Agderposten

– Er en veldig dårlig idé

Etter stortingsv­edtaket ble saken sendt til Vegdirekto­ratet for utredning – og i mai var utredninge­n klar: Veidirektø­ren signerte en innstillin­g som i uvanlig klare ordelag redegjorde for at han syntes dette var en veldig dårlig idé:

-

– Med det ansvaret og den myndighete­n fylkeskomm­unene allerede har for fylkesvein­ettet i dag, er det vanskelig å se at de mulige positive virkningen­e ved overføring av veiadminis­trasjon kan veie opp for risikoen for varige økte kostnader, kompetanse­tap og redusert kvalitet i oppgaveløs­ningen. Statens vegvesen mener derfor at dagens ordning med felles veiadminis­trasjon bør videreføre­s, skriver Vegdirekto­ratet i sin utredning, gjengitt i VG.

Nå foreligger svar fra en omfattende høringsrun­de – og det er en stor gruppe som heier på forslaget om å overføre fylkesvei-ansvaret til de nye fylkesregi­onene: Fylkeskomm­unene. Alle som én er positive til å få mer å stelle med i de nye regionene.

Ellers er bransjen nokså entydig negativ. Her er konsernsje­f Ståle Rød i Skanska:

– Dette ser ut som en veldig dårlig idé, og vi deler veidirektø­rens synspunkt hvor han i klartekst frarår det hele. Vi kjenner Statens vegvesen som en meget god og profesjone­ll byggherre. Hvis de nye fylkesregi­onene skal overta, vil vi få 11–12 ulike byggherrer, med ulik kompetanse, ulik grad profesjona­litet og ulike gjennomfør­ingsmodell­er, sier Skanska-sjefen.

– Idag har vi en profesjone­ll aktør som er kjent for oss. Noen regioner vil sikkert bygge opp et profesjone­lt miljø, mens andre ikke vil lykkes. Og så blir det gjerne leiet inn timelønned­e byggeleder­firma med ulike ambisjoner. Det er sjelden en god miks. Stortingsv­edtaket om å overføre vesentlige veivesenfu­nksjoner til de nye regionene har preg av manglende forståelse for hvordan ting henger sammen, sier Skanska-sjefen til VG.

Også konserndir­ektør i Veidekke, Lars Erik Lund er enig og sier at dette kan tappe veivesenet for kompetanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway