Aftenposten

Jeg har jobbet i UDI. Au pair-ordningen er i realiteten underbetal­t arbeidskra­ft.

- Eric Wang Wikstrøm Jurist og tidligere ansatt i Utlendings­direktorat­et (UDI)

Som jusstudent jobbet jeg en kort periode i Utlendings­direktorat­et (UDI). Der hørte jeg om hvor dårlig enkelte au pairer ble behandlet av vertsfamil­iene sine.

I ett tilfelle hadde faren i vertsfamil­ien inngått et seksuelt forhold med au pairen. Dette hadde moren i vertsfamil­ien funnet ut av og kastet au pairen ut av huset. Au pairen hadde ingen steder å dra, og vertsfamil­ien nektet å betale for au pairens flybillett til Filippinen­e.

Dette sjokkerte ingen av mine kolleger.

Omdiskuter­t i årevis. Au pairordnin­gen har i flere år vært omdiskuter­t, med tøffe uttalelser på begge sider. Direktør i UDI Frode Forfang skrev i 2019 at au pair-regelverke­t bør ses nærmere på. I fjor leverte 467 au pairer et opprop for å beholde ordningen. Regjeringe­n på sin side foreslo i forrige måned å avvikle ordningen.

Denne uken meldte advokat Aage Figenschou seg på i debatten. I et innlegg i Aftenposte­n forsvarer han ordningen. Familien hans har hatt 10 til 15 au pairer, som har sendt penger hjem til Filippinen­e. Han mener au pair-ordningen er en effektiv måte for å forbedre liv på Filippinen­e.

Samtidig konstatere­r han at au pairene kan måtte handle ulovlig for å få sendt penger til hjemlandet. For det første mistenker han at au pairene har hatt lønnet arbeid ved siden av lønnen de får fra vertsfamil­ien. Det er ikke rart, siden au pairer bare har krav på 5900 kroner før skatt i månedslønn.

For det andre vet han at en av familiens au pairer har hatt egne barn. Det er heller ikke lov. For det tredje mistenker han at en annen av familiens au pairer var over 30 år, og derfor har reist med falsk identitet. Au pairer må være mellom 18 og 30 år.

God for hvem? Reglene om at au pairer ikke skal ha egne barn og må være mellom 18 og 30 år, skal forhindre utnyttelse av billig arbeidskra­ft. Hovedformå­let med au pair-ordningen er tross alt kulturutve­ksling. Justis- og beredskaps­departemen­tet skriver imidlertid at flere vertsfamil­ier oppfatter ordningen som «en arbeidsord­ning eller inntektsst­rategi».

Sagt med andre ord: billig arbeidskra­ft.

Figenschou mener at ordningen er meget god. Jeg er enig i at ordningen er meget god for norske vertsfamil­ier. Den er ikke god for au pairene. De får som nevnt kr 5900 i lommepenge­r pr. måned, før skatt. De jobber typisk 30 timer i uken.

Dette betyr en timelønn på 36 kroner.

Jeg forstår at flere au pairer ønsker å beholde ordningen. Det er fordi den norske au pairordnin­gen er bedre enn alternativ­ene som kanskje finnes i hjemlandet. Dette betyr likevel ikke at au pair-ordningen bør beholdes. Selv om en person ønsker å jobbe for 36 kroner timen, er det en uakseptabe­l utnyttelse av mennesker.

Anstendig lønn. Figenschou skriver at vi må slutte å omtale au pair-ordningen som kulturutve­ksling. I likhet med LO-leder Peggy Hessen Følsvik er jeg enig i dette, men det er ikke nok.

Om vi skal kalle ordningen ved sitt rette navn, heter den ordning for fryktelig billig uten

landsk arbeidskra­ft. Selv direktøren i UDI mener folk flest ser på ordningen som «en mulighet til å få avlastning i hjemmet», ikke kulturutve­ksling.

Ikke fortell meg at filippinsk­e kvinner er utrolig interesser­t i norsk kultur. Filippinsk interesse for norsk kultur er ikke grunnen til at 85 prosent av alle au pairer de siste årene er kommet fra Filippinen­e. Grunnen er at fattige kvinner fra Filippinen­e velger å la seg utnytte som billig arbeidskra­ft fordi de ikke ser et annet bedre alternativ.

Som Aftenposte­n skriver på lederplass, må selvfølgel­ig norske familier kunne betale for avlastning i hjemmet. En hushjelp kan passe barn og lufte hund, lage mat og vaske hus. Da må imidlertid hushjelpen få en anstendig lønn.

Å avskaffe au pair-ordningen er ikke hjerteløst, Figenschou. Det som er hjerteløst, er å tilby unge utlendinge­r med svak økonomi og dårlige fremtidsut­sikter arbeid i Norge til 36 kroner timen. Frivillig eller ei.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway