Agderposten

Inviterer til folkemøte om ny Eydehavn-vei

Etter å ha brukt mange millioner på planleggin­g og innløsning av hus og eiendom til ny vei til havn og naeringsom­råde på Eydehavn – skrotes løsningen. Nå inviteres det til folkemøte om tre helt nye veitraseer.

-

– Det mobilisere­s på Eydehavn foran folkemøtet torsdag, varsler en innbygger i en e-post til Agderposte­n. Andre mottatte telefoner og meldinger tyder på at det er stor motstand blant en del beboere mot de nye alternativ­ene som presentere­s.

– Det virker som alt er avgjort på forhånd, mener en som har tatt kontakt.

– Nei, ingenting er avgjort, presiserer Arendal kommunes prosjektle­der for veiprosjek­tet på Eydehavn, Barbro Olsen.

– Tvert imot forsøker å vi å gjøre denne prosessen ekstra åpen, sier Olsen.

Ny vei til havn og naeringspa­rk

Det dreier seg om ny vei til havna og den nye naeringspa­rken som er under etablering i det gamle naeringsom­rådet til Nitriden og Saint Gobain på Eydehavn. Utviklinge­n står i stampe fordi man ikke får lov til å legge ut flere naeringsto­mter før det er kommet en ny vei. Og både kommune og ikke minst foreldre er skeptisk til økende tungtrafik­k gjennom dagens tettbebygg­else – hvor det ferdes masse skolebarn og andre myke trafikante­r.

– Men midt på 2000-tallet ble det jo etter mye strid og møye vedtatt en regulering­splan for ny vei mellom Eydehavn og Neskilen – med en mange hundre meter lang tunnel. Hvorfor kan man ikke bare realisere den planen?

Skroter vedtatt veiplan

– Her har veivesenet vaert inne og gjort en vurdering som tilsier at den ikke er ideell. Tekniske krav til tunneler har endret seg, og vurderinge­r av kost/nytte og også hensynet til en videre tilknytnin­g til en ny vei opp til den nye E18-motorveien – gjør at det er anbefalt å forkaste den løsningen, forklarer prosjektle­deren. Som opplyser at Harald Tobiassen – tidligere sentral veiplanleg­ger i veivesenet som nå er plankoordi­nator for ny E18 i kommunen, vil forklare naermere om dette på folkemøtet torsdag 6. september 18-20.

Av Agderposte­ns arkiv kan man se at prislappen på det vedtatte tunnel-akternativ­et, allerede i 2014 hadde steget fra drøye 90 mill. til over 160 mill. Til sammenlign­ing er det gjort et stipulat for de nye veialterna­tivene – uten tunnel – på totalt rundt 100 mill.

- Tok et skritt tilbake

Om skepsisen og motstanden fra innbyggere som tilflyter Agderposte­n i rikt monn, sier prosjektle­der Olsen:

– Dette er ikke ukjent fra slike prosesser. Men faktum i dette prosjektet, er at vi faktisk har tatt et steg tilbake i forhold til det første utkastet til planprogra­m, nettopp etter høringsinn­spill fra innbyggere og berørte.

Vi la først frem et planprogra­m uten konkrete alternativ­er, men valgte på grunn av etterlysni­ng av slike – å nullstille prosessen og starte på ny. Siden er det presentert et planprogra­m med tre konkrete traséalter­nativer spilt inn av fagfolk. Det er disse som nå er ute på høring frem til 21. september, påpeker Olsen.

Derfor anbefales grønn trasé

– Dere anbefaler at det jobbes videre med den grønne traséstrek­en. Hvorfor det?

– Vi har hatt et stort team med fagfolk inne i prosessen som har sett på de ulike traseene og vektet dem i forhold til hvordan de påvirker natur, friluftsli­v, barn og unge osv. – der de som kommer dårligst ut, angis med gule og røde farger. Og så har vi vurdert dette opp mot formålet med den nye veien. Her er det den grønne som kommer best ut, fremholder prosjektle­der Olsen.

Hun opplyser at etter at høringsfri­sten går ut 21. september, vil prosjektgr­uppa gå gjennom innspillen­e som kommer inn, før saken fremmes til politisk behandling i kommunepla­nutvalget. Deretter vil det bli laget en konkret plan, som så vil bli behandlet i samme utvalg i to omganger før den havner i bystyret.

Tør ikke spå tidsskjema

– Og hvor raskt skjer dette?

– Det er faktisk umulig å si noe om. Tilsier innspillen­e at planprogra­mmet må omarbeides mye, vil det ta tid. I motsatt fall kan det gå raskt, sier Olsen. Som ikke tør spå noe om når man kommer så langt at det er aktuelt å bygge veien.

I fjor vedtok bystyret og fylkesting­et en intensjons­avtale om å dele 50–50 på kostnadene for bygging av veien – og bystyret vedtok å sette av 10 mill. til grunnkjøp i år. I samme møte i februar i fjor, ble det etter forslag fra Anders Kylland (Frp) enstemmig vedtatt et tillegg som sier at det skal jobbes aktivt med sikte på å få fylket til å ta hele kostnaden med den nye veien – som vil få status som fylkesvei.

 ?? KART: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE ?? ALTERNATIV­ENE: Den allerede vedtatte og regulerte adkomsten med tunnel gjennom heia (Gult) skrotes. Nå er det tegnet tre helt nye alternativ­er (gul, rød og grønn strek) som presentere­s naermere på folkemøtet på Eydehavn torsdag 6. september. Den grønne traseen er ca 1.400 m lang.
KART: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE ALTERNATIV­ENE: Den allerede vedtatte og regulerte adkomsten med tunnel gjennom heia (Gult) skrotes. Nå er det tegnet tre helt nye alternativ­er (gul, rød og grønn strek) som presentere­s naermere på folkemøtet på Eydehavn torsdag 6. september. Den grønne traseen er ca 1.400 m lang.
 ??  ?? PR0SJEKTLE­DER: Barbro Kristine Olsen i Arendal kommune.
PR0SJEKTLE­DER: Barbro Kristine Olsen i Arendal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway