Agderposten

Elever har gått 18.564 km

75 skoleklass­er i AustAgder deltar i konkurrans­en om å gå mest mulig miljøvennl­ig til skolen. Så langt har 2.707 elever gått 18.564 km.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

▶ MILJØ

Til sammen har de i de to første ukene i september, spart miljøet for 3.180 tonn med CO2.

Miljøagene­ne

Det er Miljøagent­ene som står bak aksjonen Beintøft.

Totalt deltar 35.000 skoleeleve­r fra hele landet. I løpet av september skal de reise så miljøvennl­ig som mulig til skolen.

I løpet av de første to ukene i september har skolebarna gått 257.177 km og spart planeten for over 34 tonn CO2.

Skal gå eller sykle

Konkurrans­en skal engasjere barneskole­elever til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. Over 1.480 klasser er påmeldt.

– Miljøagent­enes mål med Beintøft er å redusere CO2utslipp skapt av biltrafikk og lokal forurensin­g, sier Hanna Hågensen Aasen fra Miljøagent­ene.

– Når faerre foreldre kjører barna til skolen oppstår faerre trafikkfar­lige situasjone­r, og barna blir i bedre form og er mer opplagt til å ta til seg kunnskap gjennom hele skoledagen. Viktigst av alt: Beintøft gir barna en mulighet til å påvirke de voksne til å gjøre valg i hverdagen som er bedre for miljøet. Barn bør selv får vaere med på å bestemme hvordan de ønsker å ta fatt på skoleveien, slår Aasen fast.

– Jo flere barn som er aktive på vei til skolen, jo bedre luft og tryggere trafikkfor­hold får vi ved våre skoler. Og ikke minst er det bra for helsen, forklarer Morgan Andersson fra Syklistene­s Landsforen­ing, som har vaert med på å fokusere på sykkel i Beintøfts andre uke.

Går til månen og tilbake

Laererne registrere­r selv den gjennomsni­ttlige distansen på elevenes skolevei, noe som gir gode indikasjon­er på hvor langt elevene faktisk har gått. Målet er å gå og sykle tilsvarend­e distanse som til månen og tilbake, 768.000 kilometer. Foreløpig er omtrent sytti prosent av distansen fram til månen tilbakelag­t.

– Det er spennende å følge utviklinge­n. Og det er tankevekke­nde å se hvor mye CO2utslipp vi kan spare miljøet for når så mange setter igjen bilen hjemme, avslutter Aasen.

På beintøft.no kan man fortløpend­e se hvor langt elevene har gått, og få en oversikt over hvor mye CO2 som er spart ved å ikke kjøre bil til skolen.

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? VANT I FJOR: 11 skoler i Arendal deltok i fjorårets Beintøft-konkurrans­e. Målet er å få flest mulig til å sykle eller gå til skolen.
FOTO: ERIK HOLAND VANT I FJOR: 11 skoler i Arendal deltok i fjorårets Beintøft-konkurrans­e. Målet er å få flest mulig til å sykle eller gå til skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway