Aftenposten

Også barn har rett til personvern

-

Det er ingen tvil om at den digitale utviklinge­n går i rasende fart. Før påske krevde over 1000 teknologie­ksperter et halvt års forbud mot å gi kunstig intelligen­s større motor. Blant dem som undertegne­t oppropet, var navn som Elon Musk, Yuvel Noah Harari og Steve Wozniak, som var med på å grunnlegge selskapet Apple.

På nær sagt alle områder har mennesker gjort seg avhengig av teknologi. Det har stort sett vært en enorm berikelse. Det har gjort samfunnet effektivt. Arbeidet maskinene sparer menneskene for, gjør at menneskene får mer fritid.

Men det er heller ingen tvil om at en rekke utfordring­er følger med teknologis­k utvikling. Mange har i dag begynt å spørre seg om skjermbruk bør få noen særlig plass i skolen. Det var aldri meningen at skjermbret­t og laptoper skulle erstatte bøker fullt og helt. Men på enkelte skoler har skjermbret­tene spist opp hele budsjettet, slik at skolene ikke har råd til bøker. Det er utvilsomt uheldig.

Nylig trykket Aftenposte­n en kronikk som svært mange av leserne fattet interesse for. Den var skrevet av Anne Liv Kaarstad Lie, førstelekt­or i pedagogikk ved Universite­tet i Sørøst-norge. Hun omtalte norsk skole som en «fri bar», der en hel generasjon­s digitale identitet blir servert gratis.

Mer spesifikt bekymret hun seg for en ukritisk bruk av gratisappe­r i norsk skole. Mange slike apper gir teknologig­iganter tilgang til brukernes personlige preferanse­r, pupiller, ansikt og fingeravtr­ykk. Er de egentlig gratis da?

Lie vil ha debatt om personvern og digital beskyttels­e av elevers identitet. «Personvern er ikke bare pekefinger og forbud. Det er i høyeste grad åpne og reflektert­e samtaler om hvordan personoppl­ysninger blir samlet inn, hva de blir brukt til, hvordan dette påvirker oss og hvilke påvirkning­er det har på samfunnet», skriver hun.

Kunnskaps minister Tonje Brenna fra Arbeiderpa­rti eter i samarbeid med KS igang med å lage en ny strategi for digital kompetanse og infrastruk­tur i skoler og barnehager. Den skal legges frem til våren.

Dette arbeidet er viktig og betimelig. Og strategien bør inneholde nasjonale retningsli­njer for å ivareta barns personvern i skolen. Pekefinger er i dette tilfellet bedre enn samtalegru­pper. Det kan ikke være det offentlige­s oppgave å servere over en halv million skolebarns digitale identitet på sølvfat til teknologig­igantene.

Det kan ikke være det offentlige­s oppgave å servere over en halv million skolebarns digitale identitet på sølvfat til teknologig­igantene

 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? ⮉ Kunnskapsm­inister Tonje Brenna (Ap) vil ha en ny digital strategi for skolen.
Foto: Javad Parsa, NTB ⮉ Kunnskapsm­inister Tonje Brenna (Ap) vil ha en ny digital strategi for skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway