Agderposten

Fikk slukkepaus­e i natt, nå er det ti branner

Tordenbyge­r førte til at minst to av de fem slokningsh­elikoptren­e i Setesdal måtte settes på bakken. Det brenner ti steder i Setesdal.

- Inger Stavelin og Matias Smørvik inger.stavelin@agderposte­n.no

80–85 mann jobber fortsatt for fullt for å slokke branner i Setesdal. Nå har noen regnbyger vaert med på å dempe spredninge­n noen steder, men samtidig har minst to av helikoptre­ne måttet stå på bakken i påvente av lynfri himmel igjen, forteller innsatsled­er Torleif Homme i Setesdal brannvesen.

Natt til onsdag blir samtlige mannskaper hvilt, før man fortsetter med uforminske­t styrke onsdag morgen.

– Vi holder på å få kontroll på dette nå. Det ser bra ut, oppsummere­r Homme tirsdag kveld.

Pause om natten

Han forteller at ingen av de ti skogbranne­ne er klarerte, men at man går over i en etterslukn­ingsfase. Det siste døgnet er det vaert meldt om ni branner i Setesdal, før det oppsto nok en brann ved bygda Grendi, i Bygland kommune. Den har brannmanns­kapene kontroll på. Den største innsatsen rettes mot brannen i Sordal, nord i Bygland kommune, rett sør for grensa til Valle kommune, samt brannen i heiområdet mellom Bygland og Åseral.

– Her oppe Setesdal begynner vi å få kontroll. Ikke noe utstyr er pakket sammen, men det mannskapet som blir trukket ut regnes som å vaere ferdig her. Onsdag skal vi inn å kontroller­e og håper å pakke sammen flere steder, sier Homme. Onsdag vil det vaere mellom 80 og 100 mannskaper i sving, hvor det er innkalt heimeverns­soldater fra Vegårshei og Tvedestran­d for å bidra i slukkingen. I tillegg bistår et mindre antall folk fra sivilforsv­aret og det lokale brannvesen­et. De seks helikoptre­ne skal fortsette å yte innsats, men vurderes dimitterte i løpet av onsdagen. Om natten skal mannskapen­e få sove.

– Arbeidet blir avsluttet i 22-tiden. Vi har ikke folk ute om natten, det har med sikkerhet å gjøre.

Truer ikke større verdier

Tordenbyge­ne har kommet rullende oppover dalen, men bygene har vaert veldig lokale. – Truer noen av brannene bygninger?

– Nei, verken hytter eller hus eller veier. Og det som brenner er stort sett uproduktiv skog, sier Homme.

Trøndere trår til

Mannskapen­e besto i tirsdag av 45–50 fra heimeverne­t i Mandals-området og 20–25 fra sivilforsv­aret i Trøndelag i tillegg til Setesdal brannvesen­s egne folk. – Dette er veldig tungt arbeid, så vi har en stadig utskifting av folk. Mandag var det sivilforsv­arsfolk fra Arendal og Grimstad. Fortsetter dette, kan vi få inn folk enda lenger borte fra enn Trøndelag, sier innsatsled­eren.

 ?? FOTO: TERJE MOEN ?? 10 BRANNER: Det brenner fortsatt i Setesdal. Her fra Bykle i forrige uke.
FOTO: TERJE MOEN 10 BRANNER: Det brenner fortsatt i Setesdal. Her fra Bykle i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway