Agderposten

Vi skal vaere til for folket

Du husker kanskje «Den syngende detektiv», men har du hørt om den dansende politimann? Nå har en halv million sett Kim Eirik Lee Nygaard danse i swing i uniform. – Vi skal vaere til for folket, sier han.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Det er jo ganske sykt, sier Kim Eirik Lee Nygaard.

Den 26 år gamle, nyutdanned­e politimann­en møter oss utenfor politihuse­t på Stoa med et stort smil.

Vi vil vite hvordan livet er etter at videoen med ham på en drøy uke er sett av naer en halv million mennesker i inn- og utland.

Vakta tok en krapp swing

Det hele startet på en rolig og solfylt kveldsvakt lørdag 7. juli.

Nygaard og et par kolleger hadde patruljert Arendal sentrum til fots, og satt i bilen opp Østregate da livlig swingmusik­k fra Munkehauge­n nådde inn i tjenestebi­lens åpne vindu.

– Jeg visste at Arendal Swingklubb hadde lørdagsdan­s og foreslo at vi skulle stikke oppom. Jeg kjenner noen av dem som er med der og hadde hørt rykter om kake, sier Nygaard og gliser.

Men han fikk mer enn kake. Betjent Nygaard ble budt opp til dans av ei dame og takket bare høflig ja.

Videoen viser en betjent som er lett på foten og har full kontroll på mange «turer» med kvinnen.

Karsten Hjellebø, medlem i Arendal Swingklubb, filmet den smilende politimann­en som i fin stil svingte seg med Bente Rotvik Hagane, og delte den på Facebook. Derfra tok det helt av:

Spredte seg som skogbrann

Snart spredte den seg som skogbrann i julitørken på Facebook; venner og venners venner delte den, journalist­er plukket den opp – og i skrivende stund er videoen sett av utrolige 480.688 mennesker og delt over 2.750 ganger!

Agderposte­n skrev om den sporty og danseglade politimann­en og delte videoen fredag 13. juli.

– Jeg fikk helt sjokk

Samme kveld plukket NRK opp saken, og etter en time var videoen vist 3000 ganger på statskanal­ens sider. Dagen etter la VGTV ut videoen, som i skrivende stund er vist 54.193 ganger på plattforme­n.

– Jeg visste ikke at den var lagt ut før broren min i Oslo ringte og sa det. Jeg fikk helt sjokk da han fortalte hvor mange som hadde sett den, forteller Kim Eirik Lee Nygaard, som opprinneli­g er fra Stavanger, men er bosatt på Hisøy. Også utenlandsk­e delingstje­nester som Reddit har lagt ut den 30 sekunder lange videosnutt­en.

Politikoll­ega: Veldig kult

– Det er veldig kult. Jeg trodde ikke at politifolk var så gode til å danse, men der tok jeg visst feil, sier kollega Vegard Sundsli.

Fra kollegaene på Stoa har han bare fått positive tilbakemel­dinger, og i sosiale medier har mange kommentert:

«Uniformert danseløve ... jeg dååååner», «Hverdagsgl­ede! Han er jo skikkelig flink! «, «Fengslende dansing», «Norwegian Police (smilefjes)», «Vilken härlig lirare! Polis och allt!» er blant kommentare­ne vi forstår, for her er også delinger og kommentare­r på nederlands­k, islandsk og tyrkisk.

Viktig å vaere uformell

Slik oppførsel fra politiet er ganske umulig å forestille seg i mange land. Mange steder er holdningen fortsatt at politiet skal avskrekke ved sin tilstedeva­erelse, noe hevet over allmuen.

Politibetj­ent Nygaard mener «det er viktig å vaere uformell i uniform av og til».

– Vi laerer også på Politihøys­kolen at vi skal opptre slik at det skaper naerhet til publikum. Politiet kommer fra folket og skal vaere til for folket. Da må vi også kunne vaere så folkelige at vi hiver oss ut i en dans når det passer seg sånn, sier politibe- tjent Nygaard.

Han elsker å danse og kommer fra en danseglad familie.

– Foreldrene mine danser tango. Jeg tok et swingkurs for ti år siden og danser alt mulig, forteller Nygaard.

Om foreldrene er stolte av sønnen som på rekordtid er blitt kjent for mange hundre tusen?

– Ja, jeg tror det. Pappa har delt videoen litt for mange ganger, kan du si, sier en lett beskjemmet nyklekket politi.

Vi må jo høre om det har rent inn med frierbrev etter at kvinner og menn i mange land har sett hans danseferdi­gheter og brede smil.

–Ikke frierbrev, akkurat, men mange har tatt kontakt på Messenger som jeg ikke kjenner fra før. På et tidspunkt skal jeg svar dem, gliser Nygaard, før han må inn på politihuse­t igjen.

– Bygger tillit

Også på øverste hold hos Lovens Lange Arm har man fanget opp den dansende politimann­en.

– Jeg har ikke sett videoen, men jeg har fått med meg saken, sier Agder Terje Skaar, fungerende politimest­er i Agder for en ferierende Kirsten Lindeberg.

Han er klar på at politiets tilstedeva­erelse ikke kun skal vaere avskrekken­de.

– Det er jo et mål for politiet å ha en positiv kontakt med publikum. Det handler om tillit, sier Skaar.

– Bygger det bygger tilliten til politiet når folk ser en uniformert tjenestema­nn danse?

– Ja, det tror jeg, svarer Skaar resolutt.

– Til Agderposte­n sier politibetj­ent Nygaard at: «Politiet kommer fra folket og skal vaere til for folket. Da må vi også kunne vaere så folkelige at vi hiver oss ut i en dans når det passer seg sånn.»

– Det syns jeg var en fin måte å uttrykke det på, sier Skaar.

– Så politimest­eren har ingenting mot at tjenesteme­nn tar seg en svingom i arbeidstid­a?

– Nei, hehe, det har vi ingenting imot, sier fungerende politimest­er Terje Skaar.

Vi kommer fra folket og skal vaere til for folket. Da må vi også kunne vaere så folkelige at vi hiver oss ut i en dans når det passer seg sånn.

Kim Eirik Lee Nygaard, politibetj­ent

 ??  ??
 ??  ?? ANTE IKKE: Politibetj­ent Kim Eirik Lee Nygaard (t.h) ante ikke at et medlem av gøy at så mange har sett Nygaard danse. – Politiet kommer fra folket og skal vaere
ANTE IKKE: Politibetj­ent Kim Eirik Lee Nygaard (t.h) ante ikke at et medlem av gøy at så mange har sett Nygaard danse. – Politiet kommer fra folket og skal vaere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway