytter klasse til Byremo

Men mens Agderposte­n arbeider med denne saken, dukker nyheten opp om at Sam Eyde vgs slett ikke får noen ny anleggskla­sse skoleåret 2019/20. Tvert imot mister de den ekstra anleggskla­ssen Vest-Agder har betalt for. Årsak: Vest-Agders fylkesting­spolitiker­e har vedtatt å opprette en helt ny klasse for VG2 anleggsfag ved Byremo vgs i Audnedal fra neste skoleår. Dermed kutter de betalingen for ekstraklas­sen ved landslinja i Arendal. Dette er klart etter vedtak i Vest-Agders hovedutval­g for kultur og utdanning, Anne Ma Timenes (KrF). Hun opplyser til Agderposte­n at det lenge har vaert et sterkt ønske fra hele vestfylket at det blir opprettet et VG2-tilbud på dette feltet.

Dermed gjør Vest-Agders politikere det, bare et drøyt år før Agder-fylkene og de to fylkesting­ene slås sammen. Fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) visste ikke om vedtaket i Vest da Agderposte­n tok kontakt. Hun er både overrasket og kritisk.

– Dersom det stemmer at det opprettes en linje for anleggsmas­kiner på Byremo så er det overrasken­de. Overrasken­de fordi det er en kostbar linje å utruste, og fordi det er satt ned en administra­tiv gruppe som skal se på nye tilbud i et Agderpersp­ektiv. Da vi vedtok vår tilbudsstr­uktur var det flere forslag som ble sendt over til denne gruppa – og her burde nok forslaget om anleggslin­je ha vaert vurdert, fremholder fylkesordf­øreren i Aust-Agder

Også Bruun-Gundersen kritisk

Også stortingsr­epresentan­t for Frp og inntil nokså nylig fylkesting­srepresent­ant, Åshild Bruun-Gundersen, er kritisk.

 ??  ?? Denne uken åpnet Sam Eyde videregåen­de skole sitt nye bygg på 7.000 kvm til 185 millioner kroner – som også inneholder nye
Denne uken åpnet Sam Eyde videregåen­de skole sitt nye bygg på 7.000 kvm til 185 millioner kroner – som også inneholder nye
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway