Agderposten

FLERE KOMMENDE ELBILER FRA ETABLERTE BILPRODUSE­NTER

-

▶ BMW har hatt i3 på veien siden 2013, den fikk en kraftigere batteripak­ke i høst, men utover det har det vaert tynt med elektriske nyheter fra dem siden introduksj­onen av i3. Det skal komme en helelektri­sk Mini i 2019, mens X3 kommer med en elektrisk drivlinje året etter, og det de kaller BMW iNEXT i 2021.

▶ Ford tror det vil vaere flere elektrifis­erte biler enn bensinbile­r på markedet innen 15 år, og satser milliarder av kroner på teknologie­n. De har sagt at de skal komme med en el-SUV med en rekkevidde på 48 mil i 2020.

▶ Mercedes-Benz satser kraftig på en ny modellrekk­e under navnet «EQ», som skal vaere noe lignende i-serien til BMW. Først ut er trolig en SUV på størrelse med GLC. Det er ventet at den er på veien innen to til tre år.

▶ Mazda har tidligere virket helt uinteresse­rte i elbiler og hybridbile­r, men bekreftet på slutten av 2016 at de vil vaere klare med en elbil i 2019.

▶ NEVS, selskapet som tok over konkursboe­t etter SAAB, skal snart vaere klar med sin første elbil. Bilen er en NEVS 9-3x SUV. Med andre ord en bil som er basert på SAABs 9–3. De sier den skal ha en elektrisk rekkevidde på 30 mil, og skal ut på markedet i 2018. NEVS sier til NTB at de foreløpig ikke har noen planer om å selge bilen i Norge.

▶ Skoda begynner med helelektri­ske biler i 2019 og skal ha fire-fem slike innen 2025.

▶ Toyota var i flere år avvisende til elbiler, men i høst snudde selskapet, og nå ser det ut til at de innen 2020 vil komme med masseprodu­serte elbiler med lang rekkevidde.

▶ Volkswagen har vist konseptbil­en I.D. og har i kjølvannet av dieselskan­dalen satt av store summer på å utvikle biler med utslippsfr­ie drivlinjer. I 2020 skal de lansere en ny generasjon elbiler under fellesnavn­et I.D. Selskapets målsetting er å selge én million elektriske biler i 2025.

▶ Volvo viste på vårparten i fjor fram sin nye 40-serie på konseptsta­diet, hvor plattforme­n bilen bygges på, er klargjort for et elektrisk drivverk. De har sagt at de vil komme med en elbil i 2019 basert på 40-seriens plattform, og at det også vil komme en som tar utgangspun­kt i samme plattform som XC90. De meldte også nylig at Polestar-avdelingen blir et nytt separat elektrifis­ert høyprestas­jonsmerke under Volvo, der det skal satses på elektriske høyytelses­biler.

 ??  ?? VOLKSWAGEN: Konseptbil­en I.D. Buzz vist fram på North American Internatio­nal Auto Show i Detroit i januar.
VOLKSWAGEN: Konseptbil­en I.D. Buzz vist fram på North American Internatio­nal Auto Show i Detroit i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway