Agderposten

- Skal love deg at kreft er mye mer ubehagelig

Her ser det ut som alt er helt bra, sa gynekologe­n den fine junidagen for fire år siden.

- Liv Ekeberg redaksjone­n@agderposte­n.no

Lisbeth Westergren har opplevd hvordan det er å ha livmorhals­kreft. Nå ber hun alle lytte til kroppen og ikke nøle med å sjekke seg.

▶ HELSE Beskjeden kom da livet smilte til Arendalsda­men Lisbeth Westergren, som hadde fått seg kjaereste etter mange år som ung enke.

Hun planla 50-årsdagen sin som bare var én måned unna og gledet seg. Men hun følte også at noe ikke var helt som det pleide.

Derfor tok Lisbeth turen til gynekologe­n og ba om celleprøve. En ukes tid senere ringte han. Noen celleforan­dringer var det som han ikke likte. Kort fortalt ble Lisbeth sendt til Radiumhosp­italet kort tid etter.

– Jeg sa at jeg m å bli operert fort, for jeg skal ha 50 gjester i midten av august, forteller hun og smiler. Operasjone­n gikk fint, og stor fest ble det.

Men livet hadde flere prøvelser i vente for 50-åringen som hadde blitt enke ni år tidligere,

Tilbakefal­l og ny giv

seg. Lisbeth ble satt på seks cellegiftk­urer og strålebeha­ndling i underlivet. Håret falt av.

«Du vet ikke hvor sterk du er, før å vaere sterk er det eneste valget du har,» står det på et bilde Lisbeth har lagt på facebooksi­den sin. Bildet viser en løve. Selv ble hun en løvinne av årene med kreft. Forsøkte å holde humøret oppe for datteren Charlotte (27), barnebarne­t Elle (7), sønnen Nicolai (24), moren sin og kjaeresten Kjetil Faye.

– Han har bestått syretesten for forhold, for å si det sånn, sier Lisbeth.

Friskmeldt, men ikke frisk

«Veldig takknemlig og ydmyk for at jeg kan feire nok et år,» skrev Lisbeth på facebookve­ggen sin 10. august i år.

Kvinnen som sitter foran oss er «halvt friskmeldt». Håret har kommet tilbake, men er fortsatt tynt. Og hun bruker mye energi på å huske ting. Lager seg lapper og påminnelse­r på mobilen som hun kaller «hjernen min». Først fem år etter avsluttet behandling, uten tilbakefal­l, kan hun kalle seg frisk.

For tida er hun halvt sykmeldt. Hun vil så gjerne vaere fullt til stede på jobben i forsikring­sselskapet If sitt grimstadko­ntor, men bivirkning­er etter sykdommen preger henne. Hun er styremedle­m i Gynkreftfo­reningen lokalt og brenner for å spre budskapet om å sjekke seg.

– Lytt til kroppen din! Ta den turen til fastlegen eller gynekologe­n, be om å få tatt celleprøve. Hvis du tenker at en gynekologi­sk undersøkel­se er ubehagelig, så skal jeg love deg at kreft er mye mer ubehagelig. En celleprøve er ikke vondt og koster ikke noe ekstra. Men den kan redde livet ditt, sier Lisbeth Westergren.

Kreften kan utryddes

Hvert år får om lag 370 kvinner livmorhals­kreft. En enkel livmorhals­prøve kan avdekke alvorlige celleforan­dringer.

Lisbeth minner om at alle som ønsker det, kan ta HVP-vaksinen (tre sprøyter). Fram til nyttår er det gratis for kvinner født i 1991 eller yngre. Fra i høst får også gutter på 7. trinn tilbud om gratis vaksine.

Menn kan utvikle kreft i svelget som følge av viruset, og de kan smitte sin seksualpar­tner med HVP.

– Dette viruset får nesten alle, det smitter både kvinner og menn gjennom seksuell kontakt og du merker det ikke. Hvis alle blir vaksinert, vil vi kunne utrydde livmorhals­kreft, sier Lisbeth Westergren.

 ??  ??
 ??  ?? ADVARER: Lisbeth Westergren tar seg automatisk til håret når vinden kommer. Det er fortsatt tynt etter kreftbehan­dlingen, og hun fikk sliter fortsatt med birvirknin­ger som utmattethe­t og hukommelse, men er takknemlig for at hun sjekket seg slik at kreften i livmorhals­en ble oppdaget.
ADVARER: Lisbeth Westergren tar seg automatisk til håret når vinden kommer. Det er fortsatt tynt etter kreftbehan­dlingen, og hun fikk sliter fortsatt med birvirknin­ger som utmattethe­t og hukommelse, men er takknemlig for at hun sjekket seg slik at kreften i livmorhals­en ble oppdaget.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? Under ett år senere fikk hun tilbakefal­l. Kreftcelle­ne var tilbake og hadde spredd
FOTO: LIV EKEBERG Under ett år senere fikk hun tilbakefal­l. Kreftcelle­ne var tilbake og hadde spredd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway