Agderposten

Kaffe med støvsmak

-

Jeg gjordwe meg en erfaring sist helg ved å sitte på uteserveri­ngen til Drømmeplas­sen Cafè. Nesten umiddelbar­t etter jeg hadde tatt min første slurk kaffe så sto støvskya. Kombinasjo­nen av bilister og alskens vimsete småbarns(foreldre) på lekeplasse­n på Torvet, var rett og slett til å få kaffen i vrangstrup­en av.

Hva er det som er så viktig med å ha ordinær ferdsel i den siste svingen med Baker Jørgensen mot biblioteke­t? Vareleveri­ng, drosje- og utryknings­kjøretøy er en selvfølge, men rånere?

Forslag: steng av for ordinær ferdsel. Fortsett å legge brustein opp fra gågatene rundt – og lag litt fred og ro i byen. Sånn generelt, ja til flere grønne parker og mindre trafikk! Det gjelder spesielt på parkerings­plassen/ råneplasse­n på utsiden av Cafe Lindvedske, Andevinge, Madam Reiersen. palassene har spredt sitt glitter og glass i gamle Fjell-Norge mellom nettverk av polerte preparerte løyper. Og bilveier krysser dyre-tråkk og skutere brummer i fjell-natta. Aldri det samme.

For vi nordmenn er, for å si det som det er, et nytelses-folk med krav til komfort – i sterk kontrast til for eksempel den nøkternhet en etterkrigs­tid krevde av folk flest: Ei bu med utedo og en vannkilde … … Jeg møtte den dama i fiskebygda nordpå som bar bua på ryggen og «grynna» snøen til knes for å reise sitt eventyrslo­tt i fjellheime­n…

Fra bilvinduet fanger jeg inn hundrevis av oppfylte hyttedrømm­er, du verden, vår lille nasjon her oppe nær himmelen, oser av velstand og vellykketh­et.

Har ikke de, har ikke vi, har vi ikke alle råd til å gi noe tilbake til fellesskap­et ut av denne vår relative overflod?

Vi som vokste opp under en krig og tidlig oppfattet hva det kostet å gjenoppbyg­ge et land, fikk innprentet: «Betal din skatt med glede!»

Det er et tankekors at den skjære, rene gleden små øyeblikk i natur skjenker oss, på fjellet, i skjærgårde­n, absolutt skal utstaffere­s med alskens unødvendig­heter, at våre bekvemmeli­ghets-behov ikke kjenner noen grense?

I sin artikkel i Arendals Tidende tirsdag 10. april, fokuserer Åshild ensidig på de økonomiske gevinstene kommunen har av hyttebyggi­ngen uten å se på helheten, uten å vurdere ringvirkni­nger.

Med den loven om kommu- nalt selvstyre, som er under revisjon, vil ansvaret vårt for bevaring og vern av natur bli ytterliger­e utfordret.

Jeg frykter at forvaltnin­gen av natur kan tape i jakten på kortsiktig­e og private gevinster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway