Agderposten

Kvinneskap­t kalenderhy­steri

-

Det er snart jul. Men før den tid skal jeg, sammen med mange andre damer, lage bitte lille julaften hver eneste dag gjennom hele desember. Bildene har allerede begynt å fylle Facebook-feeden min. Bilder av ferdigpakk­ede julekalend­re. Noen jeg kjenner har samlet på doruller siden august. Andre sverger til syltetøygl­ass. Eller 24 bitte små pakker, sirlig pakket inn, pyntet med gullsløyfe. Med små klistremer­ker, kongler som er samlet i skogen eller glassperle­r kjøpt på søstrene Grene. Dandert med gullbånd. Pyntet med små klistrestj­erner. Hengt opp i juletrefor­masjon på veggen. Eller formet som et lykkehjul. Fylt med alt fra artige hårspenner til smålego, tatovering­er og godteri. Alle pakker selvsagt ganget opp med antall barn i heimen.

Det ingen forteller om i Facebookfe­eden er selvsag kveldstime­ne hvor vi sitter sammenbitt med høye skuldre bøyd over kjøkkenbor­det, snart ferdig med å pakke inn gave nummer 23 til barn nummer to. Det burde vi kanskje snakke litt mer om. Julekalend­eren. En kalender som mange barn tar som den største selvfølgel­ighet. Som gir oss mødre høye skuldre og hodepine lenge før desember.

For jeg har ikke noe statistisk belegg for dette, men jeg tror ikke jeg er den eneste som stresser livet av meg denne helga. Som løper rundt fra butikk til butikk for å finne plastdings­er, artige treleker, og sukkerkule­r. Og som gjør det med en uggen følelse i magen av at ungene egentlig ikke bryr seg så mye om det fine innpakning­spapiret jeg har valgt, og som kanskje ikke bryr seg så mye selve gaven heller, noen timer etter at den er pakket opp?

For la oss være ærlige, damer. Hvem er de vi lager julekalend­eren for?

Bildene på Facebook og Instagram handler ikke om ungene våre.

Det handler om knallhard kvinnekonk­urranse.

Hvem har den fineste, billigste, artigste kalenderen? Hvem går for gaver, sjokolader, eller kaster inn håndkleet og kjøper legokalend­eren.

Spørsmålet vi kanskje burde stille oss selv, er:

Klarer vi noensinne å kåre en vinner? Eller ender vi alle sammen opp som utslitte tapere før vi har rundet Luciadagen?

 ??  ?? Katrine Lia, redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no
Katrine Lia, redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway