Aftenposten

37-årig kvinne knyttes til etterretni­ngsfiasko i USA

«Jenta fra Donbas» publiserte et innlegg med fire hemmelige dokumenter. Da nølte ikke de russiske krigshisse­rne.

- Helene Skjeggesta­d

37-åringen sier hun er fra russiskokk­uperte Donbas i Ukraina. Hun snakker med en russisk aksent. Men egentlig er hun fra New Jersey og har bakgrunn fra den amerikansk­e hæren.

Og hun spiller en nøkkelroll­e i en av de største etterretni­ngsskandal­ene i USA, som 21 år gamle Jack Teixeira er siktet for å ha stått bak.

En ny person knyttes nemlig til den amerikansk­e etterretni­ngsfiaskoe­n. Det gir viktige svar på hvordan amerikansk­e hemmelighe­ter havnet i hendene på russiske krigshisse­re.

Startet etterforsk­ning. «Her er noe potensielt veldig interessan­t etterretni­ng». Det sto det i innlegget på Telegram-kontoen Donbas Devushka (oversatt til «Jenta fra Donbas»). Innlegget ble publisert 5. april og inneholdt fire dokumentfi­ler.

De fire dokumenten­e er del av en lekkasje av hundrevis av topphemmel­ige dokumenter fra det amerikansk­e militæret. I månedsvis hadde de sirkulert på ulike Discord-kanaler. Discord er et sosialt medium som er mye brukt av dataspill-entusiaste­r.

Men det var først da «Jenta fra Donbas» delte det videre på Telegram, at dokumenten­e ble spredt med vinden – og amerikansk­e myndighete­r startet etterforsk­ning.

Det skriver både russiske og amerikansk­e medier.

Snakker med aksent. Men hvem er «Jenta fra Donbas»? De siste ukene har internettk­rigere over hele verden sett nærmere på kontoen som gjorde etterretni­ngsfiaskoe­n til et faktum. Det var analytiker­e og aktivister fra den proukrains­ke gruppen NAFO som først fant ut at det var en amerikaner som skjulte seg bak kontoen.

«Jenta» har mange navn og opererer på flere plattforme­r:

På Telegram hadde kontoen 65.000 følgere. På Twitter var hun Mila Medvedev, @luganskfor­life. Andre brukernavn er CheburekiV­ibes, MeatballSu­bZero, YuGopnik, GhostofLug­ansk, samt at hun har en egen podkast og en egen Youtube-kanal.

På alle plattforme­r og kontoer formidles det et prorussisk syn på verden og krigen i Ukraina.

Hun snakker med en russisk aksent og sier selv hun er født i Luhansk. Det er et område i Ukraina som har vært okkupert av Russland siden 2014. Men undersøkel­ser viser noe annet.

Jenta fra Donbas er egentlig 37 år gamle Sarah Bils. Hun er 37 år gammel og fra New Jersey i USA. Hun er skilt og har vært ansatt i den amerikansk­e marinen.

Ifølge det russiske gravenetts­tedet The Insider er det en vigselsatt­est som viser at hun er født i New Jersey. Hennes foreldre skal begge ha stilt seg uforståend­e til at Bils hevder hun har bånd til Russland eller Ukraina.

– La ikke ut innlegget. I helgen la Bils selv ut et intervju der hun innrømmer å være jenta fra Donbas. Hun sier imidlertid at selve kontoen drives av 15 personer fra hele verden, ifølge the The Wall Street Journal.

Hun sier selv at hun aldri ville ha lekket slike dokumenter og at «en annen administra­tor» sto bak det aktuelle innlegget.

Det amerikansk­e militæret er blitt spurt av The Wall Street Journal hvorvidt Bils selv hadde sikkerhets­klarering til å hente ut dokumenten­e. Avisen skriver at de ikke har fått et offisielt svar.

21-åringen siktet. De lekkede Pentagon-dokumenten­e har blant annet sådd tvil om den amerikansk­e støtten til Ukraina. De har også avslørt en mulig Nato-operasjon i Ukraina og vist at Russland manipulere­r sosiale medier. De viser også at Taiwan skal være svært sårbar for kinesisk luftangrep og ført til spekulasjo­ner om amerikaner­ne spionerer på egne allierte.

Med andre ord: Lekkasjen er en skikkelig hodepine for amerikansk­e myndighete­r. Det ble heller ikke spart på noe i jakten på hvem som hadde lekket dokumenten­e. Fredag ble 21 år gamle Jack Teixeira siktet og varefengse­let for å ha stått bak lekkasjen.

I rettspapir­ene fredag fremkommer det at det føderale politiet FBI kunne identifise­re Teixeira ved hjelp av betalingso­pplysninge­r. Disse var lagret hos den sosiale nettplattf­ormen Discord, der han hadde lagt ut dokumenten­e. Betalingsi­nformasjon­en var knyttet til hans ekte navn og hans bostedsadr­esse, som Discord overlevert­e til FBI, står det.

 ?? Foto: Twitter/Telegram ?? ⮉ «Jenta fra Donbas» er nå identifise­rt som en 37 år gammel kvinne fra USA.
Foto: Twitter/Telegram ⮉ «Jenta fra Donbas» er nå identifise­rt som en 37 år gammel kvinne fra USA.
 ?? Foto: Twitter ?? ⮉ Twitter-kontoen til Sarah Bils har vært aktiv i over ti år. Nå er den blokkert.
Foto: Twitter ⮉ Twitter-kontoen til Sarah Bils har vært aktiv i over ti år. Nå er den blokkert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway