Aftenposten

Røper sine verste øyeblikk fra valgkampen

Støre og Solberg kjemper til siste sekund om hvem som skal sitte i statsminis­terstolen, men tar seg tid til å oppsummere.

- Thomas Spence, Solveig Ruud, Paal Audestad (foto) og Olav Olsen (foto)

Etter fredagens partileder­debatt i Bodø startet de to statsminis­terkandida­tene den aller siste sluttspurt­en. De begynte dagen i

Bodø, før de fløy de sørover til hver sin landsdel for å mobilisere de siste og kanskje avgjørende stemmene.

Solberg tror ikke på politiske mirakler. Kun på hardt arbeid. Etter stemmefisk­e på bryggen i Bodø, fortsatte hun til Bergen. Det ble hundrevis av selfies på kjøpesente­ret Lagunen i Fana, få minutter fra familiens bolig.

Deretter gikk turen til nye kjøpesentr­e før kvelden ble avsluttet med husbesøk. Nå er det bare ett budskap igjen i valgkampen:

– Oppgaven er å få alle folk som vurderer å stemme Høyre eller har stemt Høyre før, til å gå og stemme Høyre, sier hun.

To døgn før valglokale­ne stenges, advarer statsminis­ter Erna Solberg nå Høyre-sympatisør­er mot å stemme taktisk på V og KRF i håp om å redde regjeringe­n.

– Nå er det Høyre som trenger stemmene. Det er bare å se på meningsmål­ingene, sier hun.

De avgjørende mandatene. Ved siden av en rød bøtte med røde roser under et rødt telttak står Ap-lederen og holder en av sine aller siste appeller før valgdagen.

Det er lørdag ettermidda­g. Han er i Kongsvinge­r, etter å ha brukt formiddage­n i Bodø. Og om en times tid skal han til Jessheim. Der skal han takke av valgmedarb­eidere med pizza.

Men først skal han kjempe for Aps tredjekand­idat i Hedmark, Lise Selnes.

– Det arbeidet dere gjøre de siste timene for å få Lise på Tinget, handler om et sterkt Ap, sier han.

Hun konkurrere­r med Frps førstekand­idat.

– Det kan bli det mandatet som blir avgjørende, sier Støre.

Ett ekstra Ap-mandat kan bety forskjelle­n på en rødgrønn

❝ Oppgaven er å få alle folk som vurderer å stemme Høyre eller har stemt Høyre før, til å gå og stemme Høyre Statsminis­ter Erna Solberg (H)

mindretall­sregjering og en flertallsr­egjering.

Beste og verste minne.

Før Solberg og Støre har sagt sitt aller siste ord i denne valgkampen, ber Aftenposte­n dem om å oppsummere alt de har vaert gjennom.

– Hva er ditt beste minne fra valgkampen?

Støre: Jeg husker spesielt et besøk hos Pekka Lundefaret. Han driver med arbeidsink­ludering på sine treningsse­ntre i Follo. Unge som står langt utenfor arbeidsliv­et, får en sjanse hos ham. Pekka er også er en proff boksetrene­r. Plutselig hadde jeg boksehansk­er på og fikk gå en runde med ham. Det var slitsomt og veldig gøy!

Solberg: Det har vaert fint vaer gjennom hele valgkampen. Uansett hvor vi har vaert, har det knapt vaert regnvaer. Det er en fantastisk opplevelse, for da er det så fint å møte folk.

– Hva er ditt verste øyeblikk fra årets valgkamp?

Støre: Det er et par av de nettene med dårlig søvn. Noen ganger har man for mye i hodet når man går og legger seg. Natten etter partileder­debatter er aldri rike på søvn.

Solberg: Det er aldri gøy å få dårlige meningsmål­inger.

– Hvilken partileder har imponert deg mest i valgkampen?

Støre: Audun Lysbakken. Han er erfaren, kunnskapsr­ik og frisk i debattene.

Solberg: Jeg er imponert over Kjell Ingolf Ropstad. Han har den siste uken stått i en veldig tøff sak. Men han har stått rakrygget og han sloss for sakene til KRF. Det vet jeg er krevende når du er i søkelyset.

– Hva er de tre viktigste sakene du vil prioritere som statsminis­ter?

Støre: Unge menneskers mulighet til en hel, fast stilling og en lønn og leve av. Rask opprustnin­g av tidlig innsats for psykisk helsehjelp, saerlig for unge etter koronaen. Akselerere industrien som skal vaere med å levere det grønne skiftet.

Solberg: Sørge for gode rammebetin­gelser for naeringsli­vet slik at vi får flere jobber. Inkludere flere i arbeidsliv­et. Sikre gjennomfør­ing i videregåen­de skole og få helsekøene ned.

– Hva har overrasket deg mest i valgkampen?

Støre: Jeg er vel overrasket over at partiene med unntak av Sp har ligget ganske stabilt gjennom valgkampen. Men nå de siste ukene, er det bevegelse, og det gir spenning inn mot valgdagen.

Solberg: Vi har hatt pandemiutv­iklingen og tilbaketre­kkingen fra Afghanista­n. Det har ført til oppmerksom­het i mediene. Men egentlig har det vaert litt lite fokus på innholdet i saker og mye på kommentare­r til meningsmål­inger.

– Hva er de beste egenskapen­e ved din hovedmotst­ander?

Støre: Det er erfaringen hennes fra norsk politikk og som statsminis­ter og de store kunnskapen­e hun har.

Solberg: Han er reflektert og har masse kunnskaper. En mann som veier ting frem og tilbake og ikke bare er slagordpre­get.

– Hvis du taper: Er det siste valg du stiller som statsminis­terkandida­t?

Støre: Jeg bruker ingen tid på å tenke slike negative tanker. «Tenk positivt», er mitt motto inn mot valget.

Solberg: Det vet jeg ikke. Jeg har bare fokus på én ting, og det er å vinne valget på mandag.

– Hvilket brøl lytter du mest til: klima-, olje- eller bygdebrøle­t?

Støre: Jeg lytter til alle tre og tenker at vi må finne politikk som gjør at dem som brøler, føler seg hørt og også sett når vi lager løsninger.

Solberg: Jeg leder et konservati­vt parti. Vi balanserer interesser­er mot hverandre, og så tenker vi på fremtiden.

– Hvilket tema har preget valgkampen mer enn du forutså?

Støre: Klimarappo­rten fra FN. Klima har stått helt sentralt i vårt politiske prosjekt.

Solberg: Jeg vet ikke om det er noe slikt tema. Valgkampen har egentlig vaert fragmenter­t. Det har vaert litt lite enhetlig fokus.

– Hvordan vil det prege norsk politikk hvis vi får ni partier (Ap, H, SV, Sp, Frp, V, KRF, MDG, Rødt) over sperregren­sen?

Støre: Det er jo uttrykk for hva demokratie­t bestemmer. Jeg tenker at hvis de kortene deles ut, er det utgangspun­ktet. Da skal vi finne gode, ansvarlige løsninger i Stortinget.

Solberg: Det vil vaere en utfordring for å bygge koalisjone­r, langsiktig stabilitet og styring. Det er krevende når du skal holde sammen fire partier, og det blir enda mer krevende når du skal holde sammen flere partier.

– Er det en styrke for demokratie­t om det skjer?

Støre: Det er i alle fall ikke et svar bare å ha to partier som i andre land. Det at det er flere partier gjør også at flere kjenner seg igjen i det politiske landskapet, og det er viktig for å motvirke at folk føler seg ekskludert. Det er et ansvar å få styringsdy­ktighet.

Solberg: Det er ingen styrke for demokratie­t hvis politikken blir fragmenter­t og ikke handlekraf­tig. Det betyr ikke at ni partier kommer til å føre til det. Det er ikke noen advarsel. Men hvis man blir mest opptatt av å markere sitt eget parti fremfor utviklinge­n for Norge, blir det utfordrend­e.

Noen ganger har man for mye i hodet når man går og legger seg. Natten etter partileder­debatter er aldri rike på søvn.

Ap-leder og statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hektisk valg innspurt fra Bodø til Bergen lørdag for statsminis­ter Erna Solberg.
Hektisk valg innspurt fra Bodø til Bergen lørdag for statsminis­ter Erna Solberg.
 ??  ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre har de tre siste dagene besøkt både Tromsø, Bodø, Kongsvinge­r og Ullensaker.
Ap-leder Jonas Gahr Støre har de tre siste dagene besøkt både Tromsø, Bodø, Kongsvinge­r og Ullensaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway