Aftenposten

Danmarks forsvar: Russisk spesialfar­tøy sett ved Nord Stream

Et russisk fartøy, spesialise­rt for å gjennomfør­e undervanns­operasjone­r, ble observert ved Nord Stream 1 og 2 bare dager før eksplosjon­ene.

- Maria T. Pettrém

Den 26. september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørled­ningene Nord Stream 1 og 2. Lekkasjene skyldtes eksplosjon­er på havbunnen nær den danske øya Bornholm i Østersjøen.

Hovedteori­en er at eksplosjon­ene skyldtes sabotasje. Men det er fortsatt uklart hvilket land eller hvilken gruppering som eventuelt står bak. Hendelsene etterforsk­es fremdeles i flere land.

Nå melder forsvarsko­mmandoen i Danmark at det russiske spesialfar­tøyet SS-750 ble fotografer­t nær stedet der rørledning­en ble sprengt 22. september i fjor – bare fire dager før eksplosjon­en.

Bildene er hemmeligst­emplet, men det danske forsvaret bekrefter overfor SVT hva slags fartøy det er snakk om. Skipet skal være spesialise­rt for å utføre oppdrag på havbunnen og har en miniubåt av typen AS-26 Priz om bord.

– Det mest interessan­te fartøyet. Den danske patruljebå­ten tok 26 bilder av det russiske fartøyet.

– Det er utrolig interessan­t. SS–750 er et spesialfar­tøy konstruert nettopp for undervanns­operasjone­r, sier den svenske forskeren, Russland-kjenneren og etterretni­ngsekspert­en Joakim von Braun til danske Informatio­n.

Avisen har også snakket med Jacob Kaarsbo, senioranal­ytiker i Tænketanke­n Europa og tidligere ansatt i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, som mener opplysning­en kaster lys over det som skjedde i området i dagene før eksplosjon­en.

– SS–750 er det mest interessan­te fartøyet å få bekreftet, da vi vet at dette har kapasitet til å gjennomfør­e en slik operasjon, sier han.

Informatio­n har tidligere avslørt at den danske forsvarsko­mmandoen er i besittelse av 112 bilder av russiske fartøyer i området, men det er første gang at forsvaret har bekreftet at det er snakk om det konkrete russiske fartøyet med miniubåten om bord.

Det er foreløpig ikke kjent hva de øvrige 86 bildene er av.

Har undersøkt båt knyttet til ukrainere. Både Danmark, Sverige og Tyskland deltar i etterforsk­ningen av hendelsene ved gassrørled­ningene. Russland har tidligere rettet hard kritikk mot at de ikke har fått være med på undersøkel­sene, men Danmark nektet.

Tyske medier meldte i mars at etterforsk­ere hadde undersøkt en båt som kan ha blitt brukt under aksjonen mot de to rørledning­ene. Båten skal ha vært leid av et ukrainsk selskap.

New York Times siterte også etterretni­ngskilder i USA som hevdet at en proukrains­k gruppe uten tilknytnin­g til ukrainske myndighete­r kan ha stått bak sprenginge­n. Putin har avvist dette og fastholder at en eller flere statlige aktører må ha stått bak en så omfattende sabotasjea­ksjon.

❝ Det er utrolig interessan­t. SS–750 er et spesialfar­tøy konstruert nettopp for undervanns­operasjone­r.

Joakim von Braun, dansk etterretni­ngsekspert

 ?? Foto: Skjermdump fra russisk forsvarsvi­deo ?? ⮉ Det russiske spesialfar­tøyet SS–750 er utstyrt for å gjennomfør­e dykk med miniubåter og andre undervanns­operasjone­r.
Foto: Skjermdump fra russisk forsvarsvi­deo ⮉ Det russiske spesialfar­tøyet SS–750 er utstyrt for å gjennomfør­e dykk med miniubåter og andre undervanns­operasjone­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway