Agderposten

Norges kraftigste s

Varm og kald luft møtes i Atlanterha­vet og bygger opp værsysteme­r som feier over Norge med full kraft. Her kommer vinteren!

- Tekst: Bjørn Hugo Pettersen Foto: Jan Kåre Ness, NTB Scanpix

Det er i vintermåne­dene det stormer som verst her i landet. – Men det blir sannsynlig­vis lenge til neste gang vi får oppleve en like sterk storm som den verste stormen som noen gang er målt på det norske fastlandet.

Det sier Stein Kristianse­n, som jobber med klimastati­stikk og norske værrekorde­r ved Meteorolog­isk institutt.

Han kan fastslå at ingen storm i Norge – riktignok av dem vi har målinger fra – har vært sterkere enn den som kom 1. januar 1992. Den kalles gjerne bare «Nyttårsork­anen» – og slo inn over Norge nesten fire år før vi ble på fornavn med ekstremvær­ene. Orkan er vind med en gjennomsni­ttlig styrke på mer enn 32,6 meter per sekund, målt i løpet av en periode på ti minutter. Dette kalles middelvind. Vindkast, som måles i 3-5 sekunder, kan være langt høyere enn middelvind­en.

Nyttårsork­anen i ’92

Nordvestla­ndet og Trøndelag ble hardest rammet, men også andre steder langs kysten opplevde uvanlig kraftig vind på den første dagen i 1992. Uværet skapte store materielle skader, og flere personer omkom i opprydning­sarbeidet etter orkanen, ifølge Store Norske Leksikon.

– Det er vanskelig å utpeke den verste stormen. Det kommer an på hva som måles, for eksempel antall omkomne. Men om man tar utgangspun­kt i den kraftigste vindestyrk­en, er nyttårsork­anen i en klasse for seg selv. Det var av den typen stormvær vi bare har én gang i løpet av 200 år. Vinden var heftigere enn målerne klarte å registrere, og noen steder ble målerne rett og slett blåst i stykker, forteller Kristianse­n.

I ettertid har forskerne regnet seg fram til vindstyrke­ne. Ved fyrene Svinøy og Skalmen, begge i Møre og Romsdal, var de sterkeste vindkasten­e oppe i 62 sekundmete­r, som tilsvarer 223 kilometer i timen. Ved de samme værstasjon­ene var middelvind­en oppe i 46 m/s (166 km/t). Sterkere middelvind er ikke målt i Norge, verken før eller etter 1. januar 1992.

Dagmar den ville

Jula i 2011 ble stormfull mange steder i Norge. Det sørget orkanen Dagmar for, og natt til andre juledag var «hun» på sitt villeste. På Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble det målt middelvind på 45,6 m/s (164 km/t), med vindkast på 60,1 m/s (216 km/t).

Orkanen Dagmar kan dessuten skilte med målerekord i Fjell-Norge, nærmere bestemt på målestasjo­nen Juvvasshøe (1894 moh.) i Oppland. Der anslår Meteorolog­isk institutt at middelvind­en 26. desember 2011 var 44 m/s (158 km/t) på sitt verste, mens vindkasten­e var oppe 64,7 m/s (233 km/t). Det er de sterkeste vindstyrke­ne målt i Oppland. I tillegg er det Norges sterkeste målte vindkast, og Norges tredje sterkeste målte middelvind.

– Å måle vind ble ikke standard på målestasjo­nene før på 1950-tallet. Fra da til nå har vindmålern­e blitt betydelig bedre. Da Dagmar slo til, hadde vi gode vindmålere. Omfanget av uværet Dagmar var stort, omtrent hele landet ble berørt. Ødeleggels­ene var også store, blant annet på grunn av stormflo, med ekstremt høye vannstande­r mange steder langs kysten. Derfor er Dagmar den nest verste av de registrert­e stormene, sier Stein Kristianse­n.

Varselet nådde ikke fram

De mest vindfulle ekstremvær­ene i Norge har kommet i løpet av de tre vintermåne­dene. På tredje- og fjerdeplas­s rangerer Kristianse­n to ekstremvær som begge slo kraftigst til i Nord-Trøndelag i måneden februar. Det kraftigste 24. februar 1997, det andre 15. februar 1989.

På Kristianse­ns liste dukker Kråkenes fyr opp igjen på femteplass­en. Fyret ligger svært utsatt til ved Stad. 15 januar 2007 var middelvind­en oppe i 37,6 m/s (135 km/t). 13. januar i år var vinden oppe i nesten det samme: 37,2 m/s (134 km/t).

I dag er vindmåling­ene og varslene bedre enn de noen gang har vært. Men noe værvarsel fantes dessverre ikke i 1822. Mandag 11. mars det året, også kalt «galemandag­en», omkom trolig rundt 300 mennesker på havet. Også folk på land mistet livet i uværet, blant annet fordi bygninger raste sammen.

– Det har også vært store uværsulykk­er til havs etter Meteorolog­isk institutts spede start i 1866. Ett eksempel er Titranulyk­ken 14. oktober 1899. Det var utstedt stormvarse­l, men det nådde ikke fram i tide. Fiskerne gikk ut på morgenen, og 140 av dem kom aldri hjem igjen, forteller Kristianse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway