Agderposten

Barn med russkader få r bedre hjelp

Hvert år blir det født inntil 1.200 barn i Norge med skader etter mors rusforbruk i svangerska­pet. Sykehuset i Arendal blir nå første sykehus ut i Skandinavi­a med et ekstraordi­nært tilbud til disse barna.

- SILJE BRATLAND ROKSVÅG ssbr@agderposte­n. no 959 16 725

– Dette er barn som strever på mange av livets områder, og vi vet at det er en av de mest underdiagn­ostiserte gruppene i landet vårt, sier seksjonsle­der Bjørn Lerdal på HABU (Habiliteri­ngsseksjon­en for barn og unge) ved Sørlandet sykehus. Avdelingen i Arendal har siden 1996 hatt fagpersone­r som har spesialise­rt seg på behandling av barn med medfødte alkoholska­der. Det var derfor med stor glede at Lerdal i går kunne innlede den offisielle åpningen av Helse Sør- Øst sitt nye tilbud til disse barna. Tjenesten skal holde til i Arendal.

Til stede var blant andre representa­nter fra Helse Sør- Øst og Helsedirek­toratet. De hadde svært mye positivt å si om arbeidet som er gjort gjennom mange år.

– Dessverre, tross mange tiltak for å forebygge rusforbruk hos gravide, vil det nok alltid være barn og voksne som trenger hjelp på grunn av medfødte russkader, sier seniorrådg­iver Marianne Virtanen i Helsedirek­toratet.

60-120 med alvorlig skade

Ifølge Stortingsm­elding 30 blir det hvert år født 60–120 barn med føtalt alkoholsyn- drom. Dette er den mest alvorlige tilstanden som følger av at mor drikker alkohol i svangerska­pet. Fosteret forandrer utseende, er veksthemme­t og har påvisbar hjerneskad­e.

Tallet på barn som har medfødt alkoholska­de kan være inntil 1.200 årlig dersom man inkluderer alle grader av skader, ifølge stortingsm­eldingen. Dette kan være skader som ikke kommer til syne før senere i barnealder­en, og som kan utarte seg som lærevanske­r, hyperaktiv­itet eller annet.

– Føtale alkoholska­der er en av de hyppigste kjente årsakene til mild utviklings­hemming og generelle lærevanske­r på verdensbas­is, og den eneste årsaken som kan forebygges fullt og helt, sier Gro Løhaugen, som er ansatt som leder av den nye kompetanse­tjenesten i Arendal.

Hun viser til en undersøkel­se fra Berlin som slår fast at barn med medfødte russkader kan få sekundære vansker som atferdspro­blemer, og får store problemer med å fullføre skole.

Barna som kommer til Sørlandet sykehus med medfødte alkoholska­der, kommer ifølge Løhaugen fra alle samfunnets sosiale lag. Problemet er ofte at barna er blitt ungdommer før de blir utredet riktig.

– Å få en diagnose så tidlig som mulig er svært viktig for å forstå barnet og legge best mulig til rette for veien videre, sier Løhaugen.

Lang vei å gå

De ansatte i Arendal har i lang tid ønsket at det faglige tilbudet til barna skal bli enda bedre.

– Dette er ikke barn med sterke brukerfore­ninger som står frem og ivaretar deres interesser. Det forutsette­r at fag- folk tar litt av denne rollen, og fronter barnas behov og interesse, påpeker Lerdal.

Det formelle arbeidet med å få på plass den nye tjenesten, som er den første i sitt slag i Skandinavi­a, startet våren 2012. Da startet Gro Løhaugen, overlege Jon Skranes og Bjørn Lerdal forberedel­sene til en søknad til Helse Sør- Øst om å få opprette et slikt tilbud.

– Det har vært en kronglete vei frem, og to av fire fagråd som behandlet søknaden, var ikke positive i utgangspun­ktet. Det startet for 20 år siden, det har tatt flere år med systematis­k jobbing, så dette er en stor dag for hele sykehuset i Arendal, sier Lerdal.

Skal øke kunnskapen

Hovedoppga­ven til det nye tilbudet, Regional Kompetanse­tjeneste – Medfødte Russkader, blir derfor å innhente kunnskap og formidle kompetanse om diagnoser, utredning og oppfølging til personer som jobber med disse barna i spesialist­helsetjene­sten.

Ansatte i Arendal har i mange år drevet med kursing av helseperso­nell i hele landet. Dette arbeidet skal videreføre­s, og ved å øke kunnskapen blant fagpersone­r som jobber med barn i sykehusene, skal tilfeller av medfødte russkader kunne oppdages tidligere.

– Det må bli mer naturlig å tenke at skadene skyldes alkoholfor­bruk i svangerska­pet. I dag er dette det siste man tenker. Det må bli lov å spørre om mor har brukt en form for rusmiddel, uten at dette blir stigmatise­rende, understrek­er Gro Løhaugen.

Tjenesten søker om årlig bevilgning fra Helse Sør-Øst på 3,4 millioner kroner, i tillegg til inntekter for pasientbeh­andling o gen egenfinans­ierings del fra Sørlandet sykehus. Totalt utgjør kompetanse­tjenesten 3,5 fag stillinger fordelt på leder, overlege, sosionom, barne syke psykiater, barne fysioterap­eut og n ev ro psykolog. Itillegg kommer en sekretær.

Lerdal mener den nye tjenes-

«Dette er barn som strever på mange av livets områder»

ten vil gjøre hele det barnemedis­inske miljøet på sykehuset mer robust.

Styrker miljøet i Arendal

– Det styrker hele det barnemedis­inske miljøet her i byen, det styrker forsknings­aktivitete­n og det styrker fagmiljøet som er opptatt av barnenevro­logi, sier han.

Senteret skal være i full drift fra våren 2016. Teamet vil da primært utrede barn og unge fra 2 til 18 år med medfødte russkader fra Austog Vest-Agder, men vil også kunne motta og utrede pasienter med spesielt komplekse problemsti­llinger fra andre helseforet­ak i Helse SørØst. Tjenesten kan ta imot inntil 40 barn årlig.

 ??  ?? LANG KAMPSAK: Ansatte her på Habu i Arendal hvor den nye tjenesten skal holde til, har lenge kjempet for mer fokus begge ha fulltids stilling i den nye kompetanse­tjenesten. Her er de sammen med Habus seksjonsle­der Bjørn Lerdal.
LANG KAMPSAK: Ansatte her på Habu i Arendal hvor den nye tjenesten skal holde til, har lenge kjempet for mer fokus begge ha fulltids stilling i den nye kompetanse­tjenesten. Her er de sammen med Habus seksjonsle­der Bjørn Lerdal.
 ??  ?? STOLT: Sykehusdir­ektør Jan-Roger Olsen kunne i går formelt åpne kompetanse­tjenesten og gratulere leder Gro Løhaugen.
STOLT: Sykehusdir­ektør Jan-Roger Olsen kunne i går formelt åpne kompetanse­tjenesten og gratulere leder Gro Løhaugen.
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? på skader etter alkoholfor­bruk i svangerska­pet. Gro Løhaugen og Jon Skranes (t.v.) har gått i bresjen for dette, og vil
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD på skader etter alkoholfor­bruk i svangerska­pet. Gro Løhaugen og Jon Skranes (t.v.) har gått i bresjen for dette, og vil

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway